Friday, October 1, 2010

xdak jual kat kedai le...


jom2 sape nak beli tudung fesyen lama meh order kat aku....eh sejak bila lak aku jual tudung, bukan nak jual tudung le. nak cite je. aku still pakai tudung 4 segi je, bila lipat baru jadi 3 segi kan. mak menakan aku pangil tudung fenyen lama tudung bawal nie, kan orang sekarang pakai tudung stail keras kat depan fesyen indon, dulu orang pangil tudung ibu arini kan. adik beradik aku memang xpakai tudung jenis tu, mak aku je pakai. bagi remaja lak sekarang tengah hot pakai shawl kan ( selendang ).


ape yang lain tudung kat atas tu ek, sebenarnye tudung kat atas tu asalnye aku beli kosong je, beli pun last minute, susah tol nak jumpa colour yang aku nak. yang berkenan lawa2, mak aik harga lak mahal rm35 keatas, aku memang xbeli tudung mahal2. tapi aku beli gak 1 colour purple untuk raya.

nampak tak tudung aku ada manik colour pink, yang tu aku jahit sendiri malam raya, pastu sambung jahit lagi malam raya pertama. baru terkial2 nak jahit heheh...raya ke-3 baru aku nak pakai tudung tu. bila aku pakai tudung tu orang dok mai belek tudung aku lak, memang le lain, sebab aku jahit sendiri manik tu kedai xjual camtu.
aku jahit 1 line je, spesis malas, suka ngadap lappy lagi heheh

M.J 1st Give Away - aku nak join gak..

Create your own banner at mybannermaker.com!


Rasenye lum terlambat kan aku join, sebab tidak  DINYATAKAN LAGI BILA  tarikh tutup, tiba-tiba tengok M.J Post nama perserta...muka panik, apasal aku xtau pun. p buat2 tanya camna nak join heheh...ari2 aku xleh online seminggu 2pasal xtau ( hanya on9 dalam hp ). tapi xpa M.J cakap kat last syaratnye berbunyi camni

i) Tarikh tutup akan diberitahu kemudian dan klunya ialah - akan berlangsung kurg dari sebulan mulai dari tarikh yg tertera..So korg2 kena rajin2la jengah ye..(tu pn klau sudi...hee)
 
korang faham ka akan berlangsung KURANG dari Sebulan dari TARIKH  kat bawah nie

f) Contest bermula pada 24 Sept 2010


Maksud sape2 nak join boleh lagi tau, apa lagi meh la join ramai2. korang kenai tak sape  M.Jnie ? orang penang mesti arrr mami jarum heheh...opssss silap ar nie kawan kelas aku le, bila sebut M.J dalam kepala otak aku ingat nie mr jay chou, sebab akak n adik aku minat giler kat dia....alamak lari tajuk lak huhu.
ok2 cite kisah benar lak M.J nie sebenarnye Maira n junaidi le.(wife n husband so cute kan?gabung2 nama )


KALAU KORANG NAK JOIN TENGOK SYARAT MUDAH KAT  


P/S : By the way nie adalah tanda sokongan aku buat member aku, lagipun contest senang aku join le heheh. tak mengharap hadiah pun. yeahhhh berjaya siap, bebelan aku huhuhhu.

"DAJJAL" TELAH "MUNCUL" DI KHURASAN, INDIA SELATAN



on Sunday, May 9, 2010 at 3:36am


Inilah sebagian dari tanda-tanda akhir zaman. Bahwa telah muncul "Dajjal" bernama Sai Baba, dia lahir dan tinggal di Desa Nilayam Puthaparti, wilayah timur Khurasan, tepatnya India Selatan. Merujuk pada riwayat hadist dari Jamiu at Tirmidzi,

"Rasulullah SAW bersabda kepada kami, Dajjal akan keluar dari bumi ini di bagian timur bernama Khurasan"

Maka boleh jadi yang dimaksud Rasulullah SAW tersebut ialah benar adanya. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi SAW. bersabda: "Hari Kiamat tidak akan datang hingga 30 Dajjal (pendusta) muncul, mereka semua berdusta tentang Allah dan Rasul-Nya. "


Dan Sai Baba ini bisa jadi adalah salah satu dari 30 dajjal-dajjal kecil yang akan membuka jalan bagi munculnya al-Masih al-Dajjal (Dajjal nantinya akan berperang dengan Imam Mahdi dan di bunuh oleh nabi Isa bin Maryam).


SIAPA SAI BABA ITU DAN BAGAIMANA CIRI-CIRI DAJJAL MENURUT RASULULLAH SAW?

-Laki-laki ini memiliki kemampuan menghidupkan orang mati,
-Menyembuhkan orang lumpuh dan buta,
-Bahkan mampu menurunkan hujan dan mengeluarkan tepung dari tangannya.
-Ia juga mampu berjalan melintasi belahan bumi dalam sekejap,
-Menciptakan patung emas, merubah besi menjadi emas, dan banyak lagi berbagai fitnah yang ditunjukkan oleh Sai Baba kepada ribuan orang Bahkan - jutaan yang datang dari berbagai suku bangsa dan agama.

Saat ini laki-laki ini sudah memiliki puluhan juta pengikut.
"Dajjal adalah seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah dan berambut keriting..." (HR.Bukhari dan Muslim)

"Di awal kemunculannya, Dajjal berkata, Aku adalah nabi, padahal tidak ada nabi setelahku. Kemudian ia memuji dirinya sambil berkata, Aku adalah Rabb kalian, padahal kalian tidak dapat melihat Rabb kalian sehingga kalian mati (HR.Ibnu Majah)

"Dajjal adalah seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah dan berambut keriting..." (HR.Bukhari dan Muslim)

"Di awal kemunculannya, Dajjal berkata, Aku adalah nabi, padahal tidak ada nabi setelahku. Kemudian ia memuji dirinya sambil berkata, Aku adalah Rabb kalian, padahal kalian tidak dapat melihat Rabb kalian sehingga kalian mati (HR.Ibnu Majah)



Dan Sai Baba ini bisa jadi adalah salah satu dari 30 dajjal-dajjal kecil yang akan membuka jalan bagi munculnya al-Masih al-Dajjal (Dajjal nantinya akan berperang dengan Imam Mahdi dan di bunuh oleh nabi Isa bin Maryam).

MASA UNTUK TUKAR BANNER..

Assalamualaikum dan  Selamat pagi semua, pagi jumaat yang cerah,jom masuk blog aku, semalam ada orang nak tukar banner ngan aku tapi cod banner lak aku xletak kan, so pagi2 lagi aku dah p cari tutorial camna nak letak cod banner untuk orang copy. dan hasilnye dah ada cod sekarang, JOM TUKAR2 BANNER SUKA SAMA SUKA?..Tol  ke ayat aku cam2 ek. tapi tengah pening gak nak letak mana banner yang ditukar tu, aku punya blog sebelah je leh letak,bertambah panjang le pulak skroll blog aku kan. nak cari templete yg leh letak kiri kanan lah. aku serabut arr kalau tengok blog aku berceramuk. kena ambik masa nak kemaskini.

Thursday, September 30, 2010

2 banner dah siap tapi....


YANG NIE BANNER PERSONEL BLOG AKU, KONONNYE NAK TUKAR2 NGAN KAWAN2 BLOG, TAPI AKU XRETI LAK NAK LETAK CODE DIA, sok pula le buat ek, nak p tanya orang dulu hehe...aku sengal sikit, benda2 camni, semuanye aku xtau kan.


Photobucket


YANG NIE BANNER UNTUK AKU SIMPAN LINK. KORANG TINGGALKAN LINK KAT BLOG NIE K.

Photobucket

akhirnye link banner aku berjaya dilink

mood happy sangat nie, firtime buat banner le katakan, belajar dari tutorial, pening betol dah boleh buat pas2 mengalabah xleh link lak. sekarang dah boleh link terima kasih buat Salmia Punya Pasal aku tanya dia terus dia e-mail gitau buat camna. rupanya senang je ek buat banner.

bila dah siap buat banner kat photobucket. kena buat cam kat bawah nie. heheh...aku xtau pun, ingatkan main copy terus dari photobucket je, 2pasal xleh.

link bolg/" target="_blank">image link" />

 p/s : pas nie leh la main tukar2 banner kan, tapi ada ke orang nak tukar banner ngan aku ek?nak tukar banner baru untuk blog aku yg satu lagi lak nanti. tapi sekarang nak buat keja dulu.bye...



Photobucket

BANNER AKU XLEH LINK...TOLONG

aku baru buat banner untuk blog tapi masalahnye tak boleh link terus ke blog aku, pening tol ar...sape2 tolong le aku, nak buat camna lagi ek?


TOLONG TENGOK SAT COD HTML KAT MANA SILAP, SAMPAI XLEH LINK TERUS KE BLOG





http:__izyanty.blogspot.com

Wednesday, September 29, 2010

GUNUNG MENANGIS TAKUT TERGOLONG BATU API NERAKA


Pada suatu hari Uqa'il bin Abi Thalib telah pergi bersama-sama dengan Nabi Muhammad s.a.w.. Pada waktu itu Uqa'il telah melihat berita ajaib yang menjadikan tetapi hatinya tetap bertambah kuat di dalam Islam dengan sebab tiga perkara tersebut. Peristiwa pertama adalah, bahawa Nabi Muhammad s.a.w. akan mendatangi hajat yakni mebuang air besar dan di hadapannya terdapat beberapa batang pohon. Maka Baginda s.a.w. berkata kepada Uqa'il, "Hai Uqa'il teruslah engkau berjalan sampai ke pohon itu, dan katalah kepadanya, bahawa sesungguhnya Rasulullah berkata; "Agar kamu semua datang kepadanya untuk menjadi aling-aling atau penutup baginya, kerana sesungguhnya Baginda akan mengambil air wuduk dan buang air besar."

Uqa'il pun keluar dan pergi mendapatkan pohon-pohon itu dan sebelum dia menyelesaikan tugas itu ternyata pohon-pohon sudah tumbang dari akarnya serta sudah mengelilingi di sekitar
Baginda s.a.w. selesai dari hajatnya. Maka Uqa'il kembali ke tempat pohon-pohon itu. 
Peristiwa kedua adalah, bahawa Uqa'il berasa haus dan setelah mencari air ke mana pun jua namun tidak ditemui. Maka Baginda s.a.w. berkata kepada Uqa'il bin Abi Thalib, "Hai Uqa'il, dakilah gunung itu, dan sampaikanlah salamku kepadanya serta katakan, "Jika padamu ada air, berilah aku minum!"

Uqa'il lalu pergilah mendaki gunung itu dan berkata kepadanya sebagaimana yang telah disabdakan
Baginda s.a.w. itu. Maka sebelum ia selesai berkata, gunung itu berkata dengan fasihnya, "Katakanlah kepada Rasulullah, bahawa aku sejak Allah s.w.t.  menurunkan ayat yang bermaksud : ("Hai orang-orang yang beriman, jagalah dirimu beserta keluargamu dari (seksa) api neraka yang umpannya dari manusia dan batu)." "Aku menangis dari sebab takut kalau aku menjadi batu itu maka tidak ada lagi air padaku."

Peristiwa yang ketiga ialah, bahawa ketika Uqa'il sedang berjalan dengan
Nabi Muhammad s.a.w., tiba-tiba ada seekor unta yang meloncat dan lari ke hadapan Rasulullah s.a.w., maka unta itu lalu berkata, "Ya Rasulullah, aku minta perlindungan darimu." Unta masih belum selesai mengadukan halnya, tiba-tiba datanglah dari belakang seorang Arab kampung dengan membawa pedang terhunus. Melihat orang Arab kampung dengan membawa pedang terhunus, Nabi Muhammad s.a.w. berkata, "Hendak apakah kamu terhadap unta itu ?"

Jawab orang kampungan itu, "Wahai
Rasulullah, aku telah membelinya dengan harta yang mahal, tetapi dia tidak mahu taat atau tidak mau jinak, maka akan kupotong saja dan akan kumanfaatkan dagingnya (kuberikan kepada orang-orang yang memerlukan)." Nabi Muhammad s.a.w. bertanya, "Mengapa engkau menderhakai dia?" Jawab unta itu, "Wahai Rasulullah, sungguh aku tidak menderhakainya dari satu pekerjaan, akan tetapi aku menderhakainya dari sebab perbuatannya yang buruk. Kerana kabilah yang dia termasuk di dalam golongannya, sama tidur meninggalkan solat Isya'. Kalau sekiranya dia mahu berjanji kepada engkau akan mengerjakan solat Isay' itu, maka aku berjanji tidak akan menderhakainya lagi. Sebab aku takut kalau Allah s.w.t.  menurunkan seksa-Nya kepada mereka sedang aku berada di antara mereka."

Akhirnya
Nabi Muhammad s.a.w. mengambil perjanjian orang Arab kampung itu, bahawa dia tidak akan meninggalkan solat Isya'. Dan Baginda Nabi Muhammad s.a.w. menyerahan unta itu kepadanya. Dan dia pun kembali kepada keluarganya.

100 terhangat my followers - edisi terjah ( 11-20 )

       Tuan blog nie namanye Hisyam,  minat dalam photography,animasi,production,web programming.   
      

       Sape ek tuan blog nie, sesi berkenalan lak hehe...Amy Syaquena IPOH, PERAK, Malaysia. amy nie suka  
       travel ek, banyak gambar dia masa g travel sampai luar negara, bestnye leh p merata kan.

      nie blog syazwani, student uitm penang rupanye...waaaa dekat dengan aku rupanye.orang kuala kubu  
      Selanggor.

       susah tol nak sebut nama mamat nie, pangil wan je lah, dia minat futsal dan satu lagi minat giler kat syarifah Amani, siap ada gambar lagi, hahahah cam awek dia lak huhuhu. jangan marah ek wan.harap2 1 day nanti u dapat le amani tu heheh xpun ada iras2 pun ok ape :p

       Empunya blog yang cute nie nama Nour Eyza. pencinta alam nie kan, sebab dia suka sangat ngan Hijau,  
       tol tak dik?

      Blog budak sekolah, tahun nie ambik PMR kalau xsilap aku, semoga berjaya dalam pelajaran ye dik  
      Farah.

        nie blog Erdila..dah lama xupdate ek....?

      Nama cam mat salleh, aku ingatkan mat salleh mana, rupanye mat dollah heheh...kat blog dia banyak info    dan tutorial untuk dishare.

       nie nadia punya blog lorr heheh...hobi suka bergambar kot, banyak je gambar kat blog dia. masuk tengok sendiri huhuhu...

20- MOMOKZ. 
       Sape ek momokz nie, aku xdapat kesan link dia.

BUAT SEMUA DI ATAS TERIMA KASIH KERANA SUDI FOLLOW AKU,
YANG BELUM TERSENARAI TU NEXT EN3 K. AMBIK MASA GAK NAK P TERJAH SETIAP 1 BLOG, HARAP SABAR MENANTI.


p/s : buat pengunjung blog aku sila tinggalkan Link korang kat blog list

Cerita Kemunculan dan Kedatangan Dajjal Berdasarkan Khutbah Rasulullah SAW


Cerita Dajjal merupakan cerita yang sangat fenomenal, bahkan agama islam sangat jelas menerangkan tentang cerita kedatangan dajjal di akhir zaman nanti. Tidak sedikit pula orangbayi mata satu di israel yang di kira bayi dajjal banyak masyarakat yang penasaran dengan adanya kedatangan dajjal di bumi nanti. yang meragukan tetang munculnya dajjal di akhir zaman nanti, tetapi setelah berita
Oleh karena itu kami akan mencoba memberikan cerita kedatangan dajjal yang mana cerita ini kami ambil dari salah satu buku yang membahas dajjal. Dan cerita ini merupakan khutbah Rasullulah s.a.w mengenai dajjal.


Dari Abi Umamah Al-Bahiliy, beliau berkata: “Rasululah s.a.w telah berkhutbah di hadapan kami. Dalam khutbahnya itu Baginda banyak menyentuh masalah Dajjal. Baginda telah bersabda: “Sesungguhnya tidak ada fitnah (kerosakan) di muka bumi yang paling hebat selain daripada fitnah yang dibawa oleh Dajjal. Setiap Nabi yang diutus oleh Allah SWT ada mengingatkan kaumnya tentang Dajjal. Aku adalah nabi yang terakhir sedangkan kamu adalah umat yang terakhir. Dajjal itu tidak mustahil datang pada generasi (angkatan) kamu. Seandainya dia datang sedangkan aku masih ada di tengah-tengah kamu, maka aku adalah sebagai pembela bagi setiap mukmin. Kalau dia datang sesudah kematianku, maka setiap orang menjaga dirinya. Dan sebenarnya Allah SWT akan menjaga orang-orang mukmin.
“Dajjal itu akan datang nanti dari satu tempat antara Syam dan Irak. Dan mempengaruhi manusia dengan begitu cepat sekali. Wahai hamba Allah, wahai manusia, tetaplah kamu. Di sini akan saya terangkan kepada kamu ciri-ciri Dajjal, yang belum diterangkan oleh nabi-nabi sebelumku kepada umatnya.


“Pada mulanya nanti Dajjal itu mengaku dirinya sebagai nabi. Ingatlah, tidak ada lagi nabi sesudah aku. Setelah itu nanti dia mengaku sebagai Tuhan. Ingatlah bahawa Tuhan yang benar tidak mungkin kamu lihat sebelum kamu mati. Dajjal itu cacat matanya sedangkan Allah SWT tidak cacat, bahkan tidak sama dengan baharu. Dan juga di antara dua mata Dajjal itu tertulis KAFIR, yang dapat dibaca oleh setiap mukmin yang pandai membaca atau buta huruf.

Di antara fitnah Dajjal itu juga dia membawa syurga dan neraka. Nerakanya itu sebenarnya syurganya sedangkan syurganya itu neraka, yakni panas. Sesiapa di antara kamu yang disiksanya dengan nerakanya, hendaklah dia meminta pertolongan kepada Allah dan hendaklah dia membaca pangkal surah Al-Kahfi, maka nerakanya itu akan sejuk sebagaimana api yang membakar Nabi Ibrahim itu menjadi sejuk.


“Di antara tipu dayanya itu juga dia berkata kepada orang Arab: “Seandainya aku sanggup menghidupkan ayah atau ibumu yang sudah lama meninggal dunia itu, apakah engkau mengaku aku sebagai Tuhanmu?” Orang Arab itu akan berkata: “Tentu.” Maka syaitan pun datang menyamar seperti ayah atau ibunya. Rupanya sama, sifat-sifatnya sama dan suaranya pun sama. Ibu bapanya berkata kepadanya: “Wahai anakku, ikutilah dia, sesungguhnya dialah Tuhanmu.” di antara tipu dayanya juga dia tipu seseorang, yakni dia bunuh dan dia belah dua. Setelah itu dia katakan kepada orang ramai: “Lihatlah apa yang akan kulakukan terhadap hambaku ini, sekarang akan kuhidupkan dia semula. Dengan izin Allah orang mati tadi hidup semula.Kemudian Laknatullah Alaih itu bertanya: “Siapa Tuhanmu?” Orang yang dia bunuh itu, yang kebetulan orang beriman, menjawab: “Tuhanku adalah Allah, sedangkan engkau adalah musuh Allah.” Orang itu bererti lulus dalam ujian Allah dan dia termasuk orang yang paling tinggi darjatnya di syurga.”
Kata Rasulullah s.a.w lagi: “Di antara tipu dayanya juga dia suruh langit supaya menurunkan hujan tiba-tiba hujan pun turun. Dia suruh bumi supaya mengeluarkan tumbuh-tumbuhannya tiba-tiba tumbuh. Dan termasuk ujian yang paling berat bagi manusia, Dajjal itu datang ke perkampungan orang-orang baik dan mereka tidak me-ngakunya sebagai Tuhan, maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman dan ternakan mereka tidak menjadi.” Dajjal itu datang ke tempat orang-orang yang percaya kepadanya dan penduduk kampung itu mengakunya sebagai Tuhan. Disebabkan yang demikian hujan turun di tempat mereka dan tanam-tanaman mereka pun menjadi.


“Tidak ada kampung atau daerah di dunia ini yang tidak didatangi Dajjal kecuali Makkah dan Madinah. Kedua-dua kota itu tidak dapat ditembusi oleh Dajjal kerana dikawal oleh Malaikat. Dia hanya berani menginjak pinggiran Makkah dan Madinah. Namun demikian ketika Dajjal datang ke pergunungan di luar kota Madinah, kota Madinah bergoncang seperti gempa bumi. Ketika itu orang-orang munafik kepanasan seperti cacing dan tidak tahan lagi tinggal di Madinah. Mereka keluar dan pergi bergabung dengan orang-orang yang sudah menjadi pengikut Dajjal. Inilah yang dikatakan hari pembersihan kota Madinah.


Dalam hadis yang lain, “di antara fitnah atau tipu daya yang dibawanya itu, Dajjal itu lalu di satu tempat kemudian mereka mendustakannya (tidak beriman kepadanya), maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman mereka tidak menjadi dan hujan pun tidak turun di daerah mereka. Kemudian dia lalu di satu tempat mengajak mereka supaya beriman kepadanya. Mereka pun beriman kepadanya. Maka disebabkan yang demikian itu Dajjal menyuruh langit supaya menurunkan hujannya dan menyuruh bumi supaya menumbuhkan tumbuh-tumbuhannya. Maka mereka mudah mendapatkan air dan tanam-tanaman mereka subur.”


Dari Anas bin Malik, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: “Menjelang turunnya Dajjal ada tahun-tahun tipu daya, iaitu tahun orang-orang pendusta dipercayai orang dan orang jujur tidak dipercayai. Orang yang tidak amanah dipercayai dan orang amanah tidak dipercayai.”
Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w ada bersabda: “Bumi yang paling baik adalah Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal nanti ia dikawal oleh malaikat. Dajjal tidak sanggup memasuki Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal (di luar Madinah), kota Madinah bergegar tiga kali. Orang-orang munafik yang ada di Madinah (lelaki atau perempuan) bagaikan cacing kepanasan kemudian mereka keluar meninggalkan Madinah. Kaum wanita adalah yang paling banyak lari ketika itu. Itulah yang dikatakan hari pembersihan. Madinah membersihkan kotorannya seperti tukang besi membersihkan karat-karat besi.”


Diriwayatkan oleh Ahmad, hadis yang diterima dari Aisyah r.a. mengatakan: “Pernah satu hari Rasulullah s.a.w masuk ke rumahku ketika aku sedang menangis. Melihat saya menangis beliau bertanya: “Mengapa menangis?” Saya menjawab: “Ya Rasulullah, engkau telah menceritakan Dajjal, maka saya takut mendengarnya.” Rasulullah s.a.w berkata: “Seandainya Dajjal datang pada waktu aku masih hidup, maka aku akan menjaga kamu dari gangguannya. Kalau dia datang setelah kematianku, maka Tuhan kamu tidak buta dan cacat.”


Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: “Dajjal muncul pada waktu orang tidak berpegang kepada agama dan jahil tentang agama. Pada zaman Dajjal ada empat puluh hari, yang mana satu hari terasa bagaikan setahun, ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, ada satu hari yang terasa satu minggu, kemudian hari-hari berikutnya seperti hari biasa.”

Ada yang bertanya: “Ya Rasulullah, tentang hari yang terasa satu tahun itu, apakah boleh kami solat lima waktu juga?” Rasulullah s.a.w menjawab: “Ukurlah berapa jarak solat yang lima waktu itu.”

Menurut riwayat Dajjal itu nanti akan berkata: “Akulah Tuhan sekalian alam, dan matahari ini berjalan dengan izinku. Apakah kamu bermaksud menahannya?” Katanya sambil ditahannya matahari itu, sehingga satu hari lamanya menjadi satu minggu atau satu bulan.
Setelah dia tunjukkan kehebatannya menahan matahari itu, dia berkata kepada manusia: “Sekarang apakah kamu ingin supaya matahari itu berjalan?” Mereka semua menjawab: “Ya, kami ingin.” Maka dia tunjukkan lagi kehebatannya dengan menjadikan satu hari begitu cepat berjalan.

Menurut riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda: “Akan keluarlah Dajjal kepada umatku dan dia akan hidup di tengah-tengah mereka selama empat puluh. Saya sendiri pun tidak pasti apakah empat puluh hari, empat puluh bulan atau empat puluh tahun. Kemudian Allah SWT mengutus Isa bin Maryam yang rupanya seolah-olah Urwah bin Mas’ud dan kemudian membunuh Dajjal itu.”

Dan menurut ceritanya setelah munculnya Dajjal hampir semua penduduk dunia menjadi kafir, yakni beriman kepada Dajjal. Menurut ceritanya orang yang tetap dalam iman hanya tinggal 12,000 lelaki dan 7,000 kaum wanita.
Wallahu A’lam.

Semoga dengan cerita tentang kemunculan dazal diatas mampu memberikan kepercayaan dan keimanan kita. Dan semoga dengan cerita ramalan datanya dajjal di akhir zaman nanti akan selalu menjadikan kita dekat dengan Allah SWT.


copy from here

eh cup cake ke camni???


mula2 aku terpandang igatkan cup cake, hahhah rupanye bekas cenderhati le, tengah ada promotion le, bakal2 pengantin or tukang sponser majlis kawen cepat2le p kat INANI CRAFT
 dekat inanicraft nia ada macam2 desing yang xdijual kat kedai biasa. lain dari lain le. p masuk tengok sendiri k.leh pilih yang mana berkenan.
 

*  Tawarn istimewa pada harga RM 2.00, utk 10,000 unt pertama sahaja mulai 1 oktober-30 november.
*  Tempahan boleh di buat mulai sekarang...!!!
*  Hubungi Pn.Zuraida ( 019-9219199 ) En Zaini ( 012-3629492 )


p/s : aku cam promoter lak kan, hahhah xdak keja nak buat so tulis pasal blog orang lain le, aku xdapat apa2 pun, suka2 menghabiskan masa.

GUBAHAN HANTARAN- MUSIM KAWEN

sekarang nie musim orang kawen kan,yang akan datang pun ramai gak kan, kalau korang tak tau keja2 mengubah hantaran n apa2 lagi yang berkaitan dengan perkahwinan leh rujuk kat TEPAK SIREH



Kat bawah nie adalah tempahan yang telah dibuat oleh tepak sireh, x berkaitan dengan aku pun, just suka tengok benda2 yang kretif dan cantik untuk dikongsi. bakal2 pengantin leh la rujuk kat tepak sireh ni untuk maklumat lanjut.


Gubahan Hantaran Perfume

Gubahan Hantaran Al-Quran

Gubahan Hantaran Baju Kemeja

MACAM MANA RUPA DAJAL?

 MAKSUD DAJAL

Dalam ajaran Islam, Dajal (b. Arab: الدّجّال al-dajjāl "pembohong, penyamar") ialah suatu makhluk jahat yang akan muncul sebelum Hari Kiamat. Dalam ajaran Kristian, Dajal dikenali sebagai Antichrist.

"Dajal" adalah kata Arab lazim, digunakan dalam kata "nabi palsu". Tetapi "Al-Dajal", dengan rencana pasti, merujuk kepada "Si Penyamar", satu pembohong spesifik akhir-masa. 

Ia adalah layak untuk nota yakni istilah Al-Masih Ad-Dajal (Bahasa Arab untuk "Si Masih Palsu") adalah terjemahan berkait dari istilah Suryani "Meshiha Deghala", dimana telah menjadi kosa kata lazim dari Timur Tengah selama lebih 400 tahun sebelum penurunan al-Quran, melalui Peshitta (dimana menggunakan istilah ini sebalik dari Greek "antichristos").


 SIFAT-SIFAT DAJAL

Dajal tidak disebut dalam al-Quran, tetapi pelbagai hadis Sunah menghuraikan sifat-sifat Dajal, seperti berikut (dimana lazimnya dipercayai oleh Muslim):
  • Dia (Dajal) adalah seorang pemuda yang rambutnya keriting, matanya menyembul keluar, menurut Rasulullah s.a.w. seperti Abdul Uzza bin Qathan. "Hendaknya diantara kamu bertemu dengannya,hendaklah membaca permulaan surat Al-Kahfi"(Sabda Rasulullah s.a.w). Sesungguhnya ia keluar dari jalan antara Syam dan Irak kemudian merusak kanan kirinya.
  • Dia akan fizikalnya berbentuk cacat, dan akan buta pada mata kirinya. Mata kanannya akan berkini tetapi ia akan jadi gelap (hitam). Dalam sebilangan hadith dia dirujuk sebagai satu-mata. Dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah akan dibentang sebatu, akan makan api dan menghembus asap, terbang atas tanah dan menyeberang laut.
  • Dia akan menipu para imam, mengajar mereka bahawa Syurga ialah Neraka dan sebaliknya.
  • Huruf Arab kaf-fa-ra (kafara, bermaksud "kafir") akan muncul pada dahinya dan akan dibaca oleh Muslim sebenar samada mereka boleh baca ataupun tidak.
  • Dia boleh melihat dan mendengar pelbagai benda di banyak tempat pada masa yang sama.
  • Dia mempunyai kuasa untuk mengelirukan manusia.
  • Dia akan cuba meletakkan manusia pada takhta Tuhan.
  • Suatu hari pada musim kemarau, dia bakal menanya; adakah kau mahu api atau air? Jika anda memilih air itu bermakna yang anda minta adalah api, manakala jika anda minta api yang diberikan ialah air.
  • Dia akan mendakwa diri sebagai Tuhan dan akan menipu manusia dalam berfikir yakni dia telah bangun dari kematian. Salah satu orang khusus akan dia bunuh dan kemudian dia akan kini menghidupkan dia, sesudah itu Allah akan menghidupkan dia. Dia takkan mempunyai kuasa ini lagi. Pada sumber lain (menurut kepada siri Akhirat oleh Anwar al-Awlaki), seorang lelaki beriman akan datang dari Madinah terus ke Dajal, berdiri pada atas Uhud, dan dengan beraninya mendakwa Dajal adalah Dajal. Dajal kemudian akan menyoalnya: "Adakah anda akan percayakan saya (yakni sayalah tuhan) jika saya bunuh anda dan kemudian menghidupkan anda?". Dajal akan melakukan sedemikian dan selepas penghidupannya lelaki beriman akan berkata bahawa dia semakin tidak percayakan kepada ketuhanan Dajal.
  • Sesiapa yang menolak dan enggan percaya dengannya akan menderita kemarau dan kebuluran manakala sesiapa yang menerimanya akan hidup dalam kehidupan senang.
  • Sesetengah tradisi Islam mengaitkan yakni dia akan muncul pada Isfahan, dan dia akan membawa Yahudi Isfahan dan ramai bekas Muslim dan bekas Kristian menyokongnya.
  • Dia tidak berupaya memasuki Makkah atau Madinah.
  • Imam Mahdi akan menentangnya dengan nama Islam.
  • Dia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. dekat pagar Ludd, di mana Israel terdapat kini.


Perlindungan dari Dajal

Nabi Muhammad s.a.w. mengingatkan para pengikutnya untuk membaca sepuluh ( 10 ) ayat dari Surah Al-Kahfi sebagai perlindungan dari Dajal. Baginda juga mengingatkan para pengikutnya untuk berdoa, "Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari musibah Dajal." Baginda juga menyatakan terdapat tiada musibah yang lebih hebat daripada Dajal sejak penciptaan Nabi Adam a.s. hingga Hari Kebangkitan.

Sumber di SINI

 

p/s: ada sumber menyata 

"DAJJAL" TELAH "MUNCUL" DI KHURASAN, INDIA SELATAN

 nanti en3 seterusnye bagaimana rupa yang muncul di khurasan  india, esok. semalam dalam halaqah pun ada mengatakan dajal nie adalah dalam rupa manusia yang datang untuk menjadi pembohong, penyamar". Dia muncul dalam rupa cam manusia jugak mengikut kesesuaian, mugkin teknologi yang ada sekarang nie, dicipta oleh dia untuk memusnahkan umat islam. sebagai contoh di boleh turunkan hujan, kan sekarang dengan adanye teknologi yg dicipta hujan boleh turun kan. info lanjut esok...