Pages

Thursday, July 22, 2010

R02: AYAM MASAK KAROPOLE......

RESEPI MUDAH DAN CEPAT - EDISI RAMADHAN



Pelik semacan je aku eja  karopole, korang tau x benda alah pe tu??? karopole tu daun kari le huhuhu....orang utara memang pangil karopole la.....kan2 orang utara.... korang orang yg bukan utara panggil pe ek???

Bahan2nye :

-   daun kari
-   ayam -  potong ikut suka
    lepas tu goreng dulu ye.

Bahan untuk dikisar :

-  cabai kering
-  bawang besar
-  bawang putih

cara membuatnye :

tumis bawang kecil bersama daun kari, bila dah garing, masukan bahan yang dikisar tadi ok.
tunggu hingga mendidih, masukan garam, gula, sedikit sos cili n kicap. ( agak2 le kan letak bahan perasa )
bila dah nampak ok, kuah dah pekat, baru masukan ayam yang digoreng tadi.

Gaul bagi rata k.

ok siap.





p/s : untuk gambar edisi ramadhan nie dah tentu aku google je bukan ambik dr blog orang lain k, bila masa lak aku rajin masak, just ari cuti je baru aku masak. dah tu setiap kali masak xdaknye aku nak ambik2 gambar pun. baru je jadi blogger so, pas nie bila aku masak, baru aku ambik gambar aku sendiri k. untuk resepi nie, aku tulis sendiri ye. berdasar apa yang pernah aku masak sendiri.


sibuk cite pasal hal sendiri lak hehehhe.....mesti ada yang pelik, apasal aku punya resepi, tulis senarai barang sikit2 je ek
dah namapun resepi mudah dan cepat kan.....tunggu en3 selanjutnye untuk tahu kenapa?


selamat mencuba.....yang penting masak mau sedap walaupun ringkas heheheh itu prinsip aku huhuu

0 comments:

Newer Post Older Post Home