Saturday, July 24, 2010

jom kumpul harta....??


Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan, menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.

 
Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.

 
Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Pertama tamak dan haloba, kedua bakhil.

 
Harta benda amat perlu.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.  Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.

 
Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Fikiran yang cerdas, akal yang lanjut,  ilmu pengetahuan yang banyak dan  sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.

 

tiba2 rase nak makan....

Aku rase cam teringin nak makan coklat le, tapi xdak coklat dalam peti ais....nak gantikan ngan apa ek....haaaha dah nampak ada  choki- choki dalam balang...nyummm....rase xsedap lak....nie pasal aku dok makan selalu sangat, dah jadi xsedap lak....masa untuk bertukar......aku bukan peminat makanan ringan pun, nie sebab mak aku xnak niaga sendiri dah pas2 ada lagi stok maknan ringan nie....bisnes sekarang teruk sikit. baik keja ngan orang senang....yg penting keja xteruk...



ini rahsia tau ???

Aku baru dapat msg dari adik aku....tanya resepi  n bahan2 untuk buat spaghetti..ada note lak "ini rahsia"....apahal pun xtau le kat dia...maybe nak buat suprise kot....untuk bf kot heheeh.....adik aku mana ada bf le huhu....mybe BFF dia kot.....thah le jadi ke tak dia masak nanti....selalunye aku yang buat depa tukang makan je....aku makanan wasten xberapa suka sangat, makan sikit2 je....almaklum le tekak orang melayu...hehehe...aku takan share post nie kat FB so kawan2 dia xtau le kan.....ini rahsia k.....heheh...
special dia nak masak untuk BFF dia punye birtday
cayalah adik aku masak sendiri....heheh...





kerusi oh kerusi....

aku sakit pinggang arr...ngadap lappy kat umah...kat office lebih selesa....boleh x ek nak ambik kerusi kat office je bawa balik heehee....banyak kerusi aku sorang je guna....banyak cantik aku kan...harta benda syarikat nak bawa balik umah....huhu...


aku nak kerusi cam nie baru selesa



xdak nye aku nak beli pun...tapi kerusi kat office aku banyak....leh beli kat bos je lah ekk.... kot2 leh dapat free huhuhu,.....

jom layan....cuci mata??

aku dah ngantok arrr....selalu tido awal.....jom layan... tido arr pe lagi dah kol 12 lebih......aku bukan burung antu cepat masuk tido hehehe...sebelum tu jom cuci mata dulu....uiks....korang fikir pe ek???? bukan yang tu la....jom cuci mata kat bawah nie.....sure tido lena nye...huhuhu....





















p/s : dah abih cuci mata pe lagi tido arr heheh...kalau xleh tido gak letak minyak aroma terapi yg bau lavenda, comfim leh tido....

Friday, July 23, 2010

sekarang musim anggur masam ke???

Dah 2 minggu dapat buah anggur masam je....sekarang musim anggur masam kot ek???...uiks...tadi p dapur makan buah rambutan tapi cite buah anggur lak kan heheh...memang aku p makan buah rambutan pun..tapi nak cite buah anggur lak sekarang...buah anggur pun aku beli gak kemarin masa p pasar malam, wajib beli anggur hitam nie, sebab xdak biji n manis....tapi xmanis pun 2 pasal dia jual murah kan 1kg rm 10. selalu 1kg rm 18....2pasal xlaju je nak makan anggur...masam arrr...

malam nie xramai orang ek...

aku dok cek kat FB xramai yg online malam nie.....nak tulis en3 pun xdak idea...semangat menulis xdak malam nie.....nak p selongkar dapur arr kot2 dapat idea nak menulis hehe....buah rambutan ada dalam peti ais....nak g makan....korang mesti pelik aku letak buah rambutan dalam peti ais....saje je letak nak makan sejuk2 baru sedap...korang cuba le buat...

kat akademi al-quran ada AKBAR AZMI, suara sedap ngaji....dah tentu le kan dia penyanyi 



mamat nie dah kawen rupanye...aku pun xtau bila, nie pun baca kat blog zon artis th lepas dia kawen....tp kt media xdak sangat kan..

kol 10 keatas baru ramai kat FB rupanye, selalunye time nie aku dah tido, tu pasal xtau heheh..


aku sedih tengok pak lah...

malam nie aku parking lappy aku depan tv, sambil tengok berite tv3...dalam berite ada pak lah, dah lama xtengok pak lah kan sejak xjadi perdana menteri....ati aku memang cepat tersentuh walaupun xdak kaitan ngan aku pun....hehehe....aku ingat lagi masa dulu, diorang suruh pak lah letak jawatan cepat, sabar le kan memang le pak lah nak bersara dah pun. bagi la masa sikit kan...tapi diorang still ngan lantang n terbuka suruh perdana menteri bersara awal. pas tu xdak sape pun nak bantah kan. kalu nak ikut pak lah ada kuasa le kan nak lucut jawatan sape yang nak dia berundur kan. macam kes sammy value tu, dia siap pecat lg orang yg nak dia letak jawatan. tapi kenapa masa pak lah dulu xdak orang nak sokong dia pun....sedih tol...just pendapat peribadi je..

jom buat jemput2...


jemput makan semua,  bukan yang tu ye.....nie lah rupa jemput2 heheheh...
Lembut dan Enak - from google


  1. Kuih jemput-jemput sesuai dihidangkan sebagai sajian petang. Ia digemari terutamanya oleh kanak-kanak. Untuk membuat jemput-jemput yang lembut dan sedap, ini ada satu petua :
    • Rendamkan beberapa keping roti dalam air dan bairkan seketika.
    • Gaulkan roti tadi bersama bancuhan tepung. Kemudian goreng jemput-jemput ini seperti biasa.
  2. Campurkan sebiji telur ke dalam bancuhan tepung. Goreng dalam minyak yang banyak. Jemput-jemput akan terasa enak dan rangup.
aku mengantok sangat sebab makan kenyang nasi briani tadi....sedap tol nasi tu.....saje p bank awal kol 12.30 sebab nak beli nasi beriani..huhuhu...selamat xkena beratur panjang....ngantok2 nak kuar beli nescafe ais lak...jom minum...kedai k.pah semua air sedap....jom layan..

novel bersiri  KETIKA CINTA BERTASBIH - PART 5  AKAN MUNCUL PAS IKALAN HEHEH.....aku nak kuar dulu......

tips pilih sayur-sayuran






Memilih Sayur - Sayuran
  1. Kobis : Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.
  2. Sawi : Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.
  3. Timun : Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.
  4. Tomato : Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.
  5. Ubi Keledek : Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya.
  6. Bendi : Pastikan hujungnya lembut.

oh nasi briani - kedai mamak

aku teringin nak makan nasi briani lak arini, setiap ari jumaat je mamak tu buat.....tapi segan lak nak p kedai nasi kandar mesti orang ramai arini.....korang perasan tak kedai mamak nie selalu ramai orang lelaki je kan, aku segan le pulak nak p. tadi ingat nak singah beli kol 10 tadi. tapi awal lagi nanti nasi tu kembang lak....





kalau dah habis nanti aku beli nasi kandar le, letak telur sotong pun sedap gak. kat kedai nasi kandar je yang ada telur sotong, korang pernah makan tak???




  sedap sangat,

kekayaan or kecantikan ???




pilih dua2 pun xpa kan.........pilih2 pe lak baca kat atas tu ye.....kalau sape2 ada dua2 tu je lah hehhe....korang faham ke???...buat2 faham je lah...

suami abaikan nafkah???

 semalam aku sempat le dengar topic yang dibincangkan dalam semanis kurma, tajuk dia abaikan nafkah, dah tentu tajuk nie ditujukan untuk lelaki kan........kaum laki wajib baca nie....


Nabi saw bersabda :

"Cukuplah dosa pertama yang akan ditanya pada suami di akhirat nanti ialah dosa tidak memberi nafkah kepada ahli keluarganya".

Islam malah agama lain juga menetapkan bahawa suami adalah sebagai ketua keluarga. Apabila disebut sebagai ketua maka jelas sudah bahawa seorang suami bertanggungjawab atas segalanya. Makan, minum, pakaian, tempat tinggal, pendidikan dan segala yang terangkum sebagai satu keperluan bagi isteri dan juga satu perkara sampingan tetapi menjadi perkara utama apabila dilakukan demi suami tercinta seperti rawatan kecantikan dan solekan.


Malahan, sekiranya suami seorang yang mampu tetapi masih mengizinkan isterinya bekerja, suami sewajarnya menanggung segala kos ulang alik si isteri ketika bekerja. Segala pendapatan isteri pula adalah hak mutlak si isteri dan suami sekiranya berkehendakkan hasil pendapatan isteri bagi membantunya menanggung perbelanjaan rumah tangga, adalah dikira sebagai berhutang dengan si isteri. Cuma demi kerukunan rumah tangga malahan di dalam era globalisasi dan ketamadunan yang kian mencabar ini, memang satu bonus dan satu keperluan bagi sesetangah individu untuk si isteri bekerja bagi membantu meringankan tanggungan suami.


Membantu meringankan bebanan dan tanggungan suami bukan bererti suami terlepas daripada tanggungjawab. Bagi seorang lelaki yang betul-betul ada harga diri, beliau akan berusaha dengan sedaya upata bagi memenuhi segala keperluan isteri, anak-anak dan keperluan rumah tangga tanpa mengharapkan hasil pendapatan isteri.

p/s : apa yang depa bincang semalam dlm semanis kurma aku xdengar sampai habis pun coz dah tido. rancangan tu bagus kalau kita tengok, ilmu kan....

Thursday, July 22, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku…- nota cinta????


Pesanan untuk pembaca : sila pegang tisu kalau korang seorang yang sensetif cam aku heheh….

Ketika Allah Memilihmu Untukku…





Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu bercambah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang  yang begitu indah..



Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah,  aku hanya  wanita  biasa  dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka,  ketika  Dia  memilihmu  untukku,
Maka  saat  itu, Dia  ingin  menyempurnakan  kekuranganku  dgn  keberadaanmu.
Dan  aku  tahu,  Kaupun  bukanlah  laki-laki  yang  sempurna..
Dan  ku  berharap  ketidaksempurnaanku  mampu  menyempurnakan  dirimu..
Kerana  kelak  kita  akan  satu..
Aibmu  adalah  aibku,  dan  indahmu  adalah  indahku,
Kau  dan  aku  akan  menjadi 'kita'..



Padamu  yg  Allah  pilihkan  untukku..
Ketahuilah,  sejak  kecil  Allah  telah  menempa  diriku  dgn  ilmu  dan  tarbiyah,
Membentukku  menjadi  wanita  yg  mencintai Rabbnya..
Maka  ketika  Dia  memilihmu  untukku,
Maka  saat  itu,  Allah  mengetahui  bahwa  kaupun  telah  menempa  dirimu  dgn ilmuNya..  Maka  gandeng  tanganku  dalam  mengibarkan  panji-panji  dakwah  dalam hidup  kita..
Itulah  visi  pernikahan  kita..
Ibadah  pada-Nya  ta'ala..



Padamu  yg  Allah  tetapkan  sebagai  nahkodaku..
Ingatlah..  Aku  adalah  mahlukNya  dari  tulang  rusuk  yang  paling  bengkok..
Ada  kalanya  aku  akan  begitu  membuatmu  marah..
Maka,  ketahuilah..  Saat  itu  Dia  menghendaki  kau  menasihatiku  dengan  hikmah,
Sungguh  hatiku  tetaplah  wanita  yg  lemah  pada kelembutan..
Namun jangan kau cuba meluruskanku, kerana aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, kerana akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..





Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kukuh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..





Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang roh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..





Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Redhalah padaku,
Sungguh Redhamu adalah Redha Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Syurga-Nya..
Kerana bagiku kau adalah kunci Syurgaku..





p/s : nie aku copy, just untuk share......pas aku baca terus copy simpan coz nak bagi kat suami aku bila dah kawen nanti heheheh....xtau le th bila baru aku nak kawen kan....cisss beragan je lebih huhu..

aku nangis sebab baca nie.............................

separuh jiwa ku pergi....waaaaaaaaa......kenape aku sensetif sangat arrrr.....baru baca je aku dah sebak....cam luahan ati aku lak kan......tapi aku rase semua pempuan akan fikir cam apa yang aku baca kemarin....tersentuh ati aku membacanye..... sampai kuar rehat lambat, nak habiskan membaca ayat tu kat blog orang. xperasan yang aku leh nangis......murah tol air mata aku kan....selamat aku sorang2 kemarin. tu kalau tengok hindustan lg le nak nangis kui3...sekarang xlayan dah hindustan2 nie.

korang nak tau x apa yang aku baca kemarin

jom tengok 



Ketika Allah Memilihmu Untukku…

malam nanti aku post en3 nie k, sabar tunggu ye.....nie bukan tajuk novel, cerpen pun bukan, kalau semua bukan pe benda nie ek...
jeng....jeng......

SURAT CINTA KOT....
Apa2 pun tunggu malam nie k. \(*.*)/




KENAPA GENG BUDAK JAHAT?????

Aku bukan budak jahat le, apasal suruh aku join sekali ek..... ayat poyo aku di dalam hati heheh.....xnak dicop budak jahat tau..kui3....cisss.... fikir negatif je aku nie.  xbaik tol kan aku???...tapi aku  telah menjoin group nie gak. yeaaahhh aku dah tergolong dalam geng budak jahat.....??? sekarang  dah  leh  jadi jahat ke,  apasal lak aku seronok sangat nie....mesti korang heran kan??? jom tengok kat bawah nie, apasal aku join.....

~
~
~
~
~~
~
Ditubuhkan atas inisiatif untuk merapatkan kembali kemesraan yang telah terjalin diantara bekas-bekas pelajar SMTK batch 2000-2001. ( sek Men Teknik Kulim )
~
~~
~
hahhaha pasal nie le aku join, sebelum tu siap cek kat list members kat group tu dulu, kawan2 baik ku semua ada kat c2. then baru aku join....hahaah poyo's tol aku.....

Tapi nape korang letak nama geng budak jahat ek, admin tolong jawap ek?

soalan gurau2 je, jangan ambik serius k. korang pun xkenal aku, sebab aku budak PPN dulu, low profail n xkawan ngan orang sangat, bercakap pun jarang. hanya kat blog je aku cakap banyak camni.



p/s : en3 nie bukan nak cari pasal k, bak kata admin group nie UTK merapat hubungan ex- student SMTK.

KURANGKAN  KONTROVERSI,  TINGKATKAN TRAFIK BLOG HEHEH....\(*.*)/

saat2 bahagiaku- ramadhan datang lagi- alhamdulilah


Berikut ini adalah beberapa amal soleh yang wajib dikerjakan atau sangat dianjurkan dilakukan:


(1). BERPUASA


(2). SOLAT TARAWIH


 (3). BERSEDEKAH


(4). BERSUNGGUH-SUNGGUH DALAM MEMBACA AL-QUR’AN AL-KARIM, MEMPELAJARI
      TAFSIRNYA DAN MEMAHAMINYA




(5). TETAP DUDUK DI MASJID SETELAH SOLAT SUBUH BERJAMA’AH SAMPAI TERBIT  
       MATAHARI



(6). I’TIKAF
      


berdiam diri di masjid, tidak keluar dari masjid sampai malam Aidil Fitri dengan melaksanakan berbagai amal ketaatan kepada Allah seperti solat wajib berjamaah, solat sunat, memperbanyak berdoa, berdzikir, beristighfar, bertaubat, membaca Al-Qur’an Al-Karim dan amal soleh lainnya.





(7). UMRAH DI BULAN RAMADHAN

 (8). MENCARI LAILATUL QADAR


(9). MEMPERBANYAK ZIKIR, DOA DAN ISTIGHFAR



R02: AYAM MASAK KAROPOLE......

RESEPI MUDAH DAN CEPAT - EDISI RAMADHAN



Pelik semacan je aku eja  karopole, korang tau x benda alah pe tu??? karopole tu daun kari le huhuhu....orang utara memang pangil karopole la.....kan2 orang utara.... korang orang yg bukan utara panggil pe ek???

Bahan2nye :

-   daun kari
-   ayam -  potong ikut suka
    lepas tu goreng dulu ye.

Bahan untuk dikisar :

-  cabai kering
-  bawang besar
-  bawang putih

cara membuatnye :

tumis bawang kecil bersama daun kari, bila dah garing, masukan bahan yang dikisar tadi ok.
tunggu hingga mendidih, masukan garam, gula, sedikit sos cili n kicap. ( agak2 le kan letak bahan perasa )
bila dah nampak ok, kuah dah pekat, baru masukan ayam yang digoreng tadi.

Gaul bagi rata k.

ok siap.





p/s : untuk gambar edisi ramadhan nie dah tentu aku google je bukan ambik dr blog orang lain k, bila masa lak aku rajin masak, just ari cuti je baru aku masak. dah tu setiap kali masak xdaknye aku nak ambik2 gambar pun. baru je jadi blogger so, pas nie bila aku masak, baru aku ambik gambar aku sendiri k. untuk resepi nie, aku tulis sendiri ye. berdasar apa yang pernah aku masak sendiri.


sibuk cite pasal hal sendiri lak hehehhe.....mesti ada yang pelik, apasal aku punya resepi, tulis senarai barang sikit2 je ek
dah namapun resepi mudah dan cepat kan.....tunggu en3 selanjutnye untuk tahu kenapa?


selamat mencuba.....yang penting masak mau sedap walaupun ringkas heheheh itu prinsip aku huhuu

aku hampir malu ???? - full story

Aku nak sambunng cite petang kemarin, semalam bagi tajuk je xdan nak cite.... ok2 aku sambung cite balik, cam biasa tiap2 petang aku p ambik mak aku, kebetulan kedai yang selalu mak aku beli lauk tiap2 petang xniaga kemarin. nak balik masak pun alang2 je malas, bukan ada pe pun kat umah nak masak. aku pun cakap kat mak aku, kita beli nasi lemak dah le petang nie. aku dah memang dah jadi tabiat, petang balik keja terus makan untuk mlm siap2,


Aku pun berjalan le sorang2 p cari orang jual nasi lemak, ok dah nampak depan mini market.....sampai depan mini market rase nak masuk dulu mini market nie, sambil tu terfikir2 nak beli pe, fikir punya fikir rasenye xdak barang nak beli, xpayah le....dah dekat ngan kedai nasi lemak tu aku pun masukan tangan dalam poket seluar jeans aku.... aik mana duit aku nie....gabra gak takan jatuh kat jalan kot, poket x terkoyak pun.....cek semua poket xdak gak, mengelabah kat c2 sorang2...orang dok tengok pelik semacam je dah le c2 petang2 ramai orang. aku cepat2 blah, p cari mak aku,...

mak aku nampak aku mai dekat dia ngan tangan kosong, xdak orang jual nasi lemak ke petang nie mak aku tanya.....aku dok tersengeh2....duit xdak le nak beli.....aku pun minta duit kat mak aku, pas tu terus p kat moto, hahahhaha aku baru perasan aku tertukar arrrrrr......tertukar pe ek, korang nak tau ek.....jom2 baca kat bawah nie...
~
~
~
~~
~
~
~
masa aku nak naik moto tu baru aku perasan aku tertukar seluar jeans arrrr, patut arrr duit aku xdak, rupanye ada kat seluar jeans yang satu lagi.  time balik umah tengah ari tadi  aku tertukar, xperasan lak heheh....



selamat aku xsinggah mini market kan, kalau x lagi malu time nak bayar duit xdak. waaaaa......

pastu aku naik moto terus p kedai beli nasi lemak tu,


RAMADHAN YANG KUNANT I - NANTIKAN


Sehubungan dengan akan datangnya bulan Ramadhan, kami sampaikan sebuah nasihat sebagai sebuah hadiah yang berharga. Kami tidaklah membuat sesuatu yang baru dalam nasihat ini, melainkan sebagai suatu pengingatan yang insya Allah akan bermanfaat untuk orang-orang yang beriman. Kami harap, semoga Anda berkenan menerimanya dengan lapang dada dan mendoakan kita semua agar senantiasa dijaga, dibimbing oleh Allah Yang Maha Kuasa di jalan yang diredhai-Nya. AMIN.....


Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta’ala mengkhususkan bulan Ramadhan dari bulan-bulan yang lainnya. Diantara kekhususan dan keutamaan Ramadhan antara lain:


(1). Bau mulut orang yang berpuasa, lebih harum di sisi Allah, daripada minyak wangi kasturi.

(2). Para malaikat senantiasa mendoakan ampunan bagi orang yang berpuasa sampai dia  
        berbuka puasa.

(3). Dibukanya pintu-pintu syurga dan ditutupnya pintu-pintu neraka.

(4). Terdapat Lailatul Qadar, yaitu suatu malam yang lebih baik dari pada seribu bulan

(5). Terdapat ampunan bagi orang yang berpuasa

(6). Diikatnya syaitan




apa yang indahnye...???



Selamat pagi semua...hidup xselalunya indah....betolkan??? jap aku nak merapu pe lak ek pagi nie.....hidup aku xindah tapi aku indah dipandang heheheh. opssss salah ..... ayat merapu je xtau nak tulis pe, pagi2 nie....sebab rase lapar lak, makan dulu la sejuk lak pagi nie, cuaca mendung....hahaha bukan sebab tu la, aircond nie yang buat aku sejuk, nak lari tempat lain jap....tempat makan meja belakang, suka ati aku je nak dok mana, tempat banyak, aku sorang2 je .

Wednesday, July 21, 2010

aku hampir malu...???

aku dah ngantok tahap gaban nie.....petang tadi kelakar tol, camner le aku leh tertukar.....ngaris malu beb, selamat aku perasan.....sok lah cite......nak tido..gd nite....

makanan wajib ada di bulan ramadhan

Setiap kali bulan puasa makanan wajib mesti ada buah kurmakan n telur masin, telur masin nie aku makan time sahur, bulan2 lain telur masin xwujud kat umah aku pun hehe.. sahur makan nasi ngan telur masin pun dah ok, makanan lain xjalan sangat pagi2. makan ngan sup sayur pun ok gak.




JOM TENGOK KELEBIHAN BUAH KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "

Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan
menyebabkan penghuninya kurang sihat".



Nabi Muhammad SAW bersabda: "

Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil
sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan 
menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan
bertaqwa (bersih hatinya)".



Abu Abdillah berkata:

"Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan  
 dapat mensirnakan pengaruh sihir".



Abu Abdillah berkata:

"Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, 
 maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak  
  diganggu syaitan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: 

"Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka
   cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".


 





tips orang umah....


Kacang Bendi Tetap Segar
Didihkan air panas dan masukkan satu sudu kecil minyak masak. Kemudian rebuslah kacang bendi tanpa memotong mana-mana bahagian untuk mengelakkan ia dari berlendir. Tetapi, jangan merebus terlalu lama.


Menyegarkan Sayuran Berdaun


  1. Hiris sayur-sayuran itu terlebih dahulu dan masukkan dalam beg plastik. Kemudian simpan ia di dalam peti sejuk. Cara ini akan membuat sayur-sayuran itu segar selama seminggu.
  2. Rendam dua helai kertas kosong berwarna putih di dalam air selama dua atau tiga minit.Kemudian bungkus sayur-sayuran itu dengan kertas tersebut sehingga tidak kelihatan daunnya. Masukkan atau balutkan pula dengan plastik yang lembab. Kesegaran sayur akan bertahan selama 3 atau 4 hari. Cara ini sesuai bagi mereka yang tiada peti sejuk.