RESEPI- MASAK LEMAK REBUNG MADU
Bahan-bahan ( 5 org makan )
- 500 g rebung, basuh dan rebus hingga lembut
- bahan kisar: 2 sudu makan ketumbar, 1 sudu teh jintan kasar, 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 cm halia, 30 cili padi, sejemput ikan bilis
- 1 batang serai, potong dua dan ketuk sedikit
- 2 cawan santan dari sebiji kelapa
- 1 keping asam gelugor
- garam, kunyit, serbuk perasa secukupnya
Cara-cara
- satukan semua bahan, kecuali santan, masak di atas api sederhana, biar mendidih.
- tambahkan santan , rasa asam garamnya, biar mereneh (mendidih perlahan) sekejap.
- matikan api, bolehlah dihidang dengan nasi panas....
- walaupun sedap, jangan dimakan banyak, kolestrol tinggi, lemak tepu pun tinggi...makan sikit boleh la.
P/S : gambar mak cik google, terlupa nak ambik gambar
1 comment:
like like .nnt elly try tau.kalau sedap elly pos kt akak .hehe
Post a Comment