Pages

Wednesday, April 27, 2011

tak sedap hati arrr

mood aku nak tulis en3 dah terbantut... tiba-tiba dah diserang perasaan resah gelisah....apa kes pulak nie. kenapalah banyak sangat dugaan kena hadapi...aku dah rasa tak larat sangat dah nie. Tapi tak baik gak kan kalau asyik mengeluh je kan.


aku sangat2 susah hati then tak tau harus percaya sapa. bila nak siasat je mesti banyak halangan.
kenapa macam tu???
tawakal kepada Allah je lah kan.


bagi cek tendang hantaran kawen...

gambar sekadar hiasan.
nie cek kosong kat ofis aku, kalau aku yg sain sah2 tak laku huhuhu..

korang pernah dengar kes camni? aku baru je terdengar orang dok cite....hampeh tol keluarga belah laki tu boleh bagi cek tendang, kiranya dia kawen free je kan. dah tu belah laki bagi cek tu selepas dah  akad nikah n majlis kawen dah berlangsung. orang sepatutnya duit hantaran bagi awal 2, 3 bulan kan. sian tol kat  bapak budak pempuan tu. 



Monday, April 25, 2011

Ingatkan hp aku yang rosak tapi...

Aku dah rase nak naik hangin nie, hp baru beli 4 bulan dah rosak, orang lain tak dak masalah pun hp yang sama, hp nokia memang jarang sangat le nak rosak kan, tu pasal aku suka beli hp nokia je. dulu pernah sekali nak tukar pakai hp lain, nak cuba sony erison, bila bawa balik umah je terus masalah, hampeh tol last2 sekali aku pilih nokia gak lagi bagus.

sebenarnya hp c3 aku nie masalah dia satu je, setiap kali call kuar mesti suka terputus, ciss tak sempat nak cakap dah putus, aku dapat kesan jadi camtu dekat 2,3 bulan sebelum nie dah. tapi aku malas nak p kedai tanya napa jadi camtu, sebabya kadang2 je jadi, kadang2 ok. so aku nak buat tak tau dah le, lagipun aku jarang call kuar, selalunya orang kuar masuk je.

Tapi kan sejak akhir2 ini aku terpaksa call kuar bila time keja...so dengan bangganya hp ini membuat perangai tanpa henti, sampai le my bos tegur apasal hp aku asyik putus je setiap kali aku call dia...then dia pulak kena call aku balik hahahah...banyak kali sangat jadi camtu setiap kali call my bos, sampai dia boleh perasan hp aku yang bermasalah. yang peliknya kalau call untuk keja memang hp aku buat perangai, kalau call personel ok lak hp nie...cissss demand tol ( sambil kutuk dalam hati kat hp sendiri )


Disebabkan bos aku dah tegur, aku pun dengan berat hati p kedai hp yang aku beli aritu. Memang tak beria2 sangat nak p kedai tu, masa nak kuar baru kelam kabut cari satu rumah kad waranty, aku dah lupa kat mna aku letak, mau berpeluh cari kad tu, last sekali aku dah malas nak cari dah, aku pun cakap kat akak aku tak jumpa, jom lah kuar kalau kena bayar pun tak pa. then akak aku cakap kalau tak jumpa tak payah p lg, mak aku lak mencelah p cari sekali lagi kot2 jumpa. aku pun masuk cari sekali lagi, cari terus jumpa....cisss bikin kecoh tol, padahal aku dah cri area citu tadi, just tak perasan bawah meja hahahha.

bila dah sampai kedai hp tu atas sunway, aku pun cakap le apa masalah hp aku, dia pun check setting pastu dia cuba masukan sim kad dia dalam hp aku, try call ok je, aku lak try call org lain ok gak, yeahhh akhirnya hp  aku disahkan chat, yang tak chatnya sim kad aku rupanya....hampeh tol. masalah aritu belum dapat diselesaikan lagi. hari ahad celcom centre tutup ar kan. kalau ikut cara mudah aku yang malas nie, mau je aku beli no sim kad baru supaya aku tak payah susah2 p celcom centre untuk  dapatkan sim baru no yang sama.


setelah difikir dengan rasionalnya tak pa lah, hari ini aku  terpaksa susahkan diri sendiri p cari celcom centre untuk dapatkan  sim kad baru dengan no yg sama jugak. kenapa aku perlu kekalkan no aku jugak, penting arr kan sebabnya no nie banyak guna untuk keja dan lain2 lagi.



Proses nak dapatkan sim baru setelah sim lama rosak senang je, p isi borang ambik no, diaorang akan minta ic kita then kena bayar rm5 dapat le sim baru, dalam tempoh 10 minit kad bru tu dah boleh guna. apa yang terjadi dgan kad lama yang rosak tu ek, diaorang tak minta balik pun, sila buang je hahaha...secara automatik kad lama tu diaorang dh stop dari servise.kalau orang lain jumpa kad tu pun tak leh guna dah.


So dari situ aku dah mula terfikir kalau hp kita kena curi dan kita pakai line cepat2 p stopkan kad sim yang dicuri tu dalam tempoh 24jam...so nanti tak dak lah korang kena bayar bil belambak2 kan. kalau pakai prepaid pun kena stop kan jugak ye la mna tau, orang yang curi hp tu tlis msg thah pe2, buat naye je kan hahhaha...tak pasal2 korang lak yang kena saman, sebab no fon tu didaftar ats nama kita. kalau hp tu memang takan dapat balik le kan. Cissss ape lah yang aku merepek panjang2 nie kan.



tapi yang tak bestnya semua no aku save dalam sim kad lama, so untuk sim kad baru tak dak no le kan...ye la selalukan hp yang salalu tukar2 tu pasal save dalam sim kad, dan sim kad jarang sangat le nak ada masalah camni kan, sampai nak kena tukar. nanti bila balik rumah baru aku pindahkan balik no dri sim kad rosak ke hp lak. mau gelabah aku semua no tak dak. dh le aku bukan jenis suka hafal no huhuhu...

Newer Posts Older Posts Home