Pages

Sunday, December 26, 2010

JAMBU EPAL..

Pernah makan jambu epal tak, jambu nie ppopular kat cameron, dan RNR yang berdekatan dengan situ. dulu masa mula2 p sana, tengok buah nie ingatkan memang ada pokok jambu epal yang diaorang jual kat bawah nie.








rupanye nie jambu jeruk, depa buang kulit, pastu baru celup pencelup, makan memang le sedap manis. turun kat bawah kn terus makan, biar 2,3 dah masam tak tahan pun. aku dok cari maklumat pasal buah jambu nie, then terjumpa satu fakta pasal nie. tapi aku tak makan sangat pun buah nie. dok ada lagi dah masam, beli 3biji rm10. kalau besar 2 biji rm10.

Jambu-epal penyebab masalah tingkah  laku

Oleh Wan Razaisyam Rashid
Source: Utusan Melayu Online

KUALA LUMPUR 14 Mei ½Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini mengeluarkan amaran kepada orang ramai mengenai penjualan ambu-epal yang dipercayai mampu menyebabkan masalah tingkah laku seperti panas baran, kurang tumpuan, hiperaktif dan tindak balas alergi di kalangan remaja. 

Menurut kenyataan tersebut, hasil ujian makmal yang dilakukan CAP mendapati bahan pewarna tiruan yang digunakan terhadap jambu (guava) tersebut merupakan punca tindak balas agresif terhadap perlakuan tersebut.
STRONG>Jambu (guava) itu dikupas kulitnya berbentuk epal kemudian dicelup ke dalam pewarna makanan tiruan.

 pewarna yang digunakan ke atas jambu tersebut ialah rillian Blue dan artrazine bagi menghasilkan warna hijau manakala armoisine pula bagi warna merah,  menurut kenyataan itu.
Justeru, orang ramai dinasihatkan jangan tertipu dan mempercayai buah itu adalah kacukan semula jadi sedangkan ia nampak segar kerana sudah diwarnakan.

Jelasnya, Agensi Standard Makanan di United Kingdom (UK) juga telah mengkaji keselamatan bahan penambah ini sejak tahun 2000.
Dengan itu, CAP menggesa pihak berkuasa terutamanya Jabatan Kesihatan Cameron Highlands terhadap pihak terbabit dan menasihatkan pembeli tidak membeli jambu-epal kacukan itu.

8 comments:

Hana Kirana said...

hhuhuhuhu kadang2 makanan yang sedaplah punca utama kepada penyakit.... berhati0hati dalam pemilihan makanan...:)

elleyayah . said...

elly suka sangat jambut tau.like <3

sue said...

Pernah makan juga sekali..beli kat padang besar..buah ni banyak dijual kat sana juga..tak berapa gemar mkn sbb tau dia jeruk.
oh!..thank's utk info tu...

ShAfiEYkA said...

thanks for the info..saya nak share yer ;)

elleyayah . said...

bestnye jambu.elly sume jambu ngap je.

Myra Jay said...

Iz, Myra baru je mkn buah nie.. huhuu, mmgler sedap tp tula yg sedap tu la yg teruk.. :P

LyNn'Azlina said...

penah makan jambu epal tu..kakak angkat aksi masa di g cameron...unik!

elleyayah . said...

lelaki jambu camne lak?

Newer Post Older Post Home