Tuesday, August 10, 2010

tips mengantikan ajinamoto



 selalunye makanan yang dimasak perlu letak ajinomoto kan, ajinamoto nie xberapa baik untuk kesihatan n kanak2. kalau beli makanan kat luar memang diorang akan letak benda alah nie. aku memang xsuka letak ajinamoto pun untuk masak, selalu gantikan dengan gula, still sedap gak heheeh...

jom tengok tips sebagai penganti ajinamoto
Tambah sedikit gula dan serbuk lada sulah ke dalam sup, selain garam. Anda juga boleh merendam ikan bilis dan udang kering, kemudian kisar halus dengan pengisar (tanpa air) atau food-processor. Simpan dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti sejuk. Campurkan sedikit ke dalam sup sayur. Atau jemur ikan bilis atau udang kering hingga kering, kisar halus dan simpan dalam bekas kedap udara. Letakkan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
(Sumber: Masakan Alaf21, Chef Norzailina Nordin)



No comments: