Friday, July 15, 2011

KAMI BLOGGER UTAGHA

 Firstime join KAMI BLOGGER UTAGHA he3... sebelum nie ada tengok ampa semua p Gathering Blogger Utara , tapi aku spesis yang pemalu so tak join, maybe dah sampai masanya untuk keluar dari kepompong sendiri kan huhuhu

Seriusly aku dah lama dok kat utagha nie dari kecik sampai besar, belajaq, keja semua kat cini taw....dan paling best keja kat utagha gak pastu tempat keja dekat ngan umah.  Aku orang Penang ok...bukan anak mami ye kawan2...ampa leh pangil aku kakak kot coz aku bukan remaja lagi huhuhu..penang kan ada 2 bahagian satu pulau satu lagi seberang. aku dok kat seberang perai ok.

kalau sapa2 yang pernah datang area mee udang pak ngah n charkoewteow sungai dua dah dekat ngan umah aku taw...

 





http://nurrcahaya.blogspot.com/2011/01/kami-blogger-utagha.html
sapa2  orang utara nak join sila KLIK banner kat atas nie ok....tunggu pe lagi mari serbu  ramai2.. :)

Akhir kata salam perkenalan buat semua blogger utara \( ^_^)/

p/s : tak pasti cukup syarat ke tak en3 nie..

semangat tol p tengok HARRY POTTER hari pertama ditayangkan

Sapa peminat Harry Potter angkat tangan...setiap kali filem dia kuar of coz le kena p tengok kan, kali nie part last dah, dah tak leh tengok lagi, tengok ulang2 yang lepas ulang2 boleh la he3...

 kat penang hari rabu hari pertama kuar kan, sama lah kot ngan tempat lain kan, tapi kalau kat kl sape yang menang tiket tayangan primer leh tengok awal sehari kan, hari selasa. Semangat tak kitaorang beli tiket dari hari Ahad lagi, sampai2 penang baru balik dari Pahang terus cari tiket wayang. malam rabu tu yang semangat yang berkobor2 kuar awal 8.15 dari umah takut terlambat tiket kol 9.15, tu pun dah kena bising2 ngan my sis coz lambat, padahal 15minit je tempat wayang ( Sunway Karnival ) dari umah aku, so banyak masa lagi.

kitaorang tengok yang 3D memang best arr, untuk 3D harga tiket RM 16. untuk yang belum tengok n akan p tengok sila bawa tisu ok,ada part yang sedih2 kali nie.waaaaaaa pas nie tak dah sambungan dah...anak harry comel sangat :p


u all leh baca sinopsis kat bawah nie ok, sapa yang dah baca buku harry potter mesti dah tau last jadi apa kan,...: )

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

    Harry Potter and the Deathly Hallows 2 
Harry Potter and the Deathly Hallows 2





After burying Dobby at the garden of the Shell cottage, Harry Potter (Daniel Radcliffe) convinced Griphook to help them get to Lestrange's vault in Gringott's, to retrieve one of Voldemort's Horcruxes in exchange for Godric Gryffindor's Sword. Meanwhile, Ollivander, the Wandmaker warns Harry that he won't stand a chance with Voldemort who has the Elder Wand. They arrived in Gringotts, Hermione (Emma Watson) posed as Bellatrix, using a Polyjuice Potion, Ron (Rupert Grint) disguised as a random wizard while Harry and Griphook go under the Invisibility Cloak. With the help of Imperius curse, they managed to get through the tunnel but when their cover is blown, Gringott's security attacks them. They managed to get to Lestrange's vault and finds the Horcrux, Helga Hufflepuff's Cup, Griphook betrays them and flees with the sword. Harry grabs the Horcrux and the trio escaped using a captive dragon. As they swim ashore of a lake, after jumping off the dragon, Harry had a vision about Voldemort getting to Gringotts just after them, killing all the goblins, including Griphook due to frustration. Harry also saw that the relic of Rowena Ravenclaw, another Horcrux is just somewhere inside the Hogwarts Castle.

The three Apparate to Hogsmeade in hopes of sneaking into the school but is interrupted by Death Eaters that are roaming the area. They are saved by Aberforth Dumbledore, Albus's brother, it is revealed that he's the one who Harry keeps seeing through the mirror that he have. The trio used a passageway to Hogwarts provided by Aberforth, Neville Longbottom leads the way. The group arrived at the Room of Requirement where Dumbledore's Army made a resistance from Snape's regime who is now the Headmaster. Harry confronted him, 
Minerva McGonagall intervened and fought Severus, who flee instantly. Meanwhile, Voldemort summoned all his affiliates and rounds the Hogwarts. McGonagall and the other Hogwarts staff made a barrier to keep the school safe from any attack. Hermione and Ron gets back to the Chamber of Secrets, broke Hufflepuff's Cup and shared their first kiss. Harry, with the help of Rowena Ravenclaw's ghost daughter, Helena, found the Ravenclaw Diadem and is destroyed when Malfoy and his gang created a fire. Voldemort then used the Elder Wand to destroy the Hogwarts barrier but he is positive that the wand is not working well with him, as it will only work with the one who killed it's former owner, Snape.

He meets Snape in a boat port who is then numerously bitten by Nagini under the orders of Voldemort, for him to use the Elder Wand well. Harry, Ron and Hermione gets into Snape's aid, he then dies admiring how Harry got Lilly Potter's eyes. Harry uses Snape's tear and gets into Pensieve where he sees that Snape is in fact in love with Lilly and they knew each other since they were children. When Lilly gives birth to Harry, Snape runs to Dumbledore to keep them safe from Voldemort. At the night when Harry's parents died, Snape arrives and is compltely distraught at what he sees. It is revealed that Snape cared for Harry since the very beginning. Voldemort then gets into everyone's head as the Battle of Hogwarts -- where Tonks, Lupin, Fred Weasley and Lavender brown died, occur, he taunts Harry to meet him at Forbidden Forest in exchange of his comrades retreating and keeping his other friends safe. Harry then goes, as the snitch opens, the Resurrection Stone appears and his deceased loved ones arrived and help him gets ready for death. Harry faces Voldemort who strikes his Killing Curse.

Harry wakes up inside a sort of a dream and he talks with Dumbledore who reveals that Harry is in fact a Horcrux and he's still tied to the living world through Voldemort. Believing that he is truly dead, Voldemort's army marches down to the defenseless Hogwarts while Harry is being carried by the tied Hagrid. Voldemort torments the students and staff as they are now vulnerable and he's ready for anyone who wants to join him. Harry reveals himself to be alive and casts a spell to Voldemort and his army, the other Death Eaters flee, including the Malfoy family. Battle ensues inside the castle, Harry and Voldemort faces off and continously strikes spells to each other. On the other hand, Hermione and Ron tries to kill the last Horcrux, Nagini but failed to do the attempt and when the snake is about to attack them, Neville kills it by decapitating its head off using the Gryffindor sword he found inside the Sorting Hat. With his last Horcrux broken, Voldemort succumbs into Harry's magic. 19 years later, Harry and Ginny are now parents and is guiding Albus Severus Potter at his first year in Hogwarts. Along with Ron and Hermione who are now married too, they watch their children about to experience the most exciting adventure of their lives. 


sumber : 
http://www.imdb.com/title/tt1201607/synopsis

Thursday, July 14, 2011

aku tak faham kenapa orang islam nak sokong benda alah nie????

TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam... tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

sumber FB


p/s: sape yang setuju ngan cadangan kat atas tu tak tau nak kata apa dah, cakap lebih2 kang kena saman lak huhuhu...ada otak kena fikir kan :p