KOLEKSI VEIL HANDMADE


Pages

Tuesday, July 6, 2010

minyak sakit kepale yg berkesan

Semalam aku termis lak episod pertama my fair lady, sakit pale teramat  sangat, malam nie baru  tengok, memang kronik ar kemarin sakit pale, sampai terketar2 badan.  sebabnye aku berjalan masa datang keja after lunch. padahal aku guna payung tu. tapi kemarin memang panas sangat. dalam payung pun rase pedih muka bahang panas.  abih time keja aku nak balik jalan pun dah xlarat, selamat akak sepupu aku datang ambik. kalau x aku nak tido je kat office sampai ok ckit. dah sampai umah anak buah aku ikut aku balik, apa lagi aku suruh dia picit pale,  mak aku bagi minyak angin cap lang botol kecil je, minyak tu colour hijau, bau dia kuat gak le. tapi bagus tol minyak tu, cepat ilang sakit pale. kire minyak nie lagi bagus dari minyak cap kapak yang selalu aku guna tu. kalau korang sakit pale cari minyak angin cap lang nie ye. memang bekesan.


kegunaan lain minyak cap lang :
Masuk angin, pening kepala, mabuk perjalanan, mual, sakit perut, dan gatal-gatal karana gigitan nyamuk dan serangga.

petua mengingati sesuatu barang yang terlupa


MENGEMPISKAN PERUT


Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba....

MENCARI ATAU MENGINGATI SESUATI BENDA YANG TERLUPA


Adakalanya kita terlupa dimana letaknya barang yang kita simpan di dalam rumah kerana terlalu lama disimpan ataupun barang itu hilang di kawasan halaman rumah ataupun di mana juga. Untuk mencarinya bukanlah perkara yang mudah & mungkin sehingga berpeluh dibuatnya pun masih belum berhasil untuk menemuinya. Untuk membantu anda mudah untuk mencari sesuatu yang anda cari, amalkanlah petua ini insya Allah barang yang anda cari ataupun apa saja yang anda terlupa akan anda jumpa/ingat semula.
Amalkan membaca SELAWAT ( berulang-ulang kali ) ketika anda sedang mencari barang itu sambil fikiran mengingati kembali bilakah waktu akhir anda nampak/pegang barang itu. Sekiranya barang itu masih ada di dalam rumah anda ( maksudnya belum musnah/dicuri orang ), dengan kuasa Allah anda akan menemui apa yang anda cari. Cubalah sendiri.

SELURUH PENANG CUTI SOK


 Best tol sok cuti, mesti ramai yang xtau nie, termasuklah bos aku. tapi aku dah gitau kat dia yang sok cuti umum. dia mesti dok cari dalam kalender cuti apa heheheh... memang takkan jumpanye dalam kalender, coz baru je di umumkan bulan lepas, nasib aku dengar radio time tu, kalau x aku pun xtau gak. dah le aku keja sorang2 kat office ner ada kawan sekerja nak cakap kan. depa yang keja kat site lagi xtau ape2. pasal aku je leh cuti ikut kerajaan. depa leh cuti ari ahad je. syarikat swasta selalu xdapat cuti umum, contoh tempat keja akak aku comfim xdapat cuti hehehhe...

kenape cuti umum sok ek sebabnye Hari Ulang Tahun Pengisytiharaan Tapak Warisan Dunia (George Town)

jom baca info

Kita sangat berbangga dengan pengiktifaran George Town sebagai Tapak Warisan Dunia yang telah diumumkan oleh UNESCO pada 7 Julai yang lalu. Pada 25 hingga 27 Julai 2008 yang lalu kita telah meraikan kejayaan tersebut dengan mengadakan sambutan pengistyiharaan tersebut. Pengiktifaran ini merupakan kejayaan atas usaha dan komitmen semua pihak agensi-agensi kerajaan, NGO warisan, profesional, akademik yang berkaitan dengan warisan dan penduduk George Town umumnya.


nie buktinye kat bawah tu kenape penang dapat cuti hehehhe... eh 10 julai pun cuti umum gak,  xpeduli sangat sebab ari sabtu memang aku dah cuti pun huhu. baru aku teringat aku dah siap2 iron baju utk 5 ari, terlupa lak yg keja 4 ari je minggu nie. xpe2 simpan utk nekweek lak.






2.  HARI KELEPASAN AM (NEGERI) PULAU PINANG 2010 TARIKH HARI
Tahun Baru 2010 1 Januari Jumaat
Hari Thaipusam  30 Januari Sabtu
Hari Ulang Tahun Pengisytiharaan Tapak Warisan Dunia 7 Julai Rabu
Hari Jadi Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang 10 Julai Sabtu
Hari Nuzul Al-Quran 27 Ogos Jumaat

complen....complen2...

perlu ke aku tulis cam2.... xpe nak gak tulis  tajuk tu. tadi selepas balik dari merayau mencari mood yang ilang. aku didatangi oleh customer yang beli tanah lot dari bos aku. macam2 hal tol le pasal tanah nie. depa datang bising2 pasal orang sebelah tanah depa buat umah  xtinggah tanah untuk karidor, dan kesanye bumbung umah tu akan masuk dalam tanah diorang. aku xleh buat pe pasal 2. kena cakap kat tuan tanah le kan. diorang cakap dah cakap n diorang buat xtau je. so sekarang depa nak buat report kat majlis pebandaran.  aku pun heran gak macam mana mpsp leh lulus plan cam2 padahal depa yang buat plan tu, banyak gak le komplen yg sama dr pembeli tanah lot. umah dh siap bukan leh ubah dh pun.

hal remeh temeh camni le aku asyik kena dengar. bukanye depa nak cakap sendiri kat bos aku, aku gak kena melayan complen2 nie semua.  dah le banyak lot kitaorang jual n macam2 ragam orang dok ada, memang laris cam pisang goreng panas heheh. yang bestnye bos aku bagi bayar bulan2 tanah lot dia, tapi kena bayar deposit RM10K dulu ye. kalau nak buat umah bayar habis baru leh buat. sape yang dok buat umah awal tu depa bayar cash ye. sape2 nak beli tanah lot kat area seb perai pulau pinang leh cari aku k.

moodku hilang....

aku xdak mood nak berbloging ari nie, nak kaur merayap sat ( mencari mood yang ilang ), maybe sebab kes kemarin punya hal, hal remeh temeh.

sok cuti, penang je ek cuti sok. walaupun aku xkeja kerajaan tapi aku dapat gak cuti hehehhe.. sebabnye bos aku cakap cuti ikut kerajaan.  kemarin sebenarnye  aku nak tulis banyak en3. tapi tersentap seketika sebab dapat warning. nak tau warning pe tengok kat en3 begang tol aku ngan bm.

Monday, July 5, 2010

Begang tol aku ngan BM





sape2 yang join Blogger M'sia leh nampak kat status BM ada nama aku... poyo tol le admin page tu. aku nak boikot BM.... aku xpernah view page 2 sejak ada perang mulut antara blogger. admin depa memang mulut main cakap lepas je kan, masa kes blog Hellioz ari2 lagi aku nak boikot. daripada orang xkenal blog Hellioz terus ramai yg p masuk baca. Hellioz tu gak yang untung. aku xsokong pun Hellioz. just gitau je.

korang nak tau nape BM letak nama aku kat status depa, aku p tag kat pages depa. mana le aku tau xleh, antar leh msg kat inbox awal2.....dok tulis amaran kat page BM aku bukan baca pun, sebab xsuka masuk. tapi aku tag link blog aku kat page 2 je hehe. alang2 dah terjoin guna je lah kan. nak tarik diri pun dh xleh, kita kan perlu manfaat FB. sekarang dia nak banned aku, xheran pun lagi bagus. lagipun page blogger m'sia xsupport pun blogger blogsport. depa kan semua .com. 2 pasal le poyo terlebih.

sebenarnye memang aku xtau pun nak link camner. so sape2 yang tau  leh la tolong ajar aku ek. aku memang buta it pun. aku takut pas nie dapat warning dari en Ben lak ( kelab blogger ), coz aku tag sekali gak heheh...
kenape aku tag ??? sebab 2 je yang aku tau, kan kat blog ada utk share, so dari c2 le aku link post aku utk masuk kat FB aku,kelab Blogger n Blogger M'sia. so secara outomatik ada kat 3 pages serentak. so memudahkan aku le kan. mudah untuk aku je, tapi rupanye menyusahkan orang lain le plak huhu...

tapi ada bagus gak BM letak nama aku kat status dia, xpasal2 orang yang xpernah view blog aku pun terview
lak, thank's ek.....selamat tinggal Blogger m'sia yang poyo.

hatiku terpaut..


haa tengok aku beli pe masa p JJ  ( jaya jusco ) terbeli lak reben nie, xtau nak buat apa pun, macam2 jenis corak ada, aku suka sangat, last2 aku beli reben nie coz sama cam blog aku heheh....sayang tol nak guna, rase cam nak kumpul banyak2 je buat koleksi. boleh buat pe ek ngan reben nie ek, kalau korang ada idea gitau aku ek,,,buat ikat hadiah sayang tol. Boleh buat craft ape ngan reben camni ek. dalam kedai tu ada 1 rak bertingkat2  reben yang comel2, geram tol tengok.yg nie saiz besar rm6.90, saiz kecik pun harga sama gak baik aku beli yang besar kan. pas dah beli aku pun ronda2 lak kedai lain, ada jual gak reben comel2 gak tapi xbanyak pilihan tapi harga dia lagi murah rm 3.90 saiz kecil.
ok aku dah tau ada tempat lagi murah, kalau nak buat koleksi p cari kat kedai yang murah heheh....

JOM BUAT KIMBAP



      CARA  BUAT  KIMBAP


       Bahan2 yang diperlukan :

-         Beras  jepun
-          Roasted seaweed ( Rumpai laut )
-         Carrots
-         Timun japans
-         Crab flavoured stick (isi ketam )
-         Telur dadar

                                                                                               
 cara membuatnye :

masak beras cam biasa. bila dah siap masak nasi, buat air garam + gula masukkan dalan nasi tadi, air jangan terlalu banyak, agak2 je bagi melekit je. ( gaul bagi rata ye )
pas 2 korang rase dulu dah ok lum.  


bahan2  yg diatas tadi dipotong panjang2 camni ye 


 
< isi ketam nie belah 4 lagi ok, senang skit bila nak gulung nanti.
( dlm pic aku xbelah 4 lagi )                                                                       >                                       nie telur   
                 dadar yang telah dipotong        
 timun & carrots



langkah pertama :

ambik kulit kimbap, (rumpai laut )


langkah ke-2

ratakan nasi atas rumpai laut nie, mampatkan nasi nie ye, pas2 baru letak bahan2 yg kita potong panjang2 tadi




 langkah ke-3

gulung cam gambar nie ye, sambil 2 tekan bagi dia mampat, baru xberterabur bila potong nanti.


langkah ke-4

dah siap gulung, leh la potong camni



akhirnye siap maka terhasil le kimbap :
  berbeza tol dalam pinggan nie aku buat, dalam bekas yang adik aku punya bekal akak aku buat. akak aku buat lagi besar banyak isi. kenyang le adik aku makan atas bas kemarin rasenye.  apasal aku buat jadi kecik, xfaham tol hehehe.... abaikan...

           


SESUDAH SUBUH



Ahad 4 julai 2010- pagi ahad yang shahdu, sesudah subuh terus aku masak nasi, awal betol masak, bukan nak buat nasi lemak ye, tapi aku nak buat kimbap awal2 pagi coz kol 10.30 a.m adik aku nak naik bas balik s.alam. kononye buat bekal le 2 huhu….padahal nak buat ari sabtu lagi, tapi xsempat sebab kuar bershoping. So terpaksa le buat awal2 pagi.

Camni le rupanye : nie akak aku yang buat ye





Sape nak belajar buat kimbap jom tengok cara kitaorang buat cepat & mudah. Sila tunggu en3 seterusnye untuk belajar buat kimbap k.


Sunday, July 4, 2010

tiba2 je aku teringat........

 
Awal pg tadi masa buat kimbap teringat le pulak drama korea full house  ada part Han Ji buat kimbap untuk  Lee Young...dah siap semua aku aku kemas kat dapur, aku pun p lak mengemas kat ruang tamu, sambil2 tu  aku buka le tv. Eh kebetulan tol ada drama melayu tapi cite lebih kurang cam full house gak tapi versi melayu, siap ada background music full house lagi drama tu tajuk Anna Maria, time aku buka tv cite tu dah sekerat, awal2 tu cite camna aku pun xtau. yang bestnye Fahrin Ahmad belakon, aku suka sangat kat dia heehh....opssss terbocor lak rahsia...

jom layan mentor

aku xtengok sangat pun mentor sebelum nie, tengok pun skit2 je. malam nie dah aku terparking lappy aku depan tv, sambil ngadap lappy tengok mentor arr. korang rase sape yang akan menang ek ?????

drama korea terbaru- 8TV

Jom tengok drama korea terbaru kat 8tv. setiap isnin- jumaat 8.30 - 9.30 ( isnin nie baru start 5 Julai 2010.) xsabar nak tengok, padahal akak aku pun ada dvd my fair lady ni, masa depa dok tengok aku xtengok sekali pun, aku suka tengok kat tv lagi, coz bersiri, lagi best ternanti2 setiap ari heheh.... baru suspen kan.





sinopsis MY FAIR LADY

Kang Hye Na yang diperankan oleh yoon eun hye merupakan seorang pewaris Kang-san Group, pemilik dari ‘Lady Castle’ dan terbiasa dengan gaya hidup seperti putri. Setelah orang tua Hye Na meninggal karana kecelakaan pesawat terbang dia diasuh oleh kakeknya. Hye Na adalah seorang yang keras kepala, egois dan merasa seperti dunia ini tidak bisa berputar tanpanya, hal ini disebabkan karena saat dia tumbuh dia tidak pernah merasakan kehangatan dari keluarga. (wah keren juga kan yoon eun hye jadi cewek yang sombong, angkuh dan egois.


p/s : aku copy je sinopsis nie dr blog indon ner thah heheh....

aku xsunyi lagi heheheh.....

akhirnye malam nie aku dapat gak lagu yang aku nak. tapi still xdak tempat untuk stop. kat gratisan music,  je ada yang lagu aku nak.. ingat nak ambik kat mixpod.com coz ada tempat untuk play/stop tapi xjadi sebab lagu yang aku nak just ada sekali ngan video clip. dah tray masuk kat blog xmuat n buat bertambah lambat buka blog je. lagu nie sentimentel je, xlah terkejut orang kan. ok aku nak tido. ari nie banyak aktiviti aku buat. isnin nanti aku cite.......sok pagi2 nak buat kimbap lak sebelum adik aku bertolak ke s.alam.....gd nite

Friday, July 2, 2010

nyayian katak.....

tiba2 je malam nie aku leh lak lepak kat blog, selalu dh tido time nie. nak cari lagu masuk dlm blog aku sebenarnye,xjumpa2 lagi. potong stim tol le katak2 nie dok bising pgil ujan, last2 aku dgr suara katak je kat luar.
masuk tido lagi bagus.,,,,korang dapat bayangkan x,sekumpulan katak tgh nyayi. smpai bunyi lain pun aku dh xdgar, suara katak2 tu je dgar.

nyamuk pe lak nie????

Tangan aku dah gatal2 nie, tergaru2 sambil menaip lak nie. nyamuk spesis pe thah kecik je dok gigit aku, nyamuk nie aku kena masa kat umah bigboss aku. apasal siang2 ada lak, selalu aku p xdak pun. maybe sebab hujan pagi tadi kot. hujan2 nie bahaya gak ek air bertakung dalam longkang. nyamuk aedes suka membiak. kepada semua aku sarankan cek kawasan rumah anda k, kalau ada air bertakung sila buang k.


nie le rupa nyamuk aedes yang aku google. yang tadi menggigit aku xtau nyamuk pe.

HARI CUTIKU....yg buzy


Esok hari sabtu kan, aku dok planing nak bangun lambat sikit,  kot2 le hujan cam pagi tadi, lagi best le kan hujan pagi2 time cuti.. tadi masa aku dok makan tenggah ari mak aku pun bersuara kat aku n adik aku.  sok bangun awal p tolong masak kat umah akak sepupu aku, dia nak buat makan2 untuk birthday anak dia..baru terfikir nak bangun lambat, dah kantoi.  xpe2 ari ahad ada lagi.  lepas makan aku pun p lepak2 depan tv sat,  sementara tunggu nak solat zohor.  adik aku lak buat ayat best kat aku, sok kita buat kimbap ek. oh no selalunye bila sebut kite 2,  maksudnye aku sorang je yang masak, depa tolong skit2 je. korang tau x kimbap 2 ape?? sepe2 yang minat cite2 jepun n korea dah tentu tau kan. nanti aku tunjuk camner rupa kimbap yang kitaorang buat k....

penat betol ???

Penat betol petang nie, kalau aku berjalan pun xpenat camni....cuba teka aku naik pe lak petang nie??.5 minit gak le baru sampai n rasa lain lak lama dah xnaik. mula2 memang rase penat, lama2 ok le kan. aku terpaksa berkayuh. korang dah dapat gambaran ke ape yang aku dok cite nie. 'free air' lagi, xdak bumbung.....angin sepoi bahasa.tercungap2 le juga, dengan ayu berbaju kurung hari nie. setiap  jumaat je aku pakai baju kurung. hari nie plak ko nak buat perangai ek moto, tayar pancit lak.

ada sape2 dah dpt jawapan ke ???

aku naik sampan le kan siap kena kayuh cam2

mesti yang nie korang fikir kan2. kan aku dok kat area sungai yang banyak undang galah tu, n terkenal ngan mee udang hehehh....
jom tengok benda pe yang sebenarnye kat bawah tu
***********
*
*
*
*
*
*
*
*


aku naik basikal le petang nie, gambar kat atas nie dah tentu bukan aku, nie tempat simpan basikal bawah tanah yang canggih kat jepun. Rakyat jepun kan suka naik basikal, macam2 jenis tempat simpan basikal depa ada.

camni le rupanye basikal yang di simpan di bawah tanah tadi. mula2 kena scan kad cam gambar kat ats tadi baru pintu leh buka  kemudian masukan basikal kat tempat yang disediakan. canggih kan, basikal disusun secara bertingkat2. comfim xilang dah.

AMARAN KEPADA PENGHUTANGKU.....!!!

 kot2 anak dia terbaca en3 aku nie....

Macam mana aku nak kutip hutang aku nie. aku dah tahap malu nak minta, depa boleh buat dek je, n bagi harapan palsu, sakit ati tol, asyik aku je yang tertindas xadil tol, kalau aku kutip2 balik duit aku leh beli 10 pasang baju raya nie. waaaaa bila le depa nak bayar duit aku balik, bertahun2 dah nie. kalau aku kaya xpe le jugak, masalahnye depa yang kaya dari aku xnak bayar lak......apa yang perlu aku buat ek nak kutip hutang????

AIR BERKLORIN - sakit jantung

 
Apa yang korang tau pasal klorin nie ek, kat m'sia nie semua air  paip yang sampai kat umah kita semuanye mengandungi klorin kan. dulu aku xpeduli sangat pasal klorin dalam air( air still nampak jernih n bersih je ), tapi sejak kebelakangan nie kat umah aku air paip yang mengalir xlagi jernih cam  selalu.. rasenye  klorin je kot PBA bagi,  air paip colour putih susu, memang kronik tol camni, ingatkan dua 3 ari je, nie dah berbulan2 air still camni gak, nak cuci muka,mandi, n masak pun terpaksa gak guna gak air cam2. kalau cuci rambut, rambut kasar je sebab kena air terlampau banyak klorin. ke diorang letak klorin je ek xcampur air????....bila la masalah nie nak setle kan...

 
 SO AKU PUN CARI INFO KESAN KLORIN : JOM BACA
 
Menurut satu kajian oleh Joseph M.Price (M.D) di Amerika Syarikat, klorin yang dimasukkan ke dalam air paip adalah satu bahan kimia yang sangat bahaya. Menurut teorinya, klorin sebagai satu bahan yang sangat aktif bertindak balas dengan fat dan cholestrol menyebabkan ‘plak’ berwarna kuning terjadi dan berendap (deposited) di permukaan arteri-arteri. Endapan ini (atherosclerosis) menyebabkan arteri menjadi keras tidak kenyal (elastic). Arteri-arteri tersebut lama kelamaan boleh pecah ataupun lubangnya menjadi sempit. Keadaan demikian boleh menyebabkan penyakit atherosclerotic atau coronary heart disease dan stroke.

lihat eksperimen ini:
ujikaji ini menggunakan 100 ekor ayam jantan berumur 100 hari. Ayam ini dibahagikan kepada dua kumpulan, setiap satu kumpulan dibahagikan kepada 50 ekor ayam. Kumpulan satu diberi air yang ada klorin dan kumpulan ke dua diberi air tanpa klorin bersama dengan makanan mereka. Didapati ayam-ayam yang diberikan air klorin mendapat penyakit plak berwarna kuning (atherosclerosis) di dalam saluran darah (arteri) di bahagian abdomen (abdominal corta).


Bagi kumpulan ayam yang tidak diberi klorin dalam airnya, tidak didapati seekor pun yg mengidap penyakit arteri selepas tujuh bulan. Ujikaji itu menunjukkan bahawa klorin boleh menyebabkan penyakit atherosclerosis iaitu saluran darah ‘arteri” tersumbat.


Lihat apa kata Dr. Price dalam teorinya:
Teori kolestrol dan lemak sebagai penyebab utama sakit jantung belum lagi sempurna. Sebagai bukti orang Eskimo di Kutub Utara tidak mengidap sebarang penyakit ‘atherosclerosis’ atau penyakit jantung sungguhpun pemakanan (diet) mereka mengandungi kolestrol yang lebih tinggi daripada yang biasa. Sebab utama mereka tidak mengidap penyakit jantung ialah mereka minum air salji iaitu air suling yang bebas daripada klorin.
Dr. Price menunjukkan juga bahawa 75 tahun dahulu sebelum adanya klorin dimasukkan ke dalam air minum tidak pernah ada rekod penyakit jantung di Canada dan Amerika Syarikat. Ia mungkin kerana klorin mula digunakan (sebagai ujian) untuk membersihkan air pada tahun 1890 an dan hanya pada dekad kedua dan ketiga (1920) ia diterima sebagai satu ‘ubat’ untuk air minum. Tanda-tanda penyakit atherosclerosis mengambil masa 10-20 tahun untuk menjadi.

Di sini, kita dapat korelasi antara timbulnya penyakit atherosclerosis sejak tahun 1930 dengan pengklorinan air. Korelasi ini susah untuk dinafikan atau pinggirkan sahaja.


Menurut Dr Allen Banik dalam bukunya “Your Water and Your Health”:
Klorin dalam bentuk yang dimasukkan ke dalam air adalah satu bahan toksik yang akumulatif (bertumpukkan).
Dr Price mencadangkan:
Supaya air dibersihkan dengan cara lain seperti menggunakan sinar ultra-lembayung sebagai satu cara yang praktikal, mudah dan murah. Alternatif yang lain ialah dengan menggunakan cara ‘ozonation’ atau penyulingan air. Cara sementara waktu ialah mendidihkan air untuk mewapkan (penyejatan) klorin itu sebagai satu cara untuk mencegah daripada mendapat penyakit jantung.
Cara yang paling dramatik dicadangkan oleh Dr Allen Banik ialah air yang paling selamat daripada bahan-bahan kimia yang mudarat adalah dengan menggunakan air suling. Penyulingan air adalah satu cara sahaja yang dipercayai boleh meninggalkan semua bahan kimia inorganik untuk menjadi air yang tulen dan bersih.
Malangnya, kajian Dr Price tidak dihiraukan oleh media massa. Dr Price mengatakan bahawa kajiannya telah disenyapkan (silent Treatment) oleh media massa.

Thursday, July 1, 2010

SIRAP BANDUNG + CINCAU



Nampak sedap kan sirap bandung + cincau. kalau yang kurang susu memang xsedap rasa cam sirap kosong.  petang nie pasar malam bestnye ada 1 kedai nie je yang jual air sedap. dia jual air je, semua nampak sedap n pekat yang penting sekali sedap. kadang2 kita kita nampak je sedap pas minum tawar je.

kalau rajin leh buat sendiri kat umah jom aku ajar cara buat sirap bandung :

Bahan2 yang diperlukan :

air sirap
susu
cincau
ais batu

cara penyediaan :

Bancuh air sirap cam biasa + susu letak lebih baru sedap then masukan cincau n ais batu. ok siap senangkan

sambungan berjalan kaki

Petang kemarin kan aku ada cakap aku kena balik berjalan, hari ini aku nak cite apa yang terjadi kemarin..sape yang xtau apa yang aku gitau kemarin leh tengok en3 aku terpaksa berjalan kaki.jam menunjukan 5.30 so dengan pantasnye menyimpan barang2 aku untuk pulang ke rumah. disebabkan aku kena berjalan aku ikut jalan shortcut, tempat pertama yang aku kena aku lalui of coz lah umah bigboss aku, lalu kawasan taman dia yang baru siap,...oppsss terpijak lak rumput carpet yang baru tumbuh ngan subur heheh.....sebenarnye aku takut nak lalu c2, bukan pe,sayang kat rumput 2 huhuhu...thah ape2 tol aku kan, ye la takut rumput 2 mati lak kalau aku pijak. kan selalu kat luar taman2 kerajaan selalu tulis jalan pijak rumput.

Tempat kedua Masjid, masa lalu c2 dok beragan kot2 leh dapat terjumpa laki muda yang rajin p masjid, angan2ku ghayalan semata2, mana ada pun aku jumpa kat c2. bigboss aku ada la ari2 sampai petang kat masjid dok mengaji.

Tempat ketiga dewan n pustakaan. selalunye c2 petang budak2 laki suka berkumpul main sepak takro. aku memang bernasib baik xdak sape pun kat c2, kalau x memang segan beb lalu c2.

chekpoint terakhir tempat makcik2 berkumpul, aku dengan leganye nampak hanya ada sorang je tuan umah, yang lain2 xsampai lagi, selamat aku, akhirnye aku sampai umah gak.

Balik umah terus cari timbang, kot2 berat turun masa berjalan tadi, hempeh tol xturun pun, dah le aku xberpeluh langsung, sunguh pelik selalunye aku kuat berpeluh bila panas. sungguh merisaukan. sebelum nie kalau akak aku ajak p joging aku xnak sebab nanti aku berpeluh n xsuka panas. berpeluh 2 baik untuk kesihatan kan??.

Wednesday, June 30, 2010

APA YANG KORANG BUAT KALAU ada masalah ???

Salam petang... tau x camna aku buat nak atasi rasa bosan dalam hidup aku n menghilangkan perasaan remeh temeh yang berlaku dalam hidup aku.

jawapanye dengan tido heheh.... awal2 lagi aku dah set time tido aku, kol 10pm. so masa aku terhad kan time malam, so segala masalah dah xpayah ingat.  masa mula2 kita ada masalah memang kita xleh tido lena kan asyik fikir, kadang2 sampai nangis n rase putus ada ( pada masa yang sama kita xnak orang ungkit balik).

sokongan keluarga paling penting n kalau ada masa baik p bercuti tempat yang sejuk n pemandangan yang indah kat malaysia je heehh, bukan pe kalau kita p tempat yang panas, kita punya feel pun xbest.

kalau yang putus cinta ko dengar je lagu cinta ambik feel je, sebenarnye 2 latihan untuk kekuatan diri untuk pulihkan diri ....ye ke?....apa2 pun korang tray je dulu.

sibuk kan diri ngan aktiviti yang berfaedah, apa kata korang belajar pekara baru, just untuk isi masa lapang n boleh hilangkan stress.

dekatkan diri pada allah, mengaji, zikir n solat sunat. kalau xleh tido zikir.


then hasilnye sekarang semuanye dah ok...


SELAMAT MENCUBA \(*.*)/

aku terpaksa berjalan kaki : (

Petang nanti balik keja aku kena berjalan kaki balik umah, waaaaaa......penat arr kena berjalan. moto aku adik aku guna lak. kalau nak ikut bukan aku penat pun berjalan sebab dekat je. yang sebenarnye aku segan nak kena lalu dekat umah orang segan kat cini maksudnye malu ek. selalunye  petang2 makcik2 suka berkumpul bersembang, segan tol nak lalu kalau jumpa makcik2 ramai. nanti xpasal2 aku lak jadi topic bualan depa. xsuka tol. harap2 aku balik nanti xdak le makcik2 dok berkumpul ye. walaupun aku xdengar ape depa kata, tapi aku dapat rase heheh... macam le depa peduli sangat kat aku kan, dah le aku memang xbergaul ngan orang kat kampung aku. tempat aku umah - office 2 je ari2.

(segan ada dua maksud k satu segan = malu, no 2 segan = malas )

MANIK OH MANIK....

 
nie gambar yang aku google dr blog 
http://serisulamanmanik.blogspot.com
jahitan manik dia semua lawa2. tray le masuk tengok, kepada sape2 yang giler manik cam 2 heheh..

Bulan 8 nie kita dah start puasa ramadan kan, baju kurung untuk raya aku dah siap huhu....awal tol kan aku buat, puasa pun lum, tapi baju dah siap. baju kurung je aku buat awal, kalau antar lambat dekat raya baru nak siap ner sempat nak jahit manik. 2 pasal kena buat awal2. yang penting baju aku siap dulu baru aku nak jahit manik baju orang lain lak heheh... penting 2. ( baju kurung 2 aku desing sendiri ikut citarasa aku, lain sikit dr bj kurung biasa 2.) aku upah orang le jahit ner reti buat baju pun. walaupun aku pernah p kls jhit baju tapi aku xnak buat sendiri, cam remeh temeh je. tapi jahit manik lagi rumit aku suka lak buat sendiri heheh... sebab minat. p kelas jahit baju ari2 sebab boring dok umah ujung minggu p le belajar, lagipun murah je 3 jam rm5.

  Untuk baju fesyen dekat raya baru nak beli leh dapat harga murah... ye ke cam2. kalau jumpa yang berkenan beli je siap2. nanti letih ar bulan puasa nak berjalan cari baju... sekarang nie aku tengah usha2 corak nak jahit manik kat internet. aku dok usha harga upah diorang ambik mahal gak ek, aku ambik upah murah2 je....sape nak suruh aku jahit manik, boleh le tempah dari sekarang ye. kalau ada desing sendiri pun aku leh buat jadi sama cam korang nak, harga memang berpatutan. promote diri sendiri lak huhu.....

SARAPAN YANG SIHAT & MUDAH DISEDIAKAN







1. Sediakan semangkuk salad sebelum anda masuk tidur. Keesokan harinya, hidangan ini  
    boleh dijadikan sarapan pagi yang berkhasiat dan rendah lemak.

2. Roti bakar boleh menjadi enak dan berkhasiat jika anda bijak menyediakannya. Gunakan 

    roti tinggi serat,  bukannya roti putih. Untuk menambah perisa, sapukan sedikit mentega  
    kacang dan taburkan sedikit kismis.

3. Muffin juga pilihan yang baik jika ia mengandungi bijirin atau cebisan buah-buahan. Bagi 

     menjimatkan masa, cubalah luangkan masa seminggu sekali untuk membakar hidangan 
     ini. Muffin boleh disimpan lama, tidaklebih  dua minggu.

4. Jika ingin cepat, sandwich tuna bersama keju dan sebiji epal merupakan pilihan sarapan 

    baik. Kombinasi ini    mampu membuatkan perut kenyang sehingga waktu makan 
    tengahari.

5. Semangkuk bijirin sarapan pagi yang dicampur dengan susu segar merupakan sajian  

    sarapan sangat berkhasiat dan amat mudah untuk disediakan.Untuk menambah selera,  
    masukkan beberapa hirisan buah  seperti epal, pisang atau strawberi. 

6. Telur dadar bercampur sayur-sayuran segar seperti lobak merah, brokoli, daun seleri,  
    atau  cendawan jug   pilihan sarapan yang baik kerana ia tinggi protein.

7. Untuk melengkapkan hidangan sarapan, minum jus buah-buahan segar yang dikisar 

    sendiri. Campurkan     sedikit  susu segar ke dalam jus untuk mendapat sedikit kalsium.


Newer Posts Older Posts Home