CARA BUAT KIMBAP
Bahan2 yang diperlukan :
- Beras jepun
- Roasted seaweed ( Rumpai laut )
- Carrots
- Timun japans
- Crab flavoured stick (isi ketam )
- Telur dadar
cara membuatnye :
masak beras cam biasa. bila dah siap masak nasi, buat air garam + gula masukkan dalan nasi tadi, air jangan terlalu banyak, agak2 je bagi melekit je. ( gaul bagi rata ye )
pas 2 korang rase dulu dah ok lum.
bahan2 yg diatas tadi dipotong panjang2 camni ye
( dlm pic aku xbelah 4 lagi ) > nie telur
dadar yang telah dipotong
timun & carrots
langkah pertama :
ambik kulit kimbap, (rumpai laut )
langkah ke-2
ratakan nasi atas rumpai laut nie, mampatkan nasi nie ye, pas2 baru letak bahan2 yg kita potong panjang2 tadi
langkah ke-3
gulung cam gambar nie ye, sambil 2 tekan bagi dia mampat, baru xberterabur bila potong nanti.
langkah ke-4
dah siap gulung, leh la potong camni
akhirnye siap maka terhasil le kimbap :
berbeza tol dalam pinggan nie aku buat, dalam bekas yang adik aku punya bekal akak aku buat. akak aku buat lagi besar banyak isi. kenyang le adik aku makan atas bas kemarin rasenye. apasal aku buat jadi kecik, xfaham tol hehehe.... abaikan...
8 comments:
wah, bestnye kimbap. teringin nak buat tapi tak pandai.
Qissya :pasni leh cuba buat dh bg step 1 by 1 tu...senang je..slmt mencuba :)
err, mana nk cari kulit seaweed hitam tu?
akulahaku: seaweed nie banyak dijual dlm supermarket,bahagian makanan kering...cuba cari ek...supermarket besar selalu ada
Damia : runpai tu tak payah basuh. rasa dia mmg camtu, makanan korea bukan sedap sgt pun he3...sedap lg makanan m'sia.
dr mana nak dpt beras jepun ye? :'(
mimie: dekat supermarket besar mesti ada
Semua brg ni beli kt supermarket kt mesia kew
Post a Comment