Pages

Wednesday, July 29, 2015

Resepi Asam Laksa Penang






                                       sendiri tulis en3...sendiri terliur dah la posa he3...





Assalamualaikum....selamat hari raya maaf zahir dan batin ....maaf blog lama bersawang, kalau ampa datang Penang perkena laksa kat gurney drive lepas tu balik teringat2 nak makan lagi boleh buat sendiri guna resepi nie taw...



Bahan2 kuah

1- Ikan sardin or ikan pelata 1 kg 

2- Asam keping 
3- Ubi sengkuang 1 biji 
4- Nenas 1/2 biji
 5- Bunga kantan 1 btg
 6- Serai 1 btg
 7- Daun kesum skit 
8- Daun pudina
 9- Bawang besar 4-5 biji 
10- Cili boh ikut suka .. Nk pedas ke tak 
11- Belacan ikut suka gak byk mana 
12- Air asam jawa..cair je utk kuah 

Cara2 

1)Rebus ikan ngan asam keping.pastu mesin isi ikan , ubi sengkuang, bawang +belacan. Mesin semua berasingan yer.

2) masukkan bahan yg dimesin,air rebusan ikan , cili boh ,air asam, 1/2 bunga kantan, daun kesum, serai , daun pudina ngan batang skit & bawang yg dipotong

3) didihkan kuah smp bau cili boh hilang & naik bau

4) masukkan garam & gula & kicap secukup rasa. Kalu nk blh gak masukkan otak udang - bahan tak wajib sbb dh masukkan belacan n gatal idung nanti. Bende nie blh letak asing masa nk mkn

5) masak kuah smp mendidih & cili boh masak.

6) potong la sayur2 nk dihidangkan ngan laksa

kredit resepi dari k.marlin omar


p/s : ai copy paste balik dari msg senang keja hahha



kat bawah nie ada menu sampingan yang mudah boleh hampa buat kalau nak buat open house atau kawan2 nak datang beraya kat umah.







Mee bandung special sebab tambah udang n sotong


kredit picture kat kawan kita myra, ambik gambar dalam blog Celoteh MJ raya tahun 2012 masa dia datang beraya, tak sempat nak ambik pic sendiri, segan kat tetamu :)


resepi asal dari rencah mee bandung asli muar tapi ai uprade sikit untuk lebih sedap tambah sedikit sos n kicap sikit.


boleh tengok sini RESEPI MEE BANDUNG SPECIAL


RESEPI KEK COKLAT MOIST








SENGKUANG CALIT STIK










Musim buah pelam belum habis, so boleh menicah pelam lagi he3...kuah rojak ai buat sendiri taw, gigih tol raya tahun nie, kek coklat sampai kena repeat order buat, siap jiran order untuk bawa balik kg lagi, tiba-tiba ai terbuat bisnes lak time raya, my sis request lagi kek coklat makan tak puas katanya, ai buat-buat tak dengar je hahah...

p/s : sekian kalau mood memasak datang, yang penting resepi mudah dan sedap baru ai buat, malas nak serabutkan kepala hahah, kalau susah baik beli je, jangan menyusahkan diri sendiri boleh camtu he3..




1 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdp plak tgk semua ni..huuuu

Newer Post Older Post Home