Friday, June 29, 2012

frame- blue rose


frame nie letak atas meja guestbook, ikut suka nak letak mana pun boleh.
untuk tempahan contat saya 019-4290584 only RM 5

IRMA HASMIE dah sah jadi isteri





SUMBER SINI


selamat pengantin baru buat pasangan bahagia ini, semoga bahagia hingga ke akhir hayat. aku suka veil irma.

apa hebatnya kicap cap kipas udang ?

gambar ihsan goegle

Assalammualaikum.....mari bercerita pasal kicap lak, aku tak taw lah apa hebat sangat kicap cap kipas udang nie berbanding kicap lain. bila dah guna kicap nie memang xleh tukar jenama lain. harga botol kecil pun dah RM 5, giler mahal dari kicap lain kan alang2 dah mahal baik beli botol besar terus RM 8 baru puas hati tu yg aku selalu buat hahahah...walaupun bising2 harga mahal still beli kan. makan nasi baru sedap ada kicap nie. Bahan istimewa apakah dalam kicap nie ek? sampai rakyat m'sia yg dok luar negara pun sanggup beli stok banyak2 untuk guna kat sana. camna aku leh taw lak kan, sebabnya kawan akak aku yg dok luar negara buat camtu. depa order kicap nie dr m"sia utk stok depa.

RESEPI -Mee kicap Korea

Aku tengah bosan nie, so buat2 rajin taip resepi yg dah lama buat, ingat2 lupa he3..mee kicap korea rasa teringin nak makan tak bila layan drama korea ek...of coz teringin kan sebab nampak sedap giler diaorang makan kan, so meh cuba buat sendiri.


bahan paling penting kicap nie chinese Black Bean Paste...nie beli kat kl kedai yg jual bahan makanan korea halal.

daging yg dipotong dadu



timun jepun, carrot, ubi kentang dan bawang besar semua nie potong dadu ok.
mee kuning of coz wajib ada kan.



mula-mula panaskan minyak, goreng daging sampai empuk nak cepat empuk rebus daging lebih awal ok.



pasti masukan bahan2 sayur yg tadi tu bersama kicap kacang hitam tu.
kicap tu agak2 korang lah nak kuah banyak mana, yg penting bagi pekat letak air sikit .



ok biar mendidih dan letak bahan perasa.




gaul mee so boleh makan. apa rasa ek? sila tanya orang korea ok he3..tekak melayu aku cakap tak sedap sebab kicap dia rasa pahit sikit terbantut selera ok. tapi akak n adik aku ckap sedap....tol le tu org korea celup huhuhuu....kenapa kicap tu pahit sebabnya diorang guna kicap kacang hitam apa thah, orang m'sia guna kicap kacang soya tu pasal sedap kan.

Thursday, June 28, 2012

RESEPI : Kangkung goreng belacan


Disebab ada orang request resepi baru aku rajin nak menaip, tak taw napa malas sangat nak tulis resepi sejak kebelakangan nie, eh jap bukan selalu malas ke aku nie kan?


Resepi mudah cara aku :)

BAHAN-BAHAN
- 1 ikat kangkung ( dipotong )
* bawang putih 2 ulas
*cabai melaka + cabai hidup ( ikut suka banyak mana )
* belacan 2 inci

sila belender bahan yg bertanda *
bahan perasa

CARA MASAK

panaskan minyak, tumis bahan yg dibelender  pastu masukan batang kangkung biar layu sikit baru masukan daun lak, sila letak bahan perasa taw, belacan akan buat masakan masin so sila rasa dulu sebelum nak tambah apa2, kalau terlampau pedas letak sedikit gula. jgn masak terlalu lama ok. dah siap :p. senang kan. nak lg senang beli perencah yg dijual kat kedai2 runcit tu.


p/s : kenapa tak jadi rupa cam kat kedai ek, kuah dia bergantung kat belacan gak kot.tak pasti betol ke tak hahahh...

Tutorial :Bunga ros dari kertas

nak belajar buat bunga ros tak,kalau bosan2 leh buat ok. by the way senang sangat. kat bawah nie aku tunjuk step by step.



potong kertas  colur kesukaan korang, bagi jadi bulat cam kat atas, nak senang print out bulatan dari komputer, then potong ikut saiz ampa suka.




besi nak gulung, aku just guna klip kertas besi buka lipatan dia biar jadi cam kat atas.



potong bulatan tadi cam kat atas nie



guna besi untuk gulung sampai habis



last sekali bila dah habis gulung gam kan bahagian bawah.





ok dah siap bunga ros, aku tak faham napa colour purple yg cantik nie bila ambik gambar jadi colour cam biru lak, sungguh tak faham, ke kena tukar hp baru...oh tidak duit lagi, hp nie pun tangah buat hal bila ambik gambar, asyik nak heng je.

Wednesday, June 27, 2012

ayam patprik n kangkung goreng belacan







Bila aku malas nak cari bahan masakan kat kedai, aku akan buat masakan yg simple2 camnie je, kangkung kutip tepi rumah, kacang panjang kutip tepi umah gak ...disebabkan ada ayam je paling senang buat patprik.  bahan paling penting kena ada perencah tomyam n sos. nak resepi ke? sila goegle sendiri ek he3...resepi aku mesti lah ringkas n senang je, sebab masak ikut suka hati janji ada rasa sama he3..

BUTTERFLY untuk awak...


Lagu tema untuk drama bersiri Deejavu di Kinabalu, aku suka lagu nie best sangat. kat blog aku ada lagu nie tp kadang2  xleh dengar, kadang2 ada, pelik apa yg masalah pun tak taw lah. fullmusic yg problem kot.


Lirik Lagu Butterfly - Melly Goeslow ft. Andhika Pratama

Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah

Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu

reff:
Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu

Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
that previous messed up touching me and you

Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu




Tuesday, June 26, 2012

Dinner ala korea style


1 - JAPCHAE - mee sejuk
2-  PAJEON   - pancake 
3 - GYERAN MARI - egg roll
4 - Nasi putih letak dlm mangkuk


ni semua buat sendiri ok, yg no 1 tu je lama tol masak, Japchae tu kena letak minyak bijan n 2,3 jenis sayur gak lak, nama je mee sejuk, bukan guna mee pun, guna ta"hun jenis besar.
 kalau ikut selera aku makanan korea nie tak lah sedap pun, sedap lagi mee goreng malaysia ok hahah...disebabkan pengaruh kuat drama2 korea di m'sia n makan depa nampak cam sedap je kan. 
 padahal tak pun huhhuhu....aku tukang masak n dibantu oleh akak n adik aku yg suka sgt makanan korea. bahan2 of coz lah akak aku beli peminat tegar ok makanan korea, tang masak serah kt aku, walaupun aku tak minat makanan korea aku still tlong masak taw. 


no 2
Pajeon ala korea tu bahan2 dia sama cam buat cucur udang. yang bezanya kita kena buat cam lempeng. guna minyak sikit je tak lah macam cucur udang. sebab tu kulit orang korea cantik kan.tak makan makanan berminyak.

no 3

egg roll lak buat cam biasa telur dadar just roll, kalau suka letak apa dalam tu pun ok. 

p/s : susah gak nak dapatkan bahan2 halal utk masak makanan korea but yg kat ats nie senang.dah masak lama dah sebenarnya baru hari nie nak update huhuhuhu.