Pages

Thursday, September 22, 2011

sapa nak makan kek coklat yang moist sangat


 Raya lum habis lagi kan...mari kita bercerita tentang cake yg senang giler nak buat..sangat sesuai dengan aku yang pemalas nie. dah le senang bahan dia pun xbanyak leh buat sambil sembang2 lagi taw. masuk nie dah kali 3 aku buat atas permintaan orang. bukan  buat jual makan sendiri je. aku bukan pengemar kek, tapi suka buat cake untuk orang lain je...makan skit pun aku dah mual...

nak buat cake nie xpayah pun kita perlu kukus je...kan senang xpayah risau kalau hangit he3...korang kena cuba taw senang dan sedap. by the way resepi nie aku dapat kat internet tak tau resepi sapa coz aku main redah je masa tu dok kumpul2 resepi..kepada tuan punya resepi nie jangan marah ek kita tak mention nama awak,thank's tulis resepi nie. 




 ini rupa cake pertama kali aku buat, kek nie naik sampai jadi tinggi camni taw...asal loyang aku nipis je sekali kukus jadi tinggi...ok kita suka...kalau korang rajin letak coklat atas cake lagi sedap kan...aku pemalas mmg tak letak pun, nak ngap terus je hahaha....



kek coklat kukus

Bahan2:

2 cawan tepung blue key ( tepung naik sendiri )

1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan milo
1 cwn serbuk koko
4 biji telur ayam
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

dan juga..periuk kukus

Cara2:

Campurkan semua bhn satu persatu. Just pakai wisk , xyah pakai mixer..takut terlalu naik nanti...bancuh rata then kukus dlm masa 40 minit camtu...senang taw! sedap & moist lagi!


*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 
whipping cream ( dlm kotak biru cair ) kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.                                                      


p/s : tepung naik sendiri tu satu kotak leh buat berbiji-biji cake lagi...satu kek just guna 2 cawan je...see jimat kan.

2 comments:

CT NoArIzAh ArIs said...

MEMANG JIMAT KALAU WAT SENDIRI MAKAN PUN PUAS :)

Myra Jay said...

Rajinnye Iz buat kek, nape tak panggil leh terjah & makan sekali :)

Newer Post Older Post Home