Pages

Wednesday, February 19, 2014

Petua bengkak dan terseliuh kaki



gambar ihsan google

Assalamualaikum...
lama giler tak menulis sampai lupa aku ada blog he3...
kita nak kongsi petua mudah kalau u all terseliuh or bengkak bahagian kaki or mana2 je lah kan yang relevan untuk digunakan.

baru-baru nie kaki kita lebam then bengkak gara-gara berlaku excident kecil kat dalam kg,tapi alhamdulilah tak teruk n still leh datang keja lagi...bersyukur sangat sebab Allah melindungi dari perkara buruk..nasib jugak aritu aku pakai kasut tutup berlanggar sama2 break kaki.so kaki aku lebam sikit je lah.mula2 memang tak rasa sakit bila dah petang time balik keja baru rasa sakit n terseliuh n nampak bengkak. masa solat pun aku tak leh nak sujud n duduk dlm solat sebab sakit...so kita solat duduk bersila baru boleh.

lepas dah selesai solat isyak tu baru kita letak losen halia mustajab n tuam ngan ais sok pagi bangun kaki dah ok dah boleh solat n jalan cam normal 

kita guna ais tu utk bagi surut bengkak, boleh jugak tuam dengan air panas. bila guna losen halia panas lagi selesa tuam dengan ais..

ok selamat mencuba, memang kena ada lotion mustajam nie taw sebab kalau lenguh2 badan n kaki inshaallah lega, tambah2 sakit time datang bulan kan. selalu pakai time nak tido supaya sok pagi bangun dah hilang lenguh2 semua, sapa yang susah buang air besar leh sapu kat perut gak sok pagi comfim sistem pencernaan berjalan lancar..:)

p/s: kita kalau banyak jalan comfim sakit kaki n paha...jalan pun dah cam robot...skrg dah ada jalan penyelesain dah tak perlu risau he3..aku kan banyak sgt duduk...kalau buat aktiviti riadah confim urat kaki terkejut he3..ai kena praktis banyak berjalan n riadah sebenarnya sebab tu kena slow kan aktiviti menjahit...awat lah masa cepat sangat berjalan...Yaallah mudahkan urusan kami sekeluarga...amin.

Newer Post Older Post Home