Saturday, July 2, 2011

Sawah padi restoran buluh- sedap ke?




GERBANG utama yang menyambut tetamu juga diperbuat daripada buluh.




Menceritakan tarikan utama di Istana Bambu, Anis mengulas elemen buluh yang diserap daripada konsep dekorasi rumah dan premis di Bandung, Indonesia mencetus inspirasi.

RUANG makan utama yang boleh memuatkan lebih 170 pelanggan pada satu-satu masa.




Uniknya, sawah padi melatari hampir 70 peratus daripada landskap restoran.
Malah, di satu sudut berdekatan dengan surau yang mampu memuatkan lebih 20 orang jemaah, pokok padinya masih muda dan menghijau.
Restoran buluh ini menerapkan ciri-ciri tradisional sebagai motif utama setiap dekorasi termasuk pencahayaan yang mengguna pakai peralatan menangkap ikan seperti bubu.
Dinding terbuka yang menjadi pemisah ruang juga dianyam dengan corak buluh.
Langsir rona putih yang digantung di setiap sudut dan tiang utama restoran mencampurkan secalit unsur dramatik dan romantis.
Perabot yang menggunakan unsur buluh sebagai asasnya dihasilkan oleh kerja tangan anak watan.
“Daripada meja makan hingga kerusi semuanya adalah hasil sentuhan tangan orang Malaysia yang kreatif mengolah buluh dengan teknik tersendiri,” singkapnya bercerita mengenai restoran di bawah kendalian syarikat Ofisgate Sdn. Bhd. ini yang kos pembinaannya mencecah RM500,000.


UMPAMA kembali ke kampung halaman, tanah bendang menjadi daya penarik restoran Istana Bambu.



sumber: KOSMO ONLINE Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

1 comment:

deqlis said...

menarik tempat nie...lum g lagi...