Saturday, October 29, 2011

buah asam gelugur boleh kuruskan badan ek????




nampak macam sedap je kan buah nie kan, sila jangan terpedaya ok buah ini sangat masam tidak sesuai untuk dimakan mentah, maybe ada yang tak taw asam gelugur keping berasal dari buah kat atas tu.
( paksa anak sepupu  pegang buah asam aku nak ambik gambar :p )



asam-gelugor-keping

 nie rupa asam yang siap dikeringkan, yang aku taw dulu asam keping nie selalu diletakan dalam kuah laksa.. sebab mak aku selalu buat laksa. aku arr yang rebut2 nak asam keping nie, padahal orang lain xnak pun huhuhu...selepas diselidik rupanya buah nie banyak gak khasiatnya rupanya..tu le kan malas membaca dah tak taw :p

 sapa pernah makan,sure tak pernah kan...aku pernah makan taw pucuk asam gelugur kaler merah  nie siap cicah ngan garam lagi ,masa zaman kanak2 le ( rasa dia masam ) budak kg of coz semua benda yang leh makan, nak makan kan. besar2 camni tak teringin lak nak makan dah huhuhu..

 jom tengok khasiat asam gelugor nie

asam gelugur dipanggil juga malabar tamarind dan brindle berry kini digunakan secara meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah.


Penggunaan asam gelugur juga mendapat tempat dalam perubatan India kuno (Ayurveda) bagi mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit, tumor dan cirit-birit berdarah.

Buah asam gelugur yang sudah masak berwarna kuning selalunya dihiris, dikering dan digunakan dalam masakan. Ia juga direbus dalam gula dan dimakan sebagai jeruk.

Air rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat reumatisme dan masalah dalam perut. Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi. 

Perubatan Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.

Buah asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan kesakitan gusi. Caranya adalah dengan mengambil sekeping asam gelugur dan kemudian basuh hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.

sumber:
///utusanmalaysia///




Friday, October 28, 2011

veil nikah dah siap tapi aku lak berdebar2....


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan Selamat hari jumaat...alhamdulilah akhirnya veil yang ditempah oleh sepupu aku dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan, sebulan tu aku ambik masa nak siapkan, aku bukan menjahit sepenuh masa ok, just jahit time malam je bila free. so haruslah sebulan baru siap huhuhu...veil kedua akan mula jahit bulan depan, skrg tengah cari idea untuk desing dulu.

majlis akad nikah tu esok hari sabtu 29 oktober 2011, aku sangat berdebar2 ok apa reaksi pengantin dengan veil yang aku buat nie, by the way perasaan teruja pun ada coz dapat buat sesuatu untuk hari penting pengantin. Then sangat risau kalau dapat komen yang tak best dari tetamu huhu...so sila cakap jauh2 dari aku :p...(ciss kecil hati tol aku nie kan hahah )


untuk review penuh pasal veil nie kena tunggu majlis tu selesai dulu, baru boleh tengok  rupa sebenar veil tu ok...veil nie panjang dalam 1.5 m..... agak panjang dari kebiasaan yang jual dikedai..


Harap majlis esok berjalan dengan lancar dan dipermudahkan ALLAH...amin.
sepupu aku dah nak jadi wife orang...tumpang happy : )