bahan2 :
Daging 1 kilo
Bawang Besar 1 kilo
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cenkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih
Bawang Besar 1 kilo
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cenkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih
cara :
1.Daging dipotong sederhana kecil basuh
dan toskan .
2.Bawang kupas basuh dan potong nipis
3.Kisar semua bahan B hingga halus.
4.Masukan Daging kedalam periuk masukan
bawang,serai,bunga cengkih,lawang ,kk
manis dan bahan B yang dikisar .
5.Masukkan kicap pekat,gula ,garam,air
asam jawa dan sedikit air dan minyak
gaul hingga sebati.
6.Angkat periuk letak atas dapur
masak dengan api kecil selama 1-2 jam
atau sehingga daging empuk dan pekat
kuahnya.
p/s : DAGING MASAK HITAM anuar catering paling sedap.....masakan diaorang memang semua sedap...umah aku selalu ambik kat dia untuk kenduri...
No comments:
Post a Comment