Pages

Tuesday, January 10, 2012

petua hilangkan ulser mulut / lidah

sekarang nie musim panas kat tempat aku, tempat lain maybe musim hujan or banjir kan....ampa pernah tak kena ulser mulut? serius sakit giler kan time nak makan, tambah2 kalau makan makanan pedas...waaa sekarang aku menderita ulser lidah bab-bab makan tu aku tak kisah lagi, mai tang nak tido tu yang tak boleh tahan sakit, lidah kan asyik belaga gigi n mulut je kan, pedih ooo tido pun xlena. sebab apa ulser terjadi ek...mengikut orang tua2 hal ini disebabkan badan kita panas kekurangan air. rasanya betol le kan cuaca panas, pastu aku lak spesis yang tak suka minum air.

setelah aku google so terjumpa le petua yang paling berkesan iaitu letak asam keping/ asam gelugor. ok balik nanti cuba. sapa2 yang mengalami nasib yang sama jom cuba sama2 ek.


buah asam gelugor yang belum dipotong dan dikeringkan lagi




asam-gelugor-keping
guna yang ini ok asam keping /gelugor

yang letak dalam kuah laksa tu

4 comments:

Myra Jay said...

Myra baru baik dari Ulser Lidah, memang pedih..
Selalu letak Konolone je tak pun ubat titis dari Melaleuca :)

izyantyPersonalTaste said...

myra :mmg musim ulser kot skrg kan...tak dak ubat yang leh telan terus baik ke...

ADILLA said...

singgah sini sbb kena ulser lidah... ckp pun tah hape2 dah.. :P
nk kena try ni... :) thanks...

Anonymous said...

Saya kena bintik bintik . Itu ulser ke . Fuhh . Sakit ni . Macam biji biji pun ada . Aduhh

Newer Post Older Post Home