Saturday, July 24, 2010

jom kumpul harta....??


Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan, menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.

 
Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.

 
Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Pertama tamak dan haloba, kedua bakhil.

 
Harta benda amat perlu.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.  Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.

 
Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Fikiran yang cerdas, akal yang lanjut,  ilmu pengetahuan yang banyak dan  sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.

 

6 comments:

Hariz said...

Jauhkanlah sikap aku dari bakhil dan tamak haloba
ya allah jadikanlah aku seorang manusia yang bersyukur dgn nikmat mu ya allah..

PH: saya suka blog awak
tenang~

New Entry Prof-Hariz
Menutup Aurat Mengikut Syariat

NazirulHazwan said...

hee, nice entry, simple but sgt bermakne sebonarnye:)

kepada pengejar duit, money is not everything, cari n kumpul harta dlm bentuk len:) anak y soleh salah satu harta y sgt brnilai, for those y da kawen, didiklah anakmu agar beliau akan menjadi harta plg bernilai utkmu:P

Amy Syaquena said...

salam izyanty...

amy terjah sini sambil baca entry awak yang simple tetapi mempunyai makna yang sangat mendalam...

izyanty collection said...

hariz - amin...tq ek

nazirul : tol ckp awk, anak yg soleh harta yg bernilai.

amy : tq ek terjah sini..

no-nonsense mom said...

suka entry ni. Saya dah share kat facebook. Jgn mare ye... ;)

izyanty collection said...

no nonsense mom : xmarah pun...xkisah copy...ilmu untuk di share...\(*.*)/