Pages

Friday, November 23, 2012

mencari keredhaan hidup dan kebahagian

Assalamualaikum..

 Sedikit perkongsian dari hati dan emosi sendiri he3...by the way aku banyak idea bila masuk  toilet, pelik tol, bila dok depan labtop aku tak lah berkobar2 dapat idea pun...pas tu dok kena ingat balik pe benda nak tulis. perlu ke p toilet bawa buku nota hahhaah..


Aku rasa kita semua nak hidup dalam keredhaan Allah kan. apa yang kita buat dan apa yg kita lihat. Dari redha itu datangnya bahagia kan. so nak bahagia kena cari keredhaan Allah. Dalam setiap tindakan kita dan aktiviti seharian adalah berlandaskan agama, bukan main redah n fikir tak penting nak ikut. 

sedikit panduan  untuk berubah menjadi lebih baik berkawan dengan orang positif dan berada dalam persekitaran positif. dua aspek nie aku rasa sangat penting dalam hidup aku. sebab aku tengah berusaha memperbaiki diri. dengan adanya fb, blog dan lain-lain lagi dlm dunia maya nie banyak membantu ke arah untuk berfikiran positif, sebab tu kena follow benda2 positif  bukan negatif. Apa-apa pun semua dalam diri kita sendiri.

kalau nak panduan n inprasi 
korang leh like page Prof Dr muhaya


kita akan baca post2 dari page yg berilmu nie secara tak sengaja  dan akan masuk ke dalam hati dan insyaallah sikit2  belajar  perbaiki diri. korang ada banyak lgi page yg berilmu lain, boleh coment kat bawah nie. TQ

NAK  TAW  KHASIAT  VITAMIN C KLIK  SINI




jom menderma, walaupun sedikit sangat bermakna buat Rakyat di bumi Gaza. 








Wednesday, November 21, 2012

cara berkesan hilangkan migrain

Assalammualaikum.....
 ada sapa2 taw tak cara nak hilangkan migrain selain makan ubat, dah cuba google dan jumpa 2 petua paling senang. dah cuba tapi tak berjaya pun, xnak  hari2 telan penadol, boleh biol pale aku, lagipun panadol n ubat tahan sakit tak leh makan selalu. dah seminggu migrain tak hilang2 lagi. 




OK, petua 1 ialah ambil setin/sebotol kecil 100 plus.
Tuang dalam gelas - takat separuh gelas je tau!
Tambah air jarang/air mineral/air bertapis dalam gelas tu tadi.
Maknanya mesti nisbah 1:1, faham kan?? Bagus!
Kemudian baca Bismillah, niat minta Allah sembuhkan, minum, Alhamdulillah...
Disarankan untuk cuba tidur lepas tu. Kalau di pejabat atau tempat awam lain, pandai-pandailah bawa diri..

Petua 2 ialah untuk Muslim/Muslimah:
Amalkan bertafakur-sujud 5 minit lepas solat Subuh. 
Edaran darah yang betul ke otak dan kepala akan jadi lebih lancar ketika sujud.
Insya Allah, prevention is better than cure..
Pernah baca atikel pasal seorang doktor/saintis barat yang peluk Islam lepas buat kajian pasal sujud ni..


p/s : bila aku banyak fikir of coz migrain nie akan jadi, camna nak stop fikir nie...

Newer Posts Older Posts Home