Pages

Friday, December 17, 2010

tuan blog sedang bercuti


kepada semua yang rajin datang blogwalking kat my blog, y not u all join my GA je, untung2 leh dapat hadiah gak kan.

untuk join KLIK SINI

Thursday, December 16, 2010

BUBUR ASYURA UTARA

Bahan-Bahan:

1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacangtanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara-Cara

1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter
air,kacau di atas api.
 
2.Masukkan pati santan dan daun
pandan.Kacau lagi sehingga pekat.
 
3.Masukkan gula pasir,gula merah dan
garam.
 
4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda,
jagung dan keledek.
 
5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan
kacau sehingga masak.
 
6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan
dan sejukkan sebelum dipotong.
 
 
p/s: mak buat le ek...mesti mak aku akan cakap camni 
beli je senang...hahha selalunye camtu le

aku dah bosan dengar lagu nie..

nak tukar lagu lain lak,tapi tak boleh lagi sebab beruk nie lembab sangat, bila la ko nak ok kan berukband fedup tol aku, aku dah mula bosan ngan blog dah gara2 benda alah nie lembab sangat. teringin nak makan bubur asyura ada sape2 buat tak hari nie. mak aku tak buat lagi, hari nie orang dah mula buat bubur asyura kan. aku dok heran apasal aku letih semacam je arinie, eh lupa lak puasa. yeahhhh pasar malam hari nie, rambang mata le kan kalau p time lapar2 nie. harap2 tak hujan le petang nie...amin. teringin macam2 bila dah makan nasi benda lain aku dah tak boleh nak makan, kenyang arr. yang penting kn makan nasi, bagi perut kejap, nanti kang xleh lena kalau xmakan nasi huhuhu..

lecture cepat le habiskan kelas..


tiba2 aku teringat cite nie bila tengok kat satu blog nie, masa th bile ek cite ni kat tv3 petang2 ada cite ni. aku mesti  layan drama rosalinda nie, selalunye kelas aku habis awal sempat le layan,  bila dah mula tengok memang xleh nak miss. masa last episod tu, camna thah ada kelas ganti ke apa thah, masa dalam kelas dok teringat2 drama nie, dah last episod mesti le nak tau n kena tengok apa jadi. kelas habis je petang tu...aku n member2 aku laju je balik hostel, selamat le hostel aku paling dekat, buka je pintu bilik tv, mak ai penuh org arr...semua pakat mai kumpul dekat situ, xpe janji leh tengok walaupun berdiri...masa tu lak ada tudung roslinda muncul, aku ada 1 , 2 tudung camtu..padahal roslinda tu mana pakai tudung pun kan...tudung dia corak bunga rose.

my mum birthday...


pada 12/12/10 birthday my mum, sambut ngan 3 potong kek serect recepi je...awat beli 3 potong je kan, beli le sebijik kan, 3 potong nie pun lum abih makan lagi tau, kek bukan leh makan banyak2 pun mual arr, kitaorang hadiah handbag untuk my mum. semoga Allah panjangkan usia my mum, dan diberikan kesihatan yang baik n berbahagia selalu..amin.. bab menantu tu next year ek kitaorang bagi hadiah menantu...suh arr kak long dulu heheheh...tahun nie dah dapat cucu kira ok le kan muhammad adam haris ( ank abg aku ) :)

terpaksa tutup air-cond

selamat pagi semua...pagi nie cuaca elok panas. harap2 panas le sampai ke petang kan, bagi baju kering dulu. sok nak p bercuti dah, aku ada order barang tapi lum ada lagi, ingat leh la pakai masa p travel  nie, nampak tak sempat le pulak, sok pagi2 dah nak bertolak :(. kena p cari kasut baru kat pasar malam dah lah. tak sempat nak p super market. aku ingat leh dapat cepat rupanye lambat ek. aku dah mula rase nak selsema, cepat2 tutup air-cond...sok tak pasal2 lak selsema ner best p jalan dalam keadaan tak sihat. sok malam tido kat cameron higland..mesti sejuk, aku tak suka tido c2 coz sejuk sangat. last year pun dah pergi c2. tapi tahun nie nak p lagi gak, suka sangat p cameron. sepupu aku tanya apasal ampa p tengah2 bulan, awat tak tunggu gaji dulu? sebenarnye kitaorang p guna duit caruman setiap bulan. kitaorang kutip sorang rm10 setiap bulan ( ada 2 family ), bila ujung tahun leh la p jalan2. so tak yah risau nak kena kuar duit poket sendiri dah. semuanye dah ditanggung just bawa diri je. 

p/s : untuk yang suka p melancong tu, buat la tabungan setiap bulan sikit2 ok. memang berbaloi : )

Wednesday, December 15, 2010

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram)

JOM PUASA SUNAT 10 MUHARAM SOK...


  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
  12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa. 
  14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

wajib bawa nie bila ke...



apa yang korang nampak dalam gambar diatas.. benda yang wajib bawa masa p kenduri, korang dah nampak lum, bukan bawa lappy ok, sila bawa sampul duit le. dulu2 masa zaman budak2 or remaja main redah je kan p kenduri, bawa diri je untuk makan, ikut mak, masa tu tak tau pun p kenduri kena bagi duit, tuan rumah pun tak p salam kan hehe...bila dah besar2 baru tau, pe benda yg orang dok bagi dalam sampul. kira bagi duit nie kira macam sedekah le, segan pulak kalau p tak bagi duit kan. kalau p kenduri umah kawan2 bagi hadiah, so tak payah bagi duit dah.

tengah ari tadi time kol 1 aku dah p kenduri sebelah ofis aku, mengekor bini bos aku heheh... jari yg sakit tadi ok lak sampai leh makan nasi tak hengat dunia hahhaha..segan le pulak nak snap gambar masa makan tadi, sedap gak lauk, ada kerabu tauge kesukaan aku huhuhu. aku dok terhendap2 gak lah nak tengok pengantin dari dalam ofis aku, tapi  tak nampak pun. penyibuk tol kan aku heheh.

JARIKU terkepit pintu..

waaaa rase cam nak nagis je...cis dasar anak manja je kan...sikit2 nak nangis..memang sakit tau, dah bedarah dalam kuku aku, selamat 1 jari aku je kena..nie la akibatnye kalut sangat nak masuk, pastu bawa barang lak. dalam aku dok sakit2 jari banyak lak org call, padahal suara aku cam nak nangis tahan sakit hahaha...kelakar2..

selama 4 th keja ner pernah kena apa2 hari nie lak leh kena. selalunye aku dok pesan kat anak bos aku jangan main pintu nanti terkepit jari, tengok2 hari nie aku lak yang kena. jap lagi nak p makan kenduri lak, camna nak makan nie kena jari tengah, dh buruk jari aku..tapi ok leh menaip lagi heheheh...

KENAPA SAHABAT WANITA PENTING ?

Pada suatu hari,
seorang wanita muda yang baru
saja menikah mengunjungi ibunya, Mereka duduk
di sebuah sofa dan menikmati segelas air teh
dingin.Ketika mereka sedang berbincang-bincang
mengenai kehidupan,pernikaha n,tanggung jawab
dalam hidup serta kewajiban, sang ibu dengan
perlahan menaruh sebongkah es batu ke dalam
gelasnya dan menatap wajah anak perempuannya .
“Jangan lupakan sahabat-sahabat wanitamu.”
nasihatnya, sambil mengaduk-ngaduk daun teh di
bawah gelasnya.

“Mereka akan menjadi orang yang penting bagimu
ketika usiamu makin tua.Tidak peduli seberapa
dalam kau mencintai suamimu, seberapa
banyak anak-anak yang kau miliki, kau masih
tetap harus memiliki sahabat wanita.
Ingatlah untuk berjalan-jalan bersama mereka,
melakukan hal bersama- sama dengan mereka.
Dan ingat bahwa mereka bukan hanya sekedar
sahabat wanitamu, tetapi mereka akan menjadi
saudara, anak dan yang lainnya. Kau akan
membutuhkan sosok wanita yang lain. Wanita
selalu begitu.”


“Sungguh nasihat yang aneh,” pikir si wanita
muda. “Bukankah aku baru saja menikah?
Bukankah aku baru saja bergabung dalam dunia
pasangan-pasangan muda? Sekarang saya adalah
seorang istri, orang dewasa,bukan anak
perempuan kecil yang memerlukan teman main
perempuan lainnya!

Tentu saja keluarga yang akan kami bina dapat
membuat hidup saya lebih berarti.”
Tetapi, ia mendengarkan nasihat ibunya; ia terus
berhubungan dengan sahabat-sahabat wanitanya
dan bertemu dengan semakin banyak sahabat
setiap tahun. Ketika tahun demi tahun berlalu, ia
mulai merasakan betapa benar nasihat yang
diberikan ibunya. Ketika waktu dan keadaan
mengubah keberadaan mereka sebagai wanita
dengan segala misterinya, sahabat-sahabat
wanitanya tetap berada dalam kehidupannya.
 

Setelah hidup selama 50 tahun dalam dunia ini,
inilah fakta-fakta yang saya dapatkan dari
memiliki sahabat wanita:
Sahabat wanita akan menjaga rahasiamu.
Sahabat wanita akan memberikan nasihat ketika
kau membutuhkannya.
Sahabat wanita tidak selalu mengatakan apa yang
kau lakukan benar, tetapi mereka bersikap jujur.
Sahabat wanita akan terus mengasihimu,
meskipun ada perbedaan pendapat.
Sahabat wanita akan tertawa bersama-sama
denganmu, dan lelucon kosong sama
sekali tidak diperlukan hanya untuk sebuah tawa.
Sahabat wanita akan menolongmu keluar dari
hubungan-hubungan yang buruk.
Sahabat wanita menolongmu mencarikan rumah
tinggal yang baru, membantu mengepak barang
dan pindah.

Sahabat wanita akan membantu membuat sebuah
pesta untuk anak-anakmu mereka menikah
atau memiliki anak, manapun yang lebih dulu
terjadi.
Sahabat wanita akan selalu berada di sampingmu,
dalam suka maupun duka.
Sahabat wanita akan menempuh badai, topan,
panas, dan kegelapan untuk mengeluarkan kau
dari keputusasaan.
Sahabat wanita akan mendengarkan ketika kau
kehilangan pekerjaan atau seorang kawan.
Sahabat wanita akan mendengarkan ketika anak-
anakmu mengecewekanmu.
Sahabat wanita akan menangis bersamamu ketika
orang yang dikasihimu meninggal.
Sahabat wanita menghiburmu ketika kau
dikecewakan oleh banyak dalam
kehidupanmu.
Sahabat wanita membantumu untuk bangkit
kembali ketika pria kau cintai pergi
meninggalkanmu.

Sahabat wanita senang ketika mereka melihatmu
bahagia, dan bersedia mencari dan melemparkan
apa yang tidak membuatmu bahagia.
Waktu berlalu…Kehidupan berjalan..
Jarak memisahkan.. .Anak-anak beranjak dewasa..
Cinta hilang dan pergi..Hati yang hancur..
Karir berakhir..Pekerjaan berganti..
Orang tua meninggal..Rekan- rekan melupakan
kebaikan..
TETAPI, sahabat-sahabat wanita akan terus
mendampinginmu, meskipun waktu dan jarak
yang terpaut sangat jauh. sahabat wanita tidak
akan lebih jauh dari orang-orang yang
membutuhkan.
TERIMA KASIH SAHABAT….. ……

sumber DISINI

TAC aku tak antar laporan pun..

kemarin aku bayar berukband nie online guna maybank2u.. sepatutnye selepas 2 jam beruk takan lembab dah, tapi setelah berjam2 tak ok pun, TAC aku pun tak hantar laporan kt hp aku untuk info tranfer duit. pelik tol, selalunye on the spot dia antar report kan, masa aku buat pembayaran tu siap potong duit dah n succesfull je. pelik2 tol. banyak blog yg aku belum blogwalking lagi nie, yang join GA aku pun lum masuk tengok lagi. berukband cepat le ko laju ek. aku minta maaf banyak2 k belum leh blogwalking.

Tuesday, December 14, 2010

main game di facebook..best ke

aku tengok ramai tol orang suka main game kat fb kan, korang pun sama gak ek.. aku tak pernah pun main game kat fb. seronok ek main game, setengah orang sampai ketagih main game kan, awat aku tak dak perasaan nak main game pun, pelik tol...aku rase aku tau nape,sebabnye aku malas nak fikir kot hahahah... main game memang kena fikir2 sikit baru otak jalan kan2...? kena ada strategi n bagai ek...baik jangan mula nanti xleh berhenti lak kan huhuhu.

kenduri kawen hari rabu

sekarang musim orang kawen kan, tadi aku dapat jemputan dari rumah sebelah ofis aku, tapi pelik lak nape buat hari rabu ek..selalu orang buat hari cuti. tak kisah lah kan, leh makan free sok. padahal aku tak kenal pun umah sebelah tu, dh pak cik tu jemput aku nak p gak lah. rumah pak cik tu tepi jalan, satu line ngan ofis aku le, umah dia tak dak halaman, so dia menumpang khemah di halaman big bos aku, tu pasal aku pelik, apasal letak kerusi n meja dalam pagar umah bos aku lak, tak dengar pun bos aku nak buat kenduri. rupanye2 jiran dia nak tumpang. nak p ngan sape nie, dh le tak kenal, aku nak p time rehat tu. betol2 ngan ofis aku lak tu. sok mesti org ramai.

Sirih Seaweed Herbal Bar Moisturizer Bungkusan baru!!

Harga:  RM 12.00 seunit



Rasailah kelainan Sabun Muka daripada 3 kombinasi herba yang terbaik untuk muka anda. Sesuai untuk semua jenis kulit. Menghilangkan jerawat dalam masa 3 hari. Penggunaan yang berterusan akan menghasilkan kulit yang sentiasa lembab, subur, tegang dan halus.
Rasailah satu penemuan istimewa dan pertama kalinya di hasilkan di Malaysia, bar herba pelembab wajah di formulasi dengan gabungan ekstrak seaweed algae, tea tree dan sirih. Tidak dinafikan lagi khasiatnya dalam penjagaan diri, kesihatan dan penjagaan wajah. Ini merupakan gabungan yang terbaik pernah ada untuk satu produk yang berkualiti seperti Seri Puteri Facial Moisturizer ini.
 
Ketahui khasiat herba-herba yang digunakan:-

1. Seaweed Algae, rumpai laut terpilih yang dihasilakan di lautan sekitar kepulauan jepun dari keluarga Ascophyllum Nodosum ini mengandungi begitu banyak vitamin, komponen aktif dan mineral berkualiti selain bersifat multicelluar. Kandungan ini membantu melembutkan kulit yang kering dan kasar seterusnya membuang sel-sel kulit yang telah mati menjadikan kulit bertambah subur, lembut, halus dan sihat.

2. Tea Tree (Melaleuca Alternifolia Sp) hanya boleh diperoleh di Australia ini dipilih kerana sifat antibakteria, antifungus dan antiseptik yang sangat tinggi nilainya berbanding yang lain. Peranannya untuk kulit, menyembuh luka dan parut kecil serta membasmi kuman.

3. Sirih (Piper Betel Sp.) diakui mengandungi komponen aktif antioksidant dan astigen yang sangat tinggi nilainya. Kandungan antioksidant polyphenol di dalamnya membantu menghalang tindakan radikal bebas oleh pancaran uv yang boleh memusnahkan struktur kimia kulit.
  
UNTUK TEMPAHAN DI INBOX FB OR 019-4290584

kenangan di johor part last













doorgift kepada my agen- utk majlis perkawenan beliau



Selamat pengantin baru buat wawa dan pasangan, aku tak leh p coz sepupu aku kawen gak pada date tu gak. anyway thank's coz sudi menjadi agen jualan my produk..

kenangan di johor- part 1

bulan lepas punya cite k. tujuan asal p tengok anak buah aku yg pertama. anak abang aku, sambil jalan2..













p/s : hujung minggu nie p bercuti lagi...seronoknye.. \( *_^ )/

Monday, December 13, 2010

"GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"




nampak je ada GA dari blog mamat nie terus aku nak join sebab syarat dia senang je. lagipun memang jelous arr tengok dia p melancong kat 3 buah negara nie. memang teringin nak p situ gak tau, nasib baik ada ole2 kan, tak leh p pun kira ok le kan, kalau bertuah leh gak merasa ole2 dari Beijing, Padang/ B.Tinggi/ Singapore kan. u all yg lain kalau nak cepat2 le join ok.
 *** 30 PEMENANG AKAN DIPILIH ****


boleh pilih 5 hadiah, ok aku nak pilih yang nie
Dari BEIJING
Fridge Magnet

Dari Padang/BukitTinggi

Fridge Magnet
 Beg Sulam

Dari Singapore

Fridge Magnet
Keychain


Korang hanya perlu :
1. Buat 1 entry pasal giveaway ni dengan tajuk "GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"...
(letak banner giveaway pada entry dan pastikan kat entry korang ada link terus ke entry contest ini)

2. Jadi follower blog ini...

3. Tag 1 org blogger lain atau lebih dan make sure dieorg tahu...
aku nak tag COLOTEH M.J

4. Tinggalkan link entry korang kat ruangan comment entry BELIAU...

Tarikh Tutup : 11.59PM pada 19/12/2010

untuk JOIN KLIK  The Beauty In Ugly

sangat suka benda comel2

notepad yang comel, beli tapi tak guna pun, suka sangat sebab dia comel dan kertas dalam tu bercolour2. getah ikat rambut tu je pun yg aku beli dan guna, semua 5.


 yg ni pulak cermin, bila buka dalam ada sikat n cermin
nie pun beli tak guna gak, 



yang nie penyepit baju, cute sangat...sayang le pulak nak kepit baju hehehe

p/s : barang nie aku beli just untuk my collection. korang nak tak hadiah saguhati comel2 camni???kalau u all nak nanti aku beli lagi hehehe...

Sunday, December 12, 2010

suka tengok gabungan colour nie

Sireh Junjung


aku terjumpa lak nie...suka tengok. cantik..

Newer Posts Older Posts Home