Pages

Friday, July 30, 2010

DAGING MASAK HITAM - SPEACIAL..



 bahan2 :


Daging 1 kilo
Bawang Besar 1 kilo
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cenkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa
Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih 

 cara :


1.Daging dipotong sederhana kecil basuh
dan toskan . 


2.Bawang kupas basuh dan potong nipis 


3.Kisar semua bahan B hingga halus. 


4.Masukan Daging kedalam periuk masukan 


bawang,serai,bunga cengkih,lawang ,kk
manis dan bahan B yang dikisar . 


5.Masukkan kicap pekat,gula ,garam,air
asam jawa dan sedikit air dan minyak
gaul hingga sebati. 


6.Angkat periuk letak atas dapur
masak dengan api kecil selama 1-2 jam
atau sehingga daging empuk dan pekat
kuahnya. 



















p/s : DAGING MASAK HITAM anuar catering paling sedap.....masakan diaorang  memang semua sedap...umah aku selalu ambik kat dia untuk kenduri...

0 comments:

Newer Post Older Post Home