Friday, September 10, 2010

ucapan raya ku

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN KEPADA SEMUA KAWAN2 DI BLOG DARIPADA IZYANTY COLLECTION & MY BABY.
SEMOGA AIDILFITRI KALI INI LEBIH MERMAKNA.
HATI2 DI JALAN RAYA.



P/S : aku begitu sibuk diharinraya....tulis pendek2 je nie, letih n mgantok, xdak masa nak ngadap lappy.

Wednesday, September 8, 2010

Kuah Kacang nasi impit

 lagi sehari nak raya kan, abang aku kat johor dah request buat ketupat nasi impit untuk wife dia. kak ipar aku orang johor, so dia xbiasa makan ketupat pulut. so mak aku nak buat le sikit. sebenarnye bukan mak aku nak buat sendiri pun, nak tempah kat orang hehehe...so aku pun menawarkan diri untuk buat, memang xpernah buat pun, tapi kalau xbelajar buat sampai bila xreti kan. hahahah semangat je kan aku nak buat sendiri,  aku dah cari resepi kat google.cisss yakin je kan,  xsedap kena makan gak huhhuhhu...ketupat pulut pun mak aku tempah je...xyah buat susah2 heheh...

kat bawah nie ada resepi yang aku akan cuba esok.





Kuah Kacang ::

Bahan-bahan


1 cawan kacang tanah ~~ digoreng tanpa minyak hingga garing dengan api perlahan
3 sudu besar lada kisar/cili boh
Air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
gula secukup rasa (ikut suka)
sedikit gula merah/gula melaka

Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 batang serai
1 inci halia
sedikit lengkuas


Cara:
1. Kacang dibuang kulit ari dan di tumbuk kasar/blender.
2. Tumis bahan kisar dan cili bohsehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.
4. Setelah mendidih, bolehlah dimasukkan kacang tanah tadi.
5. Masak sehingga kuah tadi pekat sedikit dan pecah minyak. 


p/s: camna ek bila dah kawen nanti mak mentua suruh buat ketupat daun palas, hampeh aku xreti, asyik jadi ketupat betina je heheh...dah le mak aku asyik tempah je 2,3th lepas...nak belajar kat sape ek?

Tuesday, September 7, 2010

my first baby...

yeahhh aku dapat baby...terjumpa orang buang tepi jalan, so aku pun kutip le bawa balik....then aku simpan kat satu tempat rahsia DISINI. korang jangan kecoh2 gitau orang lain lak ek. aku xbuat report polis pun. nanti kecoh ar...aku nak baby tu.

my first baby muncul dalam hidup aku kemarin, terus dapat 1 iklan kat bahagian  Skyscraper. sepatutnye xleh dapat lagi kan coz baru lagi n xsampai 300pv lagi. ni lah rezeki bulan puasa untuk my first baby.

SENARAI PEMENANG- CONTEST MERDEKA








PEMENANG PERTAMA







PEMENANG KE-2



 PEMENANG KE-3

 




6 PEMENANG SAGUHATI
 
DIEYNA
 




- TANIAH KEPADA SEMUA PEMENANG -....

HADIAH akan dipos selepas raya.
untuk melihat SEMUA slogan pemenang sila rujuk SINI
pemenang dipilih berdasarkan slogan yang menarik n terbaik.
TERIMA KASIH kepada semua perserta yang sudi join.
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN



P/s : aku baru buka gudang blog beli belah kat SINI dalam proses pembikinan.

lagi beberapa hari nak raya...

selamat pagi semua...dah dekat nak raya nie...aku cuti bila ek...aku pun xtau heheeh...suka ati aku nak cuti bila. sehari lum raya arr baru aku cuti. cuti sampai bila pun aku xtau gak, suka ati bos aku arr nak bagi berapa ari selalunye seminggu arr ( apa2 nanti dia call kalau kena kj awal)..aku xpayah nak apply cuti pun, suka ati je nak cuti bila2 pun. gaji aku takan dipotong pun huhuhu..dah 2 hari selsema n cam nak demam. nie mesti gara2 p sungai petani ahad lepas nak cari baju adik aku, sampai ke sp kami p, hampeh tol adik aku xbeli pun buat letih je p situ ngan panas terik, balik dari sp semua pakat tido letih. last2 dia beli kat tesco kat umah aku je. 

masa ari sabtu p shoping barang baby untuk anak buah, orang sibuk shoping baju raya kitaorang dok cari barang baby. lagi 2 bulan baru baby lahir, tapi beli siap2 coz abang aku balik raya, depa dok kat johor, lambat lagi nak p johor. my sister hadiah kan baby car sit kelakar tol masa beli benda alah tu...abang jurujual tu ingat akak aku lak yang pregnant, dia tanya bila baby lahir, akak aku jawap lagi 2 bulan, dia tengok akak aku, aku n adik aku dok senyum dah...hahahahaaa mana ada perut pun. kami xcakap beli untuk anak buah pun heehehe..by the way masa kami beli xdak promosi lagi, so harga mahal lagi. tapi abang jurujual yang baik hati tu telah mengejas guna nama staff   dia baru leh dapat harga promosi heheh jimat2. pas dah jalan bayar n nak usung ke keta, kitaorang pakat gelak haahah....sambil2 dok gurau ngan akak aku, cian kat ibu mengandung nie kena bawa benda alah yang berat tu. aku beli hamper je untuk baby. xsabar nak tunggu anak buah yang pertama.



p/s : untuk perserta contest merdeka leh tengok senarai pemenang pada jam 11a.m nanti