Thursday, November 3, 2011

petua hilangkan selsema








1. Ambik limau nipis perah di dalam air tea ( tanpa gula & susu ) yang panas/ suam lalu diminum.






2. minum air rebusan daun kaduk/sirih duduk








untuk bayi


3 helai daun sireh
sebiji limau nipis ( diperah dan ditapis ambik air sahaja )
ramuan air limau dan sireh dicampur dan di sapu pada dada dan leher bayi.





sumber : http://petualama.blogspot.com/

p/s : balik nanti nak cuba lah, makan ubat farmasi tak lega pun...

Tuesday, November 1, 2011

DIY Dress lama kepada baru

             



Bagi korang yang pening kepala nak fikir nak cari baru untuk p mana2 majlis, apa kata korang mix n match je baru lama kepada baru, selain dapat menjimatkan kos tak lah penuh almari ngan baju lama-lama. buatnya ada 10 majlis dalam sebulan takan nak beli 10 helai lak kan. selagi boleh berjimat y not kita berjimatkan...

gambar model dress kat atas tu adalah dress yang aku beli secara online, kosong je kan dress tu, ok mari kita DIY supaya dia nampak lebih cantik untuk menghadiri majlis penikahan sepupu aku  pada 29 Oktober 2011.

BAHAN-BAHAN

- kain lace ( aku guna lebih kain lace mak aku huhu)
- benang, jarum dan gunting
- last sekali sifat kerajinan yang diperlukan heheheh

TOTAL KOS = 0 he3...






 sedang buat2 sibuk betolkan veil pengantin ( veil tu aku jahit gak taw leh tengok kat SINI,

Sebenarnya nak tunjuk bahagian tangan pun aku jahit gak dress hitam aku he3...yeahh aku nampak tinggi dan kurus bila pakai dress hitam nie...muka memang tak leh buat pe memang tembam semulajadi walaupun badan kurus huhuhu...

lepas jahit manik nie kat baju aku rase pelik tol baju nie dah macam misai sotong lak kan...tapi kan bila aku pakai je ramai pulak yang tegur cantik siap tanya beli mana lagi. sampai mak saudara aku pun suruh jahit untuk dia jugak.

Monday, October 31, 2011

REVIEW VEIL NIKAH - BATCH 1

Assalamualaikum...seperti yang dijanjikan minggu lepas, minggu nie nak review pasal veil nikah yang ditempah oleh sepupu aku kan, jom layan gambar kat bawah nie. by the way aku sangat happy sepupu aku sangat suka dengan hasil kerja tangan aku...ramai dah book veil nie taw...

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT SEPUPUKU JAMILAH DAN FAZLI
SEMOGA KEKAL HINGGA KEAKHIR HAYAT DAN BAHAGIA SELALU.
SELAMAT MELANGKAH KE ALAM BARU JADI ISTERI SOLEHAH OK.

 











p/s : aku guna veil kain lembut, sangat cantik bila beralun...


BATCH 2 KLIK SINI


bagi yang ingin membuat tempahan boleh contat aku 019-4290584 (izma) or PM FB...tempahan untuk tahun 2012 masih dibuka.