Friday, June 7, 2013

masak ala Restoran seafood


Assalammualaikum....

hari minggu bila thah,kemain lama baru nak post...huhu percaya tak aku masak semua nie...tak percaya le 2 kan...
of coz aku tak masak semua tu, aku masak 3 jenis je,2 jenis lagi akak ipar aku masak tapi dia tlong masak part aku gak goreng sotong  tepung ( aku buat bancuhan tepung je )




 yg ni k.ipar aku masak sedap bangat nie chili crepe teringat2 sampai sekarang.




ikan siapkap stim pun akak ipar aku masak.sedap lah cam kat kedai je


   tomyam aku masak guna pes adabi, pes nie paling sedap..tips untuk sedap kena letak banyak2  baru sedap, aku tak lah gigih sangat nak buat pes sendiri, taw kan aku pemalas.....tomyam nie walaupun guna pes segera kena ada skill gak untuk buat dia sedap taw...bukan hanya bergantung pada perencah semata-mata kita kena pandai mix ngan bahan lain, dan setiap orang masak guna bahan yg sama tapi rasa tak sama. nak sedap masak ngan kasih sayang hahah....Over tak aku punya penerangan huhuhu sila tambah air limau dan cili padi sama ok...
                                       


siakap 3 rasa, nie aku main masak je...tak ingat resepi pun...janji jadi 3 rasa

sotong goreng tepung...aku guna tepung jagung tambah oat untuk bagi rangup...yg tak bestnya sotong suka meletup sib baik bukan aku yg goreng...dan dpt 1 mangkuk je sebab meletup-letup..thanks k.ipar take over goreng hehehe..


bajet rm 100 je beli bahan-bahan, tu pun ada extra yang tak masak lagi...ketam dalam 17 ekor gak lah dpt..boleh  2 kali masak lagi yg extra tu taw...kalau makan kat kedai dalam rm 200++ dah kan..

Thursday, June 6, 2013

ok tak nak stop gold saving maybank?



Assalammualaikum....

korang perasan tak harga mas tengah turun sekarang nie, ramai tol orang dok shopping barang kemas...kemain banyak turun kan. Aku tak minat nak pakai barang kemas, so tak peduli sangat, yg ada pun tak pakai, apatah nak beli lg...sampai lupa yg aku ada satu2nya gelang yg aku beli sendiri tu pun nipis je mampu beli huhuhu

aku punya gold saving tu dah 2 tahun kot tak silap, selalu aku p bank aku tengok kat rate dia selalu je harga turun, nyampah lak aku rasa maybank nie kan, asal harga dia turun banyak sangat tak dak pun naik melambung....time harga jatuh mendadak nie kalau nak beli simpan boleh lah, jual memang tak leh rugi banyak hokey....aku tunggu harga naik aku nak jual lah...cam tak best je gold saving maybank nie...Argo bank cam best sikit harga dia selalu naik tinggi, tapi masa tu aku xdak duit sangat sebab argo bank kena beli banyak gram sekali beli. kalau maybank 1 gram dah boleh beli...kumpul2 sikit2..aku berjaya kumpul berapa gram je lah...tu pun dah lama stop...




cara nak tengok harga beli kat kaunter, tengok bahagian selling rm 142.05/g
kalau jual (kita ambik balik duit kita ) rm 136.14/g...maybank cam merugikan pelabur je aku rasa....harga mas dia untuk jual 2 th nie tak pernah tinggi pun, time aku beli dulu rm 160 keats...kalau jual sekarang rugi banyak. Bila hujung tahun aku tengok harga gold dia naik tapi tak lebih dari 170 pun....tengok hujung tahun nie camna lak.


aku tak reti sangat pasal pelaburan nie, just tengok2 gitu je lah.
ASB n insurance saving aku tak ambik peduli sgt ... bulan2 aku bayar ikut jadual je lah...yg tu untuk hari tua he3..

Wednesday, June 5, 2013

melawat syifa di Lumut

1/6/2013- 2/6/2013

Assalammualaikum

minggu lepas kita p melawat baby syifa kat lumut, sepupu aku pindah ikut husband dia, tiba-tiba aku rasa nak kawin n ada family sendiri macam best je kan huhuhu, kemain lama mak aku suh kawin, camna nak kawin kalau tak sampai masa gi kan, jap ek i punya fobia still ada kot hahaha..





gambar nie masa dekat Teluk batik makan ais krim petang2..dekat je ngan umah sepupu aku.

 nampak tak i ramai sepupu perempuan...suka-suka...adik beradik pun ramai perempuan gak...setiap kali i kuarkan shawl baru of coz i kena restock untuk adik beradik n sepupu2 aku sama, nampak tak pentingnya customer tetap, thanks korang coz support izyanty collection. nie baru sikit ada ramai lagi sepupu.
kat luar kalau kuar aku xdak lah nak pakai shawl lace gojes tu sangat over hokey, kat luar aku pakai biasa2 je kalau korang jumpa aku, aku selekeh giler je, ada event or majlis baru pakai cantik2 sikit he3...



malam tu kami lepak dekat Marina island...best gak tempat tu, sayangnya kita p time malam...kalau siang mesti lg cantik tempat nie kan.


hari ahad jalan2 kat eon lumut, kemain besar mall depa no...sempat gak lah shopping baju keja kat c2, murah. Kita pakai shawl 2 tone dari Izyanty Collection ( pink + hitam )



last sekali jalan2 kat jeti lumut sambil shoping makanan laut huhu...pastu bertolak balik penang kol 6 baru bertolak...kebetulan adik kita kena bawa student dia bbq kat Teluk Batik tu, sebab tu kami p minggu lepas jugak.


p/s :sapa2 nak jadi dropship untuk shawl raya boleh pm kat fb  izma yanti ek