Pages

Tuesday, July 23, 2013

Resepi mee goreng bandung




Assalammualaikum

kita nak share resepi mudah versi pemalas he3.. selalu kita makan mee bandung berkuah kan, tapi kali nie versi goreng lak ek.


semuanya gara-gara aku pemalas vs bahan tak cukup....xdak udang besar, daging n sotong...yang ada udang kecik n sayur, mee of coz kena ada...nak wasten leh guna spegeti huhuhu.


meh kita ajar masak bila bahan terhad, bahan asas sentiasa ada je kt umah.



Bahan-bahan belender

cabai kering, bawang putih,bawang besar n udang kering.


cara masak

tumis bawang sampai wangi
masukan cabai yang dibelender, masak sampai pecah minyak tambah air bagi berkuah,masukan sos cili dan kicap manis, garam n gula secukup rasa.
bila mendidih masuk telur dan kacau bila kuah dah pekat masukan mee dan sayur...masak jangan sampai kering sangat biar cam basah2 sikit, baru sedap.

ok selamat mencuba

Resepi penuh mee bandung muar kat SINI...rahsia saya untuk lebih sedap just tambah sos n kicap..lain-lain tu air tangan dan skill masing-masing k.

p/s : sukatan tu aku main agak2 je...

3 comments:

Heartbeat said...

bukan mee goreng ek ? heeeeeeee

izyantyPersonalTaste said...

heartbeat: mee goreng ala2 mee bandung...guna resepi mee bandung tapi buat goreng huhuhu

Myra Jay said...

Sedapnyaaa..
Iz buat mesti sedap, terus teringat mee masa beraya thn lepas ;D

Newer Post Older Post Home