Pages

Wednesday, February 6, 2013

Resepi : sotong goreng tepung crunchy



Assalamualaikum...sapa peminat makanan laut yang dicelup tepung leh cuba resepi nie. serius sangat senang of coz lah aku kan pemalas, masak yang simple2  dan barang yang ada dlm umah je. sebenarnya aku tak suka pun sotong, sebab selalu makan kat kedai tak sedap pun. so di hari cuti yg hening itu, akan ngan tak berapa ikhlas nak masak hahah...fikir pnya fikir nak buat apa ngan sotong so dpt idea buat goreng tepung letak oat, kenapa oat sebab nampak 2 balang oat kat umah tak terusik nak makan tak lalu so reka resepi sesuka hati he3..Rasa dia boleh tahan lah sedap yang penting ranggup sampai confuse makan sotong ke keropok...ayat over kan puji diri sendiri huhu..tapi kan akak aku yg cerewet bab makanan cakap sedap kira sedap arr kan. :p

meh aku kongsi resepi mudah


sotong dipotong bulat-bulat

Bahan untuk bancuhan tepung

6 sudu tepung beras
4 sudu oat
 sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit
air garam

cara :
masukan tepung beras, oat, serbuk lada hitam dan air garam, bancuh sehingga pekat last masukan serbuk kunyit untuk warna. bila bancuhan dah sebati dan pekat gaul sotong dalam bancuhan tepung tadi. so goreng bila minyak dah panas. ok mudah kan.

p/s : aku masuk lauk lain gak hari tu, tapi nie je aku nak kongsi he3,

Tak pe tak pandai masak pun yang penting kena rajin dan tak pentingkan diri sendiri ok. Kenapa aku cakap camtu sebab kalau kita pandai masak pun tapi kita malas, still tak masak gak kan. lain lah kalau sibuk, ari cuti kalau ada masa boleh masak kan, apa yg penting bila kita masak adalah air tangan tu yang akan mengeratkan hubungan keluarga dan kasih sayang taw.
kita masak untuk makan ramai2...kalau kita fikir perut sendiri tak payah masak pun xpa kan. so kalau tak pandai masak ditambah malas itu yg jadi masalah :p. kalau tak pandai masak tapi rajin kita akan ada inasetif untuk belajar dan cari resepi. dalam internet nie macam2 ilmu kita boleh belajar, bab masak nie belambak2 kot just malas n rajin je kan....ok...selamat mencuba, kan aku dah membebel banyak2...masalahnya  org yg aku nak bebel tak baca pun blog aku, sound direct mau gaduh nie hahha....so merugut dlm hati je lah.

2 comments:

shu said...

fav sy :)

Myra Jay said...

Setuju dgn Iz.
Tp myra jarang masak yela mkn berdua je, balik keje da lewat, masa tu masing2 perut da lapaq, nak masak kalu jadi mkn lewat, so kedai jela..hehee..

Newer Post Older Post Home