Pages

Friday, June 18, 2010

MARI BERJIMAT CERMAT ...

Tip untuk berjimat cermat, jom baca :

1.Buat tabungan simpanan RM 1 satu hari. 

xbanyak kan sehari seringgit. duit yang kita simpan nie boleh digunakan bila ada kecemasan.  bagi yang masih belajar digalakan buat camni.dulu masa zaman aku study,setiap kali ada baki duit syiling memang aku xguna balik. aku akan letak dalam satu balang n aku xpeduli sangat. setiap kali member2 aku nak bergayut kat public fon, depa akan cari aku untuk tukar duit. xsia2 le kan duit syiling aku kumpul.bila orang tukar jadi duit kertas baru aku guna.duit syiling yang korang n aku xberapa peduli nie rupa2nya leh jadi penyelamat masa betol2 pokai. masa sem last lagi seminggu nak habis final exam duit aku memang dah habis,aku pun mula la ternampak balik duit syiling aku,kira2 balik ada le jugak lebih dari RM50, aku pun bawa le duit syiling 2 untuk ditukar kat kedai makan. duit syiling 2 lah telah menyelamatkan aku huhu.....so sekarang kalau jumpa duit syiling simpan je.

2. Beli barang kat tempat yang murah

   Sekarang nie banyak shoping complek n macam2 kedai ada kan. Kalau korang nak beli barang beli je  kat  kedai biasa yang jual murah, kualiti barang sebenarnye sama je. selalunye orang akan ingat bila p beli barang dekat pasaraya besar n nampak cantik tempat 2, barang  bagus. kalau korang rajin p serve harga barang,dekat pasaraya yang besar2 2 jual harga lagi tinggi dari kedai biasa, padahal barang yang sama n kualiti sama.

3. Beli pakain bundle je

mesti ramai yang suka pakai baju yang brand kan.baju yang ada brand nie selalunye mahal,lepas 2 pakai sekejap je,tukar baju baru lak,orang pempuan selalunya suka tukar2 baju baru. rugi le kan beli baju mahal pas 2 pakai sekali, 2x je. kalau asyik pakai baju 2 je bosan gak tengok.so aku cadangkan korang beli je baju bundle murah n ada brand lak. harga dari RM10 ke atas je. ada RM 100 leh dapat 10 baju kan,dah leh jimat.pas 2 leh tukar2 lagi baju. 

4. Suai padan pakaian
    baju yang lama2 boleh je match dengan baju lain, suai padan baju,mesti nampak lainye....

5.Naik transport awam ke tempat keja or tempat belajar
 

SELAMAT MENCUBA \(*.*)/

1 comments:

kakngah said...

aku berjimat dgn menggunakan lampin kain moden. tak perlu beli disposal diaper tetiap bln.. sekali beli.. pakai sampai besar..

Newer Post Older Post Home