Friday, July 12, 2013

sambal nasi ayam punya pasal..




Assalammualaikum...

Hari nie dah masuk 3 hari bulan puasa kan, kalau orang lain excited nak p bazar ramadan aku lak paling tak suka p sebab terlampau ramai orang nak jalan pun susah kalau boleh order online makanan kat bazar ramadan kan senang, maybe akan datang boleh kan he3..Bab makan tak kisah sangat sebab mak aku suka masak kat umah. Tapi kemarin aku beli je juadah berbuka sebab pasar malam, setiap hari khamis memang beli makan pasar malam, bukan sebab nak p bazar pun, sebab nak p pasar malam he3. 5.30 pun orang   dah cukup ramai.

menu aku semalam nasi ayam tempat selalu beli tu, yang spoilnya aku tak taw lah napa cabai dia kali nie leh buat aku bersin berkali-kali n gatal hitung  dia letak ape thah sekali muka gatal2...kalau ada resdung memang lah jadi camni kan, selalu makan ok je....boleh aku dok bersin sampai nak deman over kemain tiba-tiba suhu badan meningkat jadi tak larat, sabar je lah badan yg ngada2 nie kan, lepas solat terawih kt umah makan ubat then terus tido...tapi awat selsema aku tak hilang lagi pagi nie, kena tunggu malam lak baru makan ubat yg berkesan tu.

Thursday, July 11, 2013

TIPS- Panjangkan tempoh masa prepaid hp anda Celcom, Maxis, Digi


Assalammualaikum

Hari tu kita dok bising-bising kat blog pasal celcom x2 dan kredit prepaid yg tak guna tapi dah tamat tempoh kan, so ada orang komen boleh extend credit untuk tempoh 1tahun. so aku pun google cari info sikit sebab tak faham sangat kan he3..

Then aku pun terjumpah lah satu web tu so i copy untuk share ngan korang, maksudnya baki kredit korang kena ada rm 30 keatas taw sebab nanti dia tolak  pendaftaran rm 30...so bila dah send request tu n korang dah comfim setuju, dia terus tolak lah. lepas tu korang cek baki tengok dia dah letak date kredit korang dalam tempoh setahun, so tak yah lah aku to-up tiap2 bulan lagi, sebabnya aku jarang guna hp...

tips ini hanya sesuai untuk orang yang  jarang guna hp  ...setiap bulan aku akan to-up rm 30 untuk aktifkan sebulan, so lepas nie dah tak payah to-up rm 30 setiap bulan lg...leh lah jimat sikit kan.

kalau orang bercinta of coz rm 30 to-up pun tak cukup kan.






sumber : SINI
Untuk Celcom


Ok, sebelum korang gunakan code dibawah, pastikan korang topup dulu samada RM30 atau RM50. Sebabnya nilai ini akan ditolak sebagai pendaftaran korang untuk aktifkan sim kad selama setahun tanpa reload.

EXP1 send to 28882 – RM30 will be deducted for 1year validity.
EXP2 send to 28882 – RM50 will be deducted for 2years validity.**syarat tambahan : pastikan reload sekurang-kurangnya RM30 dalam tepoh 6 bulan selepas pengaktifan.

Untuk Maxis (Hotlink)

Minimum kredit diperlukan adalah RM33.
Untuk aktifkan, taip *108*6#  dan tekan butang ‘call’ pada phone.
Call rates
Normal With RM30 top up or more
(valid for 30days) SMS Rates
Activ10 15sen/min 15sen/min 1sen/SMS
Hotlink to same network 39sen/min 36sen/min 7sen/SMS
Hotlink to different network 49sen/min 36sen/min 15sen/SMS

Untuk DiGi

DiGi agak mudah, pastikan nilai kredit anda melebihi RM35

Digi Super Long Life: 365days with RM30

 Step To Activate as below:

Dial *128*4*3#  dan tekan butang Call

Tuesday, July 9, 2013

Surat Al-Fath : 1-9 baca lepas mahrib nanti

Assalammualaikum

kita nak share sikit ngan ampa semua, tadi pak saudara kita datang ofis, dia ada bagi taw suh baca surah Al-Fath mukasurat 511 katanya baca lepas solat mahrib supaya kita kuat beribadat dalam sebulan bulan ramadan nie, supaya xdak perasaan malas n letih sangat, supaya allah pelihara kita dan tetapkan hati dalam agama islam....kita pun tak taw sgat lebih lanjut.yg kita taw ayat nie bagus..surah nie pendek je baca sampai habis, kita pun tak pasti sampai berapa ayat dia, nanti balik baru nak tgok... :)





Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Ayat 1-4: Perdamaian Hudaibiyah adalah suatu kemenangan yang besar bagi kaum muslimin, kabar gembira kepada Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam dan kaum mukmin dengan ampunan dan ketenangan jiwa.

sumber : terjemah lebih lanjut http://www.tafsir.web.id/2013/04/tafsir-al-fath-ayat-1-9.html

shoping baju raya online + niat puasa ramadan

Assalammualaikum

esok dah mula puasa kan, so malam nanti bermula solat terawih...balik keja nanti aku kena mandi awal nanti berebut bilik air ngan adik aku...kang lambat kena bising ngan mak aku lak...huhuhu..tadi mak aku dah warning malam nanti p terawih awal, boleh buat solat sunat masjid ngan aman, tak mau p lambat nanti kelam kabut..yang pasti aku p awal or lambat still dapat dok sauf depan cam tiap-tiap tahun, kebanyak orang tak mau dok sauf depan...

Tahun nie aku kemain awal beli baju raya...lum puasa dah siap 3 pasang baju aku...2 helai beli online. kenapa aku beli awal, salah satunya senang n tak payah letih cari baju time bulan puasa.Pastu leh lah fokus untuk beribadat ngan aman kan.

Baju raya aku salah satunya design cam atas tu, cuma colour je lain...nak colour tu tapi tak dak saiz lak terpaksa pilih colour lain.Harga dia pun berpatutan aku beli online je dekat sini  

The Eyes Of Redbloodsnow

             butik online blogger jugak, mesti ramai yg kenal kan .tengah ada sale 10%...so cepat grab sebelum kehabisan. 

Bila dah beli baju boleh lah pilih shawl lace di Izyanty Collection lak ek, korang boleh tempah custome made ikut citarasa korang, semua colour ada.






jangan lupa niat puasa malam nanti dan p solat terawih....solat terawih yang ada setahun sekali je rugi tak ambik peluang nie :) selamat berpuasa dan beribadat dalam bulan penuh berkat..