Pages

Saturday, January 22, 2011

ikan bakar versi cuti thaipusum

hari khamis cuti Thaipusam tiba2 lak aku jadi rajin nak bakar ikan, masa tengah dok sarapan dok sembang2 nak masak pe ngan udang kulit keras nie, udang kulit keras bila buat masak berkuah tak sedap, so aku pun bagi le cadangan kita bakar. aku yang buat sendiri bara  api tu tau, pedih mate aku kena asap...dulu memang fede-up sangat kalau kena buat bara api, lama giler kena tunggu, thah kenape thah pagi tu senang je aku buat bara, maybe sebab aku buat dengan penuh sabar kot heheh..



ikan yang dibungkus daun pisang oleh akak aku, ini bukan pulut udang ok. sangat wangi bila dibalut camni



 udang yang siap dibakar, memang sangat sedap, bila bakar rase udang nie lebih enak dan manis. aku letak garam kunyit baru bakar ok



 hasil ikan yang dibakar, sedikit buruk kan heheh hampir hangit, tp still leh makan tau, kalau tak balut daun pisang ikan nie dah lama hancur masa nak alih huhuhu



cicah ngan air asam express tak cukup bahan, tak dak buah tomato, dan aku tak letak belacan, sangat elegic ngan belacan, tak mo makan belacan dah huhuhu..tapi still sedap makan ngan nasi panas2

Friday, January 21, 2011

best le pulak USTAZ AMIRUL kan

Episod  3 baru mula tengok, mula2 tak tau le pulak jadi pe, pas nie tiap2 hari jumaat malam aku mesti kena layan cite nie kat tv3 kol 9.30p.m. Ashraf Muslim sangat encem sangat sesuai jadi Ustaz arr kan, suka2... perempuan2 dalam nie semua pakai tudung nampak cantik2 dan comel2 je kan.so pakai le tudung baru u all nampak cute he3..by the way nak cakap menutup aurat tu wajib.



sangat susah nak dapat cat colour purle terang

aku dah p cari merata kedai cat nak colour purle yang macam kat bawah nie gak, waaaa apasal tak dak lak, semua colour pudar2 je, sibuk tol nak mengecat bilik time nie gak kan, macam aku lak yang nak raya. kalau nak colour purle terang kena p dekat kilang dia, depa bancuh lain lak, hampeh tol arr kan, dah tergetar2 nak cat hari ahad nie jugak huhuhu...banyak kedai tak jual cat brand I.C.I kat kawasan umah aku, tengok dalam website dia ada je colour purle terang. tapi thah le, thah2 kena tempah gak kot...memang semua cat tak jual terus colour purle terang ek?
ada sape2 cat umah colour purle terang tak kat sini, korang beli cat apa ek?

sepagi di ladang MARDI CH

Cite yang agak basi,tahun lepas punya percutian bulan 11, tak dak benda nak tulis, so korang layan je lah gambar2 dekat ladang MARDI CAMERON..sebelum nie p tak pernah singah ladang nie coz tak tau, kali nie baru singgah. nak masuk dalam ladang nie ke rm3, budak sekolah rm1.50. cuti raya cina nanti mesti ramai yang akan p bercuti kan, so boleh le p cameron. sekarang musim panas. masa kitaorang musim hujan, memang best arr sejuk2 cam berada diluar negara lak huhuhu. aku rindu tea ais cameron kat satu gerai kat sana,memang best. masa tu aku sorang2 je pesan air ais walaupun hujan lebat ditambah sejuk. tak suka air panas, sejuk2 pun aku bantai air ais gak.

 

rumput kat sana siap kuar bunga yang cantik lagi kan, memang subur lah rumput kat sana


suka pokok daisy, sape yang patahkan nie..

pokok krimas, pokok nie memang warna putih camtu, aku ingatkan pokok tipu, rupanye pokok betol


labu air yang besar tergantung atas kepala


ladang epal tinggal sepokok je, yang lain tu dah habis musim kot, tinggal batang je. ladang anggur pun ada gak tapi tinggal ranting pokok gak.
 lepas panjat ladang teh, terjumpa pokok2 nie, saje kasi can akak aku interframe dlm blog aku huhuhu

Thursday, January 20, 2011

teringin nak jahit nie





 cantik kan gambar nie, kalau aku yg jahit crocss stitch nie mau setahun baru siap, nie gambar p.cik google ok. insyaallah one day aku nak buat umah sendiri saiz nie untuk umah aku, bila aku dah kawen le huhuhu...sekarang nak buat saiz kecik2 je.

sejak bila aku belajar crocss stitch nie ek..aku pernah menjahit zaman sekolah menengah lagi, semuanye bermula masa akak sepupu aku dapat banyak tempahan. so dia upah aku untuk jahit, masa dulu aku jahit untuk Tulisan Jawi. gambar pemandangan aku tak pernah jahit lagi, mesti ambik masa yang panjang kan.

 korang rase gambar cam kat atas tu diaorang jual berape ek? mesti mahal kan.

Wednesday, January 19, 2011

aku nak meke-up blog aku lain

mungkin 2, 3 hari nie blog aku akan jadi huru -hara sikit, nak tambah 3 colum...sekarang ada 2 colum je, cam tak best je, semua benda letak belah kanan je, dah tu kena skroll hingga ke bawah...harap2 berjaya le kan, aku tengok toturial camna nak buat. boleh le kan nak pening2 pale dulu sebelum nak jadi tu kan. templet pun cam nak tukar jugak. tapi nak usha2 dulu mana yang sesuai...

macam mana orang cina boleh kumpul duit yang banyak

nak cakap pasal duit, aku dok confuse nie macam mana ek orang cina leh kumpul duit yang banyak dalam tempoh 2 tahun, selepas duit dah cukup dalam tempoh 2 tahun tu diaorang akan p sambung belajar kat luar negara. kalau nak ikut lepas spm kalau keja pun bukan gaji mahal sangat pun kan, tapi diorang leh kumpul duit yang banyak untuk sambung belajar kat luar negara. apa rahsia diaorang ek? family dia tak kaya pun kalau nak diikutkan...ini kisah benar ok...

kenapa air laut biru


korang pernah terfikir tak dulu2...aku dulu2 masa kecik asyik terfikir kenape ek air laut nampak biru, bila sentuh tak pun jernih je..u all tau tak sebab pe, sebabnye  langit biru air laut jadi le biru, langit yang pantulkan biru tu, bila awan tebal colour putih, air laut dah tak jadi colour biru kan.



Gambar Pemandangan Pantai
Pemandangan pantai ini di publikasikan oleh http://wisatara.files.wordpress.com/2008/08/senggigi_beach.jpg




gambar_pantai



 nie gambar tasek buatan, tempat aku riadah
ada setengah tempat nampak air colour hijau lak kan, tu sebabnye kawasan sekelilingnye dipenuhi pokok...tu pasal air tu nampak hijau kan.

Tuesday, January 18, 2011

DIBUKA UNTUK TEMPAHAN


Tajuk tak boleh blah, sejak bila  aku buat bisnes kraftangan lak kan.Kalau orang tempah aku buat le, kalau saje2 nak buat aku malas tol nak membelek heheh...yang kat atas nie dah siap frame, by the way nak bagi kat seseorang le.



untuk yang berminat cross stitch  macam nie boleh le buat tempahan, ada banyak desing lagi...yang nie saiz 4R.

CARA TEMPAHAN DI PM INBOX facebook AKU OK 

@ 019-4290584

sebarang desing or gambar yang hendak di gunakan, boleh hantar ke e-mail
izyanty10@gmail.com

pasembor makanan orang tua-tua ka

nie pasembor pasar malam ok
jom makan pasembor, kalau orang datang penang mesti singah gurney drive makan pasembor kan, aku dulu2 ner ada p makan kat sana pun, mak aku tak bawa pun, p bekelah batu feringgi ada le kot, tak popular sangat le katakan pesembor dikalangan ahli keluarga aku pun. tiap2 kali pasar malam je, mesti mak saudara aku n jiran aku pesan pasembor, aku tengok pasembor nie dulu tak berapa minat sangat, so aku dok terfikir dia makanan orang tua2, ye la semua yang pesan kat aku semua orang tua2.

tiba2 aku ngidam nak makan, so beli le sebungkus...balik makan sedap gak, sedap sebab kuah di sedap ok.yang kat pasar malam nie murah le sebab dia letak biasa je. tapi kalau korang p makan kat gurney drive harga dia mahal sikit coz leh pilih nak makan pe yg sedap2. tapi pasembor yang sedap terletak pada kuahnye..

kat gurney drive kedai mana yang sedap ek? ada satu kedai yang sedap dia duk satu line ngan kedai makan cina. tapi yang jual tu mamak penang le of coz halal ok..

tak jemu ke


hari2 aku mesti sarapan dua kuih nie, karipap n burger rock...apasal nama dia burger rock ek, aku pun tak tau yang pasti inti dia sambal bilis yang sedap... kuih lain aku memang tak leh layan pagi2. selama keja 4 tahun kat cini aku baru belajar ambik sarapan, selalunye aku tak leh nak makan pagi2, perut aku akan sakit, nie pun 9 keatas baru aku leh makan, time tu perut dah stabil, air kosong je peneman aku huhuhu. tak jemu ke hari2 makan kuih yang sama, jawapan aku tak, aku memang jenis yang suka makan benda yang sama je tanpa rase jemu huhu..

Di Saat Aku Mencintaimu

– Dadali-

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu

 
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
 
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


p/s: harap u all enjoy ngan lagu baru kat blog aku :)

Monday, January 17, 2011

aku pun ada heartbeat gak tau..leh buat duit rupanye

mula tengok benda alah nie tak tau pun benda ape, aku tengok pun kat blog kawan aku celoteh M.J... ingatkan iklan nuffnag punya, tapi rupanye bukan ek...kena daftar n letak kat blog kita baru dapat duit, satu klik 4 sen kot, kita leh terus pakai nufnang sekali ngan heatrbeat rupanye, takan ada efek pada nuffnang kita, so y not cuba je kan bukan rugi apa2 pun kan.

1.
MACAM MANA NAK DAFTAR ?

SILA KLIK KAT SI DEBAR AKU BELAH kanan ATAS SEKALI...bila dah klik

akan keluar macam nie


2. 
Nanti klik je kat kotak merah tu untuk mendaftar ye,
KREDIT kepada

coz aku guna picture dia kt atas nie 
 
3.
 
cari perkataan HB affiliate--click, then cari perkataan register
 
SILA ISI FORM BAGI LENGKAP
 
KORANG FAHAM KE CAMNI,aku PUN SUSAH NAK FAHAM KALAU TAK DAK GAMBAR KAN, SO SILA 
 
KLIK BLOG


kat blog dia sangat mudah faham coz ada gambar sekali.


p/s : aku pun baru je daftar hari nie...tak tau sangat

siap jugak akhirnye \(^_^)/

2 minggu jugak lah aku menjahit crostis nie, jahit time malam je, buat sikit2 pastu aku dah ngantuk, tu pasal sampai 2 minggu heheheh..ok nak kena beli frame gambar nie huhuhu...main bedal je jahit, aku dah silap kira kotak masa jahit tu, tapi xpe nasib baik nampak gak rupa dia kan..

Newer Posts Older Posts Home