Pages

Friday, June 7, 2013

masak ala Restoran seafood


Assalammualaikum....

hari minggu bila thah,kemain lama baru nak post...huhu percaya tak aku masak semua nie...tak percaya le 2 kan...
of coz aku tak masak semua tu, aku masak 3 jenis je,2 jenis lagi akak ipar aku masak tapi dia tlong masak part aku gak goreng sotong  tepung ( aku buat bancuhan tepung je )




 yg ni k.ipar aku masak sedap bangat nie chili crepe teringat2 sampai sekarang.




ikan siapkap stim pun akak ipar aku masak.sedap lah cam kat kedai je


   tomyam aku masak guna pes adabi, pes nie paling sedap..tips untuk sedap kena letak banyak2  baru sedap, aku tak lah gigih sangat nak buat pes sendiri, taw kan aku pemalas.....tomyam nie walaupun guna pes segera kena ada skill gak untuk buat dia sedap taw...bukan hanya bergantung pada perencah semata-mata kita kena pandai mix ngan bahan lain, dan setiap orang masak guna bahan yg sama tapi rasa tak sama. nak sedap masak ngan kasih sayang hahah....Over tak aku punya penerangan huhuhu sila tambah air limau dan cili padi sama ok...
                                       


siakap 3 rasa, nie aku main masak je...tak ingat resepi pun...janji jadi 3 rasa

sotong goreng tepung...aku guna tepung jagung tambah oat untuk bagi rangup...yg tak bestnya sotong suka meletup sib baik bukan aku yg goreng...dan dpt 1 mangkuk je sebab meletup-letup..thanks k.ipar take over goreng hehehe..


bajet rm 100 je beli bahan-bahan, tu pun ada extra yang tak masak lagi...ketam dalam 17 ekor gak lah dpt..boleh  2 kali masak lagi yg extra tu taw...kalau makan kat kedai dalam rm 200++ dah kan..

2 comments:

ADILLA said...

nyum2... trus lapar.. :P

Myra Jay said...

sotong klau ada telur mmg akan meletup, myra akan tutup kuali bila goreng, lepas tu agak2 masak angkat.. hehe :)

Ketam nampak best :D

Newer Post Older Post Home