Pages

Monday, February 20, 2012

Tips untuk mengurus kewangan dengan betol

Assalamu’alaikum
setiap kali dapat gaji perkara pertama yang korang selalu buat apa ek...p shoping ek.. kan kan he3...dulu2 aku pun camtu gak, sekarang tak lagi..bila selalu buat camtu hujung bulan mesti sesak kan, terpaksa lah ikat perut lak kan. tapi tak dak sampai camtu...just rasa terseksa je xleh beli barang baru kan sebab kn tunggu gaji masuk dulu hahaha...korang perasan tak duit asyik berulang camtu je kan, sampai bila2 pun tak pernah cukup, then saving lak thah kemana.

Perkara wajib yang perlu kita buat setiap kali dapat gaji adalah seperti berikut :

1 - BAGI MAK/ AYAH
2 - SIMPAN DALAM BANK
3- BAYAR HUTANG  / INSURANCE / BIL2/ TABUNG HAJI/

BAKI DUIT TU BARU KITA GUNA UNTUK DIRI SENDIRI


P/S : PELABURAN YANG PALING MENGUNTUNGKAN ADALAH SEDEKAH ( NEXT EN3)

1 comments:

missina said...

yuppp!saya ada buat semua tu,,heheee,,sebulan skali tu kita kena beli apa yg kita suka,,baru puas hati^^

Newer Post Older Post Home