Pages

Thursday, February 24, 2011

masak ringkas tapi sedap..jom cuba


nie aku masak minggu lepas, selepas di request oleh akak aku setelah di rase ayam yg kat bawah tu 2 minggu sebelum tu.






ada sape2 terliur nak makan tak, almaklum le tengahari cam nie kan, perut dok lapar dah ek. jap lagi time lunch p makan kenyang2 tau.
kat atas nie ada 2 hidangan yang sama tapi yang lainye yang atas tu daging n yang bawah tu ayam. tapi masak cara yg sama je.

setiap kali cuti aku dah mula pening nak masak pe tengahari, ayam nie sampai dah tak tau nak buat masak pe dah. tambah2 lak bila datang mood malas. sambil2 aku fikir nak masak pe, ayam tu wajib goreng dulu, pastu baru cari idea nak masak pe.

so aku teringat le pernah makan kat satu kedai makan daging masak kicap pekat2, sangat menyelerakan. tapi tak tau le pulak resepi dia camna kan. so aku bantai sesuka hati aku buat sampai nampak rupa camtu gak.

korang nak tak resepi mudah aku nie? senang sesangat ok, guna bahan yg ada kat dapur je.aku bagi nama resepi nie

ayam/daging kicap madu



ayam dah siap goreng kan, 

mula2 panaskan minyak, letak je kicap dan sedikit madu, then masukan ayam, bawang besar yg dipotong n buah tomato biar dia bersalut ngan kicap semua bahan. pas tu dah boleh makan.

ha kan senang je. selamat mencuba :) 

0 comments:

Newer Post Older Post Home