Pages

Thursday, November 4, 2010

CORETAN TERAKHIR BUAT RAKAN-RAKAN BLOGER DAN PEMBACA DI BLOG AKU...

BISMILAHHIRAHMANIRRAHIM

INNAKALA MINAL MURSALIN
A'ALA SIRATIMMUSTAQIM.
TANZILAL AZIZIR RAHIM.
LITUNZIRA QAUMAMMA UNZIRA ABA UHUM FAHUM GHAFILUN

Cuba kita buktikan..insyaallah...TOLONG kirimkan potongan ayat dari suruh yassin ini minima 13 orang, insyaallah 2 jam kemudian kamu akan mendengar khabar baik & mendapat kebahagian demi ALLAH dan jangan dihapuskan sebelum ia disebarkan..kita berbahagi doa sesama muslim.

**** nie aku dapat dari msg yang diforward kat hp aku, so aku tulis dalam blog je lah, aku tak suka msg yang berangkai kena antar banyak2 orang, memang le niat baik kan, tapi kan cam ada pakatan je kat c2 oleh orang yg mula2 mencipta msg nie, memberi keuntungan kepada syarikat komunikasi kan cara camtu.

nie mungkin penulisan terakhir aku untuk minggu nie, aku akan melangkah jauh ke sesuatu tempat, buat semua pembaca di blog aku, terima kasih ye sudi jenguk kat blog aku nie. andai ini penulisan ku yang terakhir aku nak minta maaf banyak-banyak kat korang semua, mungkin ada kata2 aku yang menyakitkan hati korang semua. kalau umur panjang insyaallah aku akan kembali menulis. Doa kan segala berjalan lancar ye, semoga perjalanan aku selamat pergi dan selamat balik...amin.

mengenali dunia blog satu keindah yang aku dapat, banyak ilmu yang aku dapat, dapat kawan2 dan macam2 lagi. pertama kali aku meluahkan apa yang aku rasa di dalam blog nie. sebelum aku ada blog aku just simpan dalam hati je apa yang berlaku dalam hidup aku, so sekarang aku rase lebih lega, bila aku ada tempat untuk meluahkan apa yang aku rase.  hahhaha emosi le plak kan kat cini kan. 

AKHIR KATA SALAM UHKUWAH....SEMOGA BERTEMU LAGI INSYAALLAH

DISETIAP PERMULAAN MESTI ADA PENGAKHIRNYE KAN...

SAYANG KORANG SEMUA : )

MAI TENGOK AKU DAPAT HADIAH APA....

Hadiah nie aku menag masa join    

U all rase nie bag apa nie ek ?? aku firstime tengok hadiah pihak pengajur aku dah berkenan nak bag nie, bukan hadiah pertama yang aku nak rebut, hadiah pertama untuk en3 terbaik kot yg dapat hadiah bag me-up sekali ngan cermin, dalam hati aku awal2 lagi dah cakap nak bag nie, huhuhu...bila dah umumkan nama2 pemenang aku tersenarai dalam pemenang ketogeri komen terbanyak. wahhh cam tak percaye je kan, akhirnye aku dapat gak bag yang aku nak, hehehe... tapi aku dok confuse gak dia cakap bag kotak tisu, tak pernah tengok g le bag camni, setahu aku sarung kotak tisu banyak le kan  jual. ok meh cini aku tunjuk camna bag nie berfungsi, dan aku memerlukan khidmat pelakon tambahan untuk menjaya kan nye...
~
~
~
~



taraaa
 tengok..
magic tak



perfect kan dengan adanye pelakon tambahan aku, memang kena lah, kebetulan kotak tisu umah aku saiz besar sama ngan bag nie n bekas air aku pun muat.....yeahhhhh jom p johor sok.....travel selama 4 hari

kalau korang nak hadiah dari M.J sekarang nie dia tengah adakan lagi GA kali ke-2 so korang leh klik SINI untuk join, aku dah join korang bila lagi, kalau aku menang lagi kan best hehehe...

by the way M.J ada buat vote untuk hadiah GA kali ke -2 nie, so korang leh vote nak hadiah pe, tapi aku vote untuk hadiah barang, kenapa aku pilih barang ? kenapa aku xpilih duit & to-up? jawapannye sebab kalau dapat duit n to-up akan habis, so bila dapat barang, leh simpan, leh buat kenangan, xkisah barang murah or mahal yang penting perasaan dapat hadiah memang best tau, korang leh gitau kat adik-beradik n kawan2 korang yang korang menang hadiah, mesti diorang jelous nye heheheh....ingat senang ke orang nak bagi hadiah, walaupun kita mampu beli sendiri tapi bila dapat hadiah dari orang memang seronok sangat, dah tua2 ner ada orang nak bagi hadiah lagi kan, kat blog je tau leh dapat hadiah ngan cara mudah, tambah2 GA dari M.J

kata-kata akhir terima kasih kepada penganjur iaitu maira n junaidi (M.J ) iz sangat suka bag itu.....

Jodoh:Jangan mencari terlalu sempurna...♥

by Irara Dira on Wednesday, November 3, 2010 at 9:19pm
Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....


Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.


Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....
~renungan bersama~

**di izinkan utk share**

KEY WORD PALING PANJANG....

pagi semua, saje pagi nie aku nak check kat nuffnang aku key word pe ramai google kat blog aku, yang paling banyak pasal puding jagung.





nie le keyword paling panjang orang google,


satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. dia kata pi kejap jah…2 minggu!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…



kat SINI AKU LETAK FULLSTORY SAPE NAK BACE LEH KLIK SINI

Wednesday, November 3, 2010

MJ #2 Give Away - orang kampung & orang bandar jom le join.

aku dalam katogeri orang kampung k... 
 p/s : xdak dlm syarat pun memandai je letak katogeri lak kan
 
GiveAway kali ke-2



GA kali ke-2, baru je aku dapat hadiah GA yang pertama, ( thank's ek untuk hadiah GA yg pertama, suka sgat hadiah tu, eh cam tau2 lak i hantu tisu huhuhu )
MJ buat lagi GA kali ke -2 lak, cayalah MJ...nak lagi lah hadiah tu pasal aku join lagi huhuhu 
( cis dasar tamak kan aku ), korang jangan jelous ek kalau aku dapat lagi hadiah ek, sape suruh korang tak join kan, lagipun senang je syarat MJ kena selalu terjah blog dia n komen le sebakul dua hehehe.... baru leh menang, xpe kali nie aku kasi can korang lak menang, so ape lagi meh join KAT SINI

nak tau tak aku dapat apa untuk GA yang pertama? nanti aku post kat blog aku ek....

sekarang korang p tengok dulu syarat mudah untuk join GA kali ke-2 ek


Syarat-syaratnya ialah :-

a) Warganegara Malaysia dan semestinya mempunyai alamat di Malaysia.
b) Menjadi follower blog CELOTEH MJ (tetapi kalau rasa tak mau follow pun tak pe terpulang..hehe)
c) Sila copy paste pic di atas dan diletakkan di sidebar korang beserta link ke entry ini.
d) Buat 1 entry ringkas berkenaan GA nie dan tinggalkan link penyertaan anda di ruangan kotak komen entry ini. (cth : Jom ramai2 kita meriahkan GA dari Celoteh MJ)
e) 3 pemenang akan dipilih secara rawak, jika penyertaan yg diterima menggalakkan, maka hadiah akan ditambah.. ( Hadiahnya akan di upload kemudian)
f) GiveAway bermula dari 1 Nov 2010 sehingga 26 Nov 2010 (08:30 pm)
g) Kalau korang nak tag ok je.. :)dan pastikan rakan anda tahu ye..
h) Itu saja..hehe

TAK SANGUP NAK TANGGUNG.....

(tlg ingatkan kpd semua kaum  perempuan yg anda kenal)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat
Renungan    
khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....
                                                                    
Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat        
Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.

Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.  

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.  "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.  

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat  ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di  bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.  

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,          
beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka
disiksa seperti itu?                                                                                                 

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang  tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.  

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.  

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan  yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.                                                                                                 

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia  berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang  yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya       kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.                                                                 

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.                                                                                               

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya  seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan  yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.                                                                                     
Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.                                                                         





Sekarang Anda mempunyai dua pilihan:      

               

1.. Biarkan infi ini tetap dalam facebook Tok Wan.          

2. Share info ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan Insya Allah ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.  

Salam Ukhuwah..~   

sok mengundi kan, korang rase sape akan menang ek???

aku ada buat undian baru kat sebelah kanan blog aku, korang tolong jawap ek...just suka2 je...hehehe. undian untuk dun GALAS ( Gua Musang )


P/S : nape aku xleh uplod gambar dari labtop aku ek....dari web sahaja. blogspot ada problem ke skrg ek???

Balasan...Melewatkan Waktu Solat

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama   serta jadikan panduan   dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika  atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer   dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular  yang berwarna Hitam  sebesar peha bersisik tebal telah berada  di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut). Subhanallah … keadaan ular tersebut amat menggerukan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain   yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam  memandu dari situ (8 km Jauhnya)  .

Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ. Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan  serta mengangkat ular  tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit   dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita  itu (yang peliknya Ular Hitam  itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka). 

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk  meluru ke dalam kubur wanita itu. MasyaAllah (seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah  itu … Subhanallah.Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.

Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat….Bagaimana kalau tak solat…..


NABIL APASAL KO JADI CAMNI LAK EK...?




Pada Awal Oktober lepas,pada pukul 4 pagi,Irma dan rakannya melakukan terjahan ke Condo Nabil di Changkat View Jalan Dutamas KL dan menemui seorang gadis memakai boxer dan T-Shirt tanpa bra di dalam kondominium milik Nabil sekaligus merupakan punca utama Irma memutuskan hubungannya dengan Nabil.

Yang kelakarnye apabila Irma tanya perempuan tue,"kau nie siapa?" perempuan tue ckp.."tak tahu,tanya Nabil"...dan Nabil pula cover story ckp perempuan tue adalah girlfriend kwnnya Reza..huh..so pahal la nak ada girlfren kwn kat condo si Nabil..teruk betul!

Irma menjelaskan dengan nada sebak yang dia dan Nabil sudah sebulan putus cinta setelah 3 tahun menjadi kekasih.

kata Irma "Apa yang boleh saya jelaskan dengan jujur, sudah hampir sebulan saya dan Nabil tidak mempunyai sebarang hubungan istimewa. Hampir 3 tahun kami bercinta, semua orang tahu tapi hari ini semuanya sudah berakhir."
Namun Nabil cuba menyembunyikan hal ini dengan mengatakan insiden di Kondo Changkat View adalah satu fitnah dan salah faham,dan menegaskan hubungannya dengan Irma masih seperti biasa,sebagai kekasih
.
Hmm,pada pemerhatian sensasi lah,Nabil nie sering dirundung gossip liar jugakla,antaranya Nabil berparti dan berkepit dengan wanita wanita lain padahal dia sudah bercinta dengan Irma,gossipNabil dan Irma dalam pemerhatian Jabatan agama Islam,Gossip Nabil dengan minuman keras,kisah lama Nabil sebagai seorang Mat Rempit..huhu..kene saman 2juta sebab kutuk filem lakonannya...aha..mcm2 hal Nabil nie...

Mungkin ini semua sekadar bsatu gossip kontroversi atau ada kebenarannya,hanya Nabil yang lebih tahu apa yg sebenarnya.



kredit untuk   
http://my-sensasi.blogspot.com/

P/S : cian kat Irma kan....

Tuesday, November 2, 2010

LAGU SAPE NIE EK KAT BLOG AKU...??

Ada orang 2 orang tanya lagu sape yang berkumandang di blog aku, so aku jawap kat cini ye, nie lagu kumpulan nasyid STAR FIVE- SATU CINTA.

Aku pun xpernah tengok rupa diaorang camna, aku dah google still xdak gak gambar kumpulan diaorang. yang pasti aku suka lagu nie, setiap kali aku letak lagu baru kat blog aku, semuanye lagu yg aku suka dengar, tapi aku akan akan letak sat2 je coz aku cepat bosan huhuhu...tu pasal selalu je aku tukar lagu, bila aku dah siap leh hafal dlm kepala aku, so tukar baru lak.

kenapa aku suka letak lagu dalam blog, nie le hiburan aku, kat radio ner ada sangat lagu nasyid kan, so bila ada lagu yg aku suka aku akan letak, sambil tu leh menghayati lirik yg ditulis dalam lagu tu, tu yang membuat jiwa aku tenang bila online. hanya di blog je aku dpt mghayati sesebuah lagu, dengar kat radio aku memang xpeduli sgt pun lirik dia.

 kat bawah nie ada lirik


Lirik Lagu Satu Cinta - Star Five

lirik lagu Star Five – Satu Cinta

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu

Ampunkanlah s’gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku… Keimananku…

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu

Ampunkanlah s’gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku… Keimananku…

Engkau satu cinta

Yang s’lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang salam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan…

Oh Tuhan… s’lamatkanlah hamba ini

Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan… jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia

penatnye arini....

baru dapat peluang dok berehat, dari pagi tadi tak henti2...baru je nak dok berehat my bos call lak suruh p sain cek...so aku pun berjalan ngan xdak semangat, melangkah ke umah big bos...lenguhnye tangan aku, meja belakang lum kemas bersepah kertas, sekali buat keja cam tikus lak, berselerak hik2...ok nak p kemas dah, aku akan rimas tegok tempat bersepah....

KONVO UUM DIBATAL HARI INI SEBAB BANJIR

cian lak kat diorang yang konvo arini kat uum kan,dibatalkan sebab jalan ke uum ditutup akibat banjir....sesi pagi dan petang terpaksa dibatalkan, aku dengar kat hot f.m tadi ada naik conselur umum kan, bila akan digantikan xtau le pula, dalam tempoh sebulan akan dibagitau kemudian, yang datang dari jauh tu cian kan, dah ambik cuti untuk datang sekalinye terpaksa dibatalkan, kebanyakan kakitangan yang terlibat ngan konvo nie rumah mereka dinaiki air, so macam mana pun xdapat dilaksanan kan. kepada pelajar yang telah datang dan berada di uum sekarang, diorang boleh memulangkan jubah konvo dan mengambil transkrip n roll masing2.  istiadat konvo akan diakan kemudian. musim banjir sekarang, berhati-hati...

Monday, November 1, 2010

buzynye aku arini....

xsempat nak jenguk blog, hari ini dalam sejarah aku sibuk huhuhu.....selalu dok relax je kan, cam ofis bapak aku lak kan, bos aku pun xdak dok relax2 cam aku, hik2...aku lak leh dok relax2..sakit perut so xdak mood nak menulis...nak m.c lah, m.c aku bukan dilayan pun..so minta 1/2 day ok kot ek..bos kan spoting.....tapi xleh lak petang nanti ada customer nak datang, waaa apasal aku sakit perut ari nie lak....

Sunday, October 31, 2010

Bersyukur Adalah Ciri Orang Hebat

Satu hari, aku dan Mr. X sedang duduk menunggu seseorang. Sambil-sambil itu kami bersembang. Macam-macam isu yang keluar, dari bicara yang tidak ada makna sampailah kepada isu-isu hangat di tanah air.

"We must thank God" kata Mr. X.
"We came the long way and the right way" ulas Mr. X.
Mr. X merujuk kepada keadaan kita di Malaysia.
"Others...they came the long way but the came the wrong way"
Malaysia adalah negara yang semakin hari semakin nyata semangat perkaumannya.

Hal ini bukanlah suatu yang menjengkelkan, tidak juga sesuatu yang mengejutkan kerana sememangnya dunia hari ini dicorakkan oleh Nasionalisme.
Semangat kebangsaan yang retorik semata-mata.
Tapi Malaysia masih sebuah negara yang aman. Alhamdulillah. Kita masih terkawal.
Masih ada di luar sana negara yang masyarakatnya seakan-akan kurang bertamadun lagi.
Akhlak yang tidak sedap mata memandang.

Demikian maksud Mr. X. Apa yang diucap oleh Mr. X itu benar.
In fact, we must always thank God. Syukur is the key to success.
Orang yang tidak bersyukur adalah orang yang lupa diri.
"Dan orang hebat di dunia ini, semuanya bersyukur!" Mr. X menutup bicara pagi itu.

SUMBER HERE

Ibu, Dari Mana Datangnya Semua Ini?

Di sebuah rumah di pinggir kota,
Jam 12.00 tengahari, tiga beranak sedang bersiap-siap untuk makan tengahari dan makanan telah tersedia sejak pagi, ibu dan ayahnya sama-sama memasak makanan.
Kali ini mereka cuba untuk menggunakan semuanya segar dari kebun yang ditanam di laman belakang dan tepi depan rumah mereka.

Ada tomato, ada cili, ada halia, ada kunyit, ada serai, ada daun salad dan sebagainya tapi rumah mereka tidaklah luas mana.

Ada seorang anak kecil, makan bersama ayah dan ibunya.
Sedang ia makan, dia bertanya kepada ibunya.
"Ibu, makanan hari ini sangat sedap, dari mana datangnya makanan ini dan rasa sedap ni ibu?"
Fikrah dengan ceria bertanya pada ibunya, rasa sedap pada lidahnya membuatkan pipi gebu Fikrah bertambah tembam.

Ibunya sambil rasa senang dan seronok kerana dipuji cuba mula bercerita.
"Oh, makanan ini kan ibu yang masak tadi, ibu campurkan dengan lada putih dan lada hitam dan beberapa biji hasbatul sauda', ibu juga tidak gunakan sos dan kicap untuk perasa. Kali ini ibu cuba gunakan buah tomato yang ibu tanam dibelakang rumah untuk rasa masam dan cili segar untuk rasa pedas, sedikit halia juga dari kebun kita di belakang rumah tu, mungkin kerana segar dari kebun, itu penyebab kesedapannya wahai anakku Fikrah."
Ayahnya menambah,
"Mungkin kerana Fikrah mula makan makanan itu dengan bismillah, itu yang sedap tu"
Ujar ayahnya sambil mengusap rambut yang terurai di dahi fikrah dengan penuh kasih sayang.

Ibu dan ayahnya tersenyum, anaknya masih tidak puas hati dengan jawapan ibu dan ayahnya, dibenak hatinya, ibu dan ayah tersenyum seperti mereka ada merahsiakan jawapan sebenar.
"Bagaimana dengan nasi ni ibu"? kita tak tanam padi kan?
Ibu dan ayahnya terkejut, kenapa hari ini fikrah betul-betul mahu tahu persoalan ini?
Ibunya menjawab,
"Ya, Fikrah, kita tidak menanam padi, padi ini datangnya dari sawah. Rumah kita tak muat untuk menanam padi. Jadi ada pesawah yang bekerja untuk menanam padi, pesawah itulah yang menuai padi dan pesawah itu akan menghantar padi yang dituai ke kilang untuk diproses menjadi beras"
Ayahnya menyampuk dengan nada berjenaka.

"Ya.. kilang beras, pilihan bernas, pilihan bijak" suami isteri itu tertawa kecil oleh lawak si suami.
Sedangkan Fikrah benar-benar rasa masih belum terjawab. Dia mengetip bibir seolah-olah geram.

Ayahnya terperasan keadaan itu lalu meneruskan cerita.
"Dari kilang, beras itu dibungkus dan dihantar ke kedai-kedai, dari kedailah kita membeli beras, dan kemudian beras itu ibu fikrah basuh, dan ibu fikrah memasaknya untuk kita sekeluarga dengan rice cooker yang ayah belikan tu"
Dengan lemah lembut ayah fikrah bercerita agar dapat mententeramkan fikrah.

Fikrah bertanya lagi. Kali ini bertubi-tubi seolah-olah tidak puas hati benar
"Dari mana datangnya padi?" dari benih padi jawab ibunya
"Dari mana datangnya benih padi?" dari penuaian benih padi di tanam di atas tanah jawab ayahnya.
"Dari mana datangnya tanah"?
Ayah dan ibu Fikrah terdiam dan terdetik di hati mereka. Terharu, sayu, pilu, keinsafan, dan bangga pada Fikrah, mungkin berkat namanya Fikrah, dia benar-benar ingin tahu erti "Fikrah"
"Fikrah tahu semua yang ibu dan ayah cakap sejak awal tadi adalah selok belok.

kenapa ibu dan ayah tidak menjawab dengan terus terang?"
Fikrah seolah-olah merajuk, tapi fikrah tertunduk takut-takut kalau sikapnya itu buat ibunya kecil hati. Fikrah tak mahu berdosa pada ibu.
Keadaan terdiam sebentar. Seolah-olah ada malaikat yang lalu datang membawa ilham kepada ibu dan ayah fikrah untuk menjawab persoalan anaknya yang bersifat Fikrah itu.
Ibu Fikrah berkata,
"Anakku, ibu minta maaf, ibu mengelirukan Fikrah, ketahuilah anakku, memang benar. Segalanya dari Allah S.W.T"
Makanan yang kita makan itu dari Allah S.W.T. Rasa sedap makanan itu juga dari Allah S.W.T. Tanaman yang ayah fikrah usahakan di kebun rumah kita juga tumbuh dengan izin Allah.s.w.t.


Ayah Fikrah menitiskan air mata menyambung kata-kata ibu fikrah.
"Benar Fikrah, segala-galanya dari Allah S.W.T. Dialah Al-Khaliq. Mari kita berdoa agar rezeki yang diberikan ini berkat, halal, dan semoga dengan rezeki yang baik darinya ini kita sekeluarga terhindar dari api neraka."
Mereka bertiga menadah tangan semula dan berdoa kepadaNya.
Tangisan keinsafan dan air mata yang keluar dari mata kami bertiga ini juga dariMu Ya Allah.


SUMBER SINI

Newer Posts Older Posts Home