Saturday, September 25, 2010

DIGI IPhone ape yg best ek?

Semua org dok bckap pasal digi iphone..aku xtau ape2 pun pasal tu he3..dah 3 ari online gn hp je,xleh nk gna labtop lg.yg aku tau ada peraduan dpt free kan.dpt free memang ar best kan.tp aku nak gak tau yg internet kt iphone tu free ke kena byr gak.klau kn byar gak,gna hp biasa pun ok dah xpyah bayar lgsung.tp kena tau cra je.

Naik moto dengan pasangan tak halal?

Sila bca tajuk kat ats k,by the way bkan en3 aku,disebab tjuan asal aku nk tdo tp dah landing tp xleh lena,so aku pun bka blog,aku bminat nak bca en3 yg dtlis oleh hami asraf naik moto dgn pasangan tidak halal mbawa musibah,sape2 yg follow dia mesti dah baca kan?sory aku xletak link dia coz gn hp aku xreti nk copy camna.ape yg dimaksudkan pasangan xhalal 2 ek,bukan muhrim korang k.dah kata psgan dah tentu couple,klau dh tng pun still xhalal k.suami isteri yg sah je ada logo halal ek.

Kenyang = ngantok?

Ape yg buat aku suka bila hari cuti adalah,hehe..jgan tiru k,bila mkn kenyang,mata rase ngantok,ape lg cpai bantal ar tido,nk tgok tv xdak cite menarik pun,yeahh seronoknye...ari sabtu je leh bmalas-malasan.ari ahad ari berjalan2 lak he3..cuaca pns sgat,mybe ptg ujan lbat cm selalu..janji kain baju kering,bru senang ati.

Tanpa internet aku berkebun..

Dalam keadaan kepenatan,bru sudah berkebun..aku akan bkebun dihari cuti tp ikut mood jugak le hehe..klau ada mood rajin le.tapi aku jelous tol ar kt jiran sebelah apasal depa tanam pokok gemuk2 n bsar2.pokok aku hampeh tol kecik2 xmau gemuk,aku buh baja lagi,still xmau gak.pokok ikut org yg tanam gak ka ek?nak rehat sat, pas2 nak masak lak,nak buat nasi ayam.korang masak pe arinie?malam nanti nk p open house lak.selamat bhujung minggu.

Friday, September 24, 2010

Pacat dan hujan?

Sape xkenal pacat? Mesti ada kan yg xkenal dia org kg je xmasuk kl pun xpernah p,camner le org nk kenal dia kan.meh aku nk cite pacat nie bkan nama org k,ia adalah sejenis binatang halus yg menghisap darah...tp korang jgan takut,geli bleh ar..memang geli beb tgok dia mlekat celah jari kaki,mula2 aku rasa nk jerit bila rase benda bgerak kt jari kaki aku td,aku xperasan ms bila dia dok mghisap darah elok prut dia dh kembong br aku prasan benda bgerak,sebelum tu sempat aku dok makan nasi dia pulun isap darah aku ek,sengal tol pacat tu. Ok nk sambung nape aku xjadi jerit coz aku fikir positif,baik jgak pacat nie mkan darah aku,pacat kan makan darah kotor,so leh ilangkan penyakit.sakit pale aku pun dah ilang.dlm badan kita semua memang ada darah kotor xkira laki or perempuan.klau nak buang darah kotor org selalu bekam kan.tp sekarang org guna lintah,aku xsgup klau ngan lintah dah le bsar geli sgat.korang pernah cuba guna lintah?

SETIAP PETANG MESTI Hujan..

Selamat ptg semua,musim ujan ptg2 tmpat aku skrg.tempat korang camna lak,hari2 aku redah hujan 2 pasal aku asyik sakit pale je n rase nk demam.bg yg demam teruk tu kena jmp doktor k n jangan lupa makan ubat. Aku telan penadol je smalam.malam nanti makan lg.mencegah lebih baik dari merawat kan..

KENDERAAN DISITA JPJ Boleh DITUNTUT?

Aku bace metro harinie dia ckp p la tuntut kenderaan yg tlh drita oleh jpj.org slalu ingat xbleh pdahal boleh le.klau pmilik asal xtuntut blik kenderaan itu akan dilelong.nie kt kuala terengganu punya jpj.sape nk beli keta lelong akan dbuat selewat2nya januari th dpn.
P/s: bli keta lelong dpt harga murah kan..

PUNCA SI BIJAK JADI PEMBUNUH..

Kecelaruan personaliti didorong jenayah bunuh,rogol,bakar mangsa. Tiga @4 faktor psikologi ini bleh dkaitkan dgn kcenderungan kekejaman ke atas manusia lain,dlm hal ini wanita dan kanak2. Pyakit psikotik dan brada di bwah pgaruh dadah mjadi salah satu faktor pyumbang kpd tdakan tidak rasional pelaku yg bleh dkesan drp tgkah laku sharian.
Maklumat lanjut diharian metro.
P/s: aku bli paper le bkn online metro.

Ok je online gn hp..free lak tu..

Aku dah rase ok bila online gn hp,mula2 je rasa cm sush,dh biasa senang lak.kena explore lps nie he3..dah tu free lak xpyah byar bil tiap2 bulan.bleh dbwa ke mana2 je.kan senang.nk letak2 gambar aku xexplore lg.nak update blog yg rgkas2 leh le kan..skit pale lg tp ok ckit dr smalam.badan dh rasa lemah2.nk ambik half day xkot.rehat kt ofis dh kot bukan buat pe pun.raya ari2 dh ct lama,segan nk minta ct lg.

2 benda nie xbguna tanpa kau??

Selamat pg semua..aku still terperangkap dlm hp.berukband aku belum sihat lg..sama cam aku lak smalam dmam kura..mgigil badan,pg nie aku still dtg keja,dok dlm ofis tanpa air cond, tanpa berukband.paling frust tanpa berukband yg xleh connet. Ada 2 benda alah ni pun xbguna gak,sebji laptop aku n komputer ofis sunguh xdak makna.aku xleh nk mengembara keseluruh negara. Disebabkan xdak benda yg aku nk buat,baik aku p cari paper metro kan,kn cr stoking skali ar,kaki aku sjuk sgt.aku xpernah jd cmni sbelum nie.kenape ek?

Thursday, September 23, 2010

Aku tak suka kontroversi?

Sape suka kontroversi?korang suka ek..aku xsuka,lain le artis kan..rasa btol2 sengal skrg,jgn jadikan isu,nanti leh jd mcm2 .aku akui aku salah,y not just send email or msg je kt aku, tp aku xsalahkan sape2 pun.just aku xnak timbul isu agama lak nanti.leh ke nk suruh org 2 delete en3 tu ek? Aku takut ada org yg tak bertangungjawab putar belit isu tu.xpasal2 aku kn tahanan ISA lak.eh bkait ka isa 2 ek..

Mood yg xstabil?

Batery hp lak low. Xpe jap lg blik ambik charge..bosan amat nie, p klinik sat lah,hilangkan bosan p klinik? Hahaha xdak maknanye lah..aku p ambik ubat mak aku le.sat je pun ambik ubat,tiap2 bln aku kna p,ye la klinik xcukup ubat,mcm aku lak yg skit,tiap2 bln mesti p tlg ambik ubt kt mak aku.kt luar klinik mesti ada nurse cek H1N1. Sape xchat sblum msk klinik kn cek. Sape yg shat xpayah kn cek pun,leh msk trus.

Aku xleh online pg nie

Sdih tol ar tiba2 je berukband aku xleh connet,maxis ada problem ke ek? Nie pun aku leh buka blog kt hp je.tp xpuas ar kcik je.beruk cpat le ko ok blik.ke sbab aku xbyar bil lg ek kena blok.bru xbyar sblan takan dh kn blok lak kot,koman2 2bln bru kna blok kan.tgu gji bln ni br byar hehe..

Wednesday, September 22, 2010

korang leh buat camni tak ??


MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU


Seorang telah datang menemui Rasulullah s.a.w.  dan telah menceritakan kepada Baginda s.a.w. tentang kelaparan yang dialami olehnya. Kebetulan pada ketika itu Baginda s.a.w. tidak mempunyai suatu apa makanan pun pada diri Baginda s.a.w.Baginda s.a.w. kemudian bertanya kepada para sahabat,"Adakah sesiapa di antara kamu yang sanggup melayani orang ini sebagai tetamunya pada malam ini bagi pihak aku?" Seorang dari kaum Ansar telah menyahut, "Wahai Rasulullah s.a.w. , saya sanggup melakukan seperti kehendak tuan itu."

  mahupun di rumahnya sendiri untuk diberikan kepada orang itu.
Orang Ansar itu pun telah membawa orang tadi ke rumahnya dan menerangkan pula kepada isterinya seraya berkata, "Lihatlah bahawa orang ini ialah tetamu Rasulullah s.a.w. Kita mesti melayaninya dengan sebaik-baik layanan mengikut segala kesanggupan yang ada pada diri kita dan semasa melakukan demikian janganlah kita tinggalkan sesuatu makanan pun yang ada di rumah kita." Lalu isterinya menjawab, "Demi Allah! Sebenarnya daku tidak ada menyimpan sebarang makanan pun, yang ada cuma sedikit, itu hanya mencukupi untuk makanan anak-anak kita di rumah ini ?" 


Orang Ansar itu pun berkata, "Kalau begitu engkau tidurkanlah mereka dahulu (anak-anaknya) tanpa memberi makanan kepada mereka. Apabila saya duduk berbual-bual dengan tetamu ini di samping jamuan makan yang sedikit ini, dan apabila kami mulai makan engkau padamlah lampu itu, sambil berpura-pura hendak membetulkannya kembali supaya tetamu itu tidakk akan ketahui bahawa saya tidak makan bersama-samanya." Rancangan itu telah berjalan dengan lancarnya dan seluruh keluarga tersebut termasuk kanak-kanak itu sendiri terpaksa menahan lapar semata-mata untuk membolehkan tetamu itu makan sehingga berasa kenyang. Berikutan dengan peristiwa itu,
Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud, "Dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin) atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka berada dalam kesusahan." (Al-Hasy : 9)


p/s : kita patut bersyukur coz kita xpernah kerkurangan makanan, malah berlebihan sampai membazir lagi.

WIRID DAN DOA SEMBAHYANG

DOA RINGKAS SELEPAS SEMBAHYANG

Maksudnya:
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.
Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.
Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.
Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.
Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.
Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.
Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

100 terhangat my followers - edisi terjah ( 1-10 )

1 - blog azlan toygallery. dia kena paksa ngan aku untuk follow aku heheeh..selamat pengantin baru buat lan dan   isteri.

2- nie blog mak teh aku, tapi dia xtulis pe pun,just daftar blog untuk memudahkan dia baca blog agama, motivasi n yang seangkatannye. aku xdapat nak cari link dia.

3-follower aku yang ke-3 nie aku xdapat mengesan sapa gerangannye..nama pun xdak. aku rasa dia buat blog untuk baca orang je. silend reader kot.

4-salmia saidin sape ek aku xleh kesan dia punya blog arr..

5- susu masam, nie pun xtau gak sape, dia follow blog aku je, xaktif berbloging.

6 - nadiyamansor xdapat di kesan gak...

     nie orang penang gak...baru je nak beramah mesra dia dah p sambung study, buzy study kot sekarang, dah jarang update blog.

    
 9- UBI

10-f.eiza





P/s : yang xdapat dikesan tu harap maaf ye. gambar pun xdak gak. just fieza je yang ada gambar.  link xdapat dikesan.

korang leh tinggalkan link korang kat blog list izyanty collection

dah bosan lak tgok blog sendiri???

aku rase nak tukar apa yang leh tukar kat dalam blog. first nak tukar lagu, tapai ada masalah kat gratis music lak xleh tukar lagi. tukar templete ok tak? tapi dah jadi tradmark blog aku dah, xyah tukar. widget2 pun nak banyak buang, kalau berat sangat nanti aku buang perabih. korang tolong aku jawap soalan pasal loading cepat ke lambat ke blog aku ek. sekarang dah malas sikit nak berbloging. post pun dah tak banyak. dulu aku taksub sangat ngan blog, sekarang dah malas nak menulis cam dulu, xdak lagi en3 setiap jam cam dulu.

korang perasan tak ayat kat header aku dah bertukar. kalau xperasan baca kat sini

DOA NABI YUNUS DALAM PERUT IKAN NUN 
DOA BILA BERADA DALAM KESUSAHAN 

LAA ILAHAILLA, ANTA SUBHA NAKA INNI KUNTUMINAZ ZH ‘OLIMIN 

DIBACA BILA2 MASA SAHAJA. 40X SELEPAS SOLAT FARDU  SEBARANG KESULITAN DAN KESUSAHAN insyaallah MENDAPAT JALAN KELUAR YANG TERBAIK DARI ALLAH.

p/s : buat kawan2 semua  tinggalkan link blog korang di blog list izyanty collection k

TIME RAYA JE LEH MAKAN nie....??

time raya kalau p umah orang sebelah utara, makanan yang wajib ada mesti ketupat daun palas. umah korang ada tak? umah aku wajib ada walaupun bukan mak aku buat sendiri heheh....tempah kat orang je. dulu2 mak aku buat gak lah sendiri. so disebabkan mak aku dah xnak buat sendiri aku tulis resepi siap2 untuk simpanan masa hadapan huhuhu. korang nak resepi cara buat ketupat daun palas leh rujuk di RESEPIKU

kalau nak ikut ketupat nie aku xberapa makan sangat pun, ada le kot 2 biji aku makan. tu pun sehari satu je. aku cepat mual makan makanan yang berpulut. eh sape2 nak buat open house leh la buat ketupat nie ek. cara nak buat rendang ayam cara mak aku sok lak aku tulis heheh... akak ipar aku orang johor suka makan ketupat palas rupanye. selamat dia ada kalau tak sure xhabis cam tahun2 lepas.

BERJALAN untuk SIHAT sepanjang HAYAT

AHAD  lepas aku baca paper, umah aku paper beli hari ahad je hehehe....jom nak kongsi apa yang aku baca kat migguan malaysia.

raya2 nie banyak le pulak orang dok buat open house kan. makan lak ikut suka hati tak fikir2 dulu. jap apa yang aku dok merapu nie ar..sebenarnye nak gitau korang pasal benda nie lah..



korang tau tak, dengan berjalan 10,000 LANGKAH SETIAP HARI boleh mengurangkan RISIKO PENYAKIT JANTUNG, STROK, HIPERTENSI DAN DIABETES?


7 Petua untuk mencapai 10,000 langkah :

1- Jadikan berjalan sebagai rutin harian
2- Usah peduli apa orang kata - fikirkan berjalan untuk kesihatan anda
3- Berjalan bersama keluarga atau rakan di waktu lapang.
4- Tetapkan matlamat anda
5- Tingkatkan bilangan langkah mengikut kemampuan sehingga mencapai sasaran.
6- Rekodkan kemajuan anda.
7- Setelah anda berjaya menjadikan berjalan sebagai rutin harian, teruskan sebagai aktiviti senaman berjalan pantas.

pesanan ini dibawa oleh Kementerian Kesihatan Malaysia






p/s : jom berjalan ramai2 untuk sihat jangan malu2 nak berjalan kaki k. aku dlm usaha berjalan dalam umah n dlm ofis10,000 setiap hari. korang pun buat gak tau...hehehe ( xnak kena panas hahahah sengal tol kan aku )

Tuesday, September 21, 2010

HIKMAH MENINGGALKAN CAKAP BOHONG

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Luqman Hakim, menceritakan pada suatu hari ada seorang telah datang berjumpa dengan Rasulullh saw. kerana hendak memeluk agama Islam. Sesudah mengucapkan dua kalimah syahadat, lelaki itu lalu berkata :"Ya Rasulullh saw. Sebenarnya hamba ini selalu saja berbuat dosa dan payah hendak meninggalkannya." Maka Rasulullh saw menjawab : "Mahukah engkau berjanji bahwa engkau sanggup meninggalkan cakap bohong?" "Ya, saya berjanji" jawab lelaki itu singkat.


Selepas itu, dia pun pulanglah ke rumahnya.Menurut riwayat, sebelum lelaki itu memeluk agama Islam, dia sangat terkenal sebagai seorang yang jahat. Kegemarannya hanyalah mencuri, berjudi dan meminum minuman keras. Maka setelah dia memeluk agama Islam, dia sedaya upaya untuk meninggalkan segala keburukan itu. Sebab itulah dia meminta nasihat dari Rasulullh saw.Dalam perjalanan pulang dari menemui Rasulullh saw. lelaki itu berkata di dalam hatinya :"Berat juga aku hendak meninggalkan apa yang dikehendaki oleh Rasulullh saw itu."Maka setiap kali hatinya terdorong untuk berbuat jahat, hati kecilnya terus mengejek."Berani engkau berbuat jahat. Apakah jawapan kamu nanti apabila ditanya oleh Rasulullh saw. Sanggupkah engkau berbohong kepadanya" bisik hati kecil. 

Setiap kali dia berniat hendak berbuat jahat, maka dia teringat segala pesan Rasulullh saw. dan setiap kali pulalah hatinya berkata :"Kalau aku berbohong kepada Rasulullh saw bererti aku telah mengkhianati janjiku padanya. Sebaliknya jika aku bercakap benar bererti aku akan menerima hukuman sebagai orang Islam. Oh Tuhan....sesungguhnya di dalam pesanan Rasulullh saw itu terkandung sebuah hikmah yang sangat berharga."
Setelah dia berjuang dengan hawa nafsunya itu, akhirnya lelaki itu berjaya di dalam perjuangannya menentang kehendak nalurinya. Menurut hadis itu lagi, sejak dari hari itu bermula babak baru dalam hidupnya. Dia telah berhijrah dari kejahatan kepada kemuliaan hidup seperti yang digariskan oleh Islam. Hingga ke akhirnya dia telah berubah menjadi mukmin yang soleh dan mulia.


sumber : DISINI

jom masak2 untuk open house?

masa raya pertama aritu aku buat bihun sup, kalau beli kat kedai xdak rencah sangat kan. alang2 buat sendiri macam2 rencah kitaorang masuk. korang faham x benda pe rencah tu, bukan perencah sup k. rencah nak tabur dalam bihun sup le, cam toge, ayam, carrot, daun bawang, fishcake, fishball, lobak masin, bawang goreng n cabai. makan pedas baru best kan. kat kedai jual xdaknye nak letak macam2 camtu just letak ayam or daging je.




camni le rupa bihun sup, tapi nie gambar google, aku kan sibuk didapur xdan nak ambik gambar. by the way kalau umah aku buat makan2, muka aku memang ada kat dapur je. xdan nye nak posing2 bergambar.


kalau nak resepi bihun sup utara boleh klik kat resepiku

PEMUJAAN KEMALUAN??

selamat pagi semua, pagi nie bangun pagi rasa ngantok lagi, kononnye nak bancuh nescafe bagi cerah mata tapi xsempat, minum air kosong je lah. sampai je ofis sapu depan ofis dulu, pas2 buka lappy. ape lagi masuk blog ar..pagi2 aku suka blogwalking...dalam banyak2 aku masuk aku tertarik satu cite yang ditulis dalam blog Ustaz Amin tentang pemujaan kemaluan,  cam pelik je kan so aku pun masuk le baca. kalau korang nak tau jugak boleh masuk blog USTAZ AMIN

Monday, September 20, 2010

BUNGA PERSAHABATAN


korang perasan tak kat blog aku ada Award bunga persahabatan, award nie Dieyna yang bagi. sebelum raya lagi aku p ambik tapi xsempat nak post je. sekarang baru ada masa nak post. thank's ye dieyna semoga persahabatan ini kekal walaupun dialam maya.

kat bawah ni msg yang Dieyna tinggal kat komen blog aku, bukan aku p curi sesukahati ek...heheh
Delete
Blogger Dieyna said...
tengkiu2... hehe singgahlaa blog amik award persahabatan ye kalu sudi laa
September 7, 2010 9:03 PM

kuah kacang aku menjadi tau





nasi impit kuah kacang nie raya ke-4 baru aku buat, masa buat open house kat umah, mak aku buat mee kuah. aku buat kuah kacang je. tapi yang bestnye orang puji sedap leh buat niaga hehehe...suka sangat firstime buat terus jadi. nak resepi sila rujuk  SINI

Bahan nak masak sama je kan, tapi cara masak n air tangan je akan buat makanan tu rase lain. aku guna bahan yang sama cam orang lain gak, tapi ada tips nak bagi kuah kacang wangi, goreng dulu cili kering baru belender.

SERONOKNYE KEJA....

Assalammualaikum semua...hari nie hari pertama keja selepas cuti raya selama seminggu. seronok sangat...hahahah mesti pelik aku suka datang keja, bukan ape datang keja lebih relax dari dok umah. bukan aku apply cuti seminggu pun, bos aku yang bagi cuti. aku datang keja baru leh ngadap blog, kat umah jangan harap leh melepak depan lappy. nak baca cite raya aku tunggu en3 seterusnye....korang rindu aku tak?...cisss soalan sengal camni xyah jawap...heheh...cam ada orang nak kisah aku ada ke tak dak kan. untuk perserta contest merdeka hadiah telah dipos. hadiah tu biasa2 je.harap selamat sampai kat korang semua.